Ošetrenie horúčky u dieťaťa

(prvá pomoc, pred návštevou lekára a vyšetrením dieťaťa) Horúčka je sprievodným príznakom mnohých chorôb – u detí najčastejšie vírusových alebo bakteriálnych infekcií. Normálna telesná teplota obvykle uvádzaná ako teplota do 37°C fyziologicky kolíše počas dňa, najnižšia je o 4-tej hodine, najvyššia o 17-tej hodine. U dojčiat a detí sa udáva rozsah normálnej teploty obvykle od 36,6°C do 37,2°C. Objektívny údaj o teplote získame len správnym meraním teploty teplomerom, neriadime sa len odhadom teploty odhadom – pohmatom. Na trhu sú v súčasnosti rôzne druhy teplomerov: digitálne kontaktné, bezdotykové infračervené ako aj bezortuťové sklenené teplomery s kvapalinou (lieh alebo gálium), ktoré sa javia najspoľahlivejšie. Spôsob meraniaNormálna teplotaZvýšená teplota (subfebrilita)HorúčkaHyperpyrexiaRektálne (v konečníku)do 37,5°C37,5°C 38,5°C38,5°C 41,5°Cnad 41,5°CAxilárne (pod pazuchou)do 37°C37°C 38°C38°C 41°Cnad 41°C Najobjektívnejšie meranie teploty u dojčiat a batoliat je v konečníku, pričom sa od nameranej teploty odpočíta 0,5°C. Pri mierne zvýšenej teplote do 38 °C nepodávame lieky na znižovanie teploty. Dieťa má byť v domácom prostredí, kde dbáme na dostatočný prívod tekutín a opakovaným meraním teploty sledujeme jej vývoj. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa medikamentózna liečba horúčky u detí začína pri teplote nad 38°C nameranej v podpazuší. Dieťa počas horúčky treba obliekať do ľahkého bavlneného odevu a ak sa spotí, okamžite ho treba prezliecť. V noci je vhodné prikrývať ho len ľahkou prikrývkou. Pri horúčke podávame lieky na báze: paracetamolu (Paralen, Panadol) v dávke 15 mg/kg telesnej hmotnosti a dávku, ktorú môžeme zopakovať najskôr o 6 hodín. Podávame vo forme sirupu, čapíka alebo tablety.a ibuprofenu (Nurofen, Brufen, Ibalgin), ktorý podávame v dávke 7 mg/kg hmotnosti a dávku, ktorú môžeme zopakovať najskôr o 6 hodín. Podávame vo forme sirupu, čapíka alebo tablety.Pri vysokých teplotách s krátkym poklesom, môžeme tieto účinné látky striedať s intervalom 3-4 hodinyDeťom do 15 rokov nepodávame lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej (Acylpyrín, Aspirín)! Fyzikálne metódy chladenia – vhodné pri teplote nad 39°C účinnými prostriedkami na znižovanie teploty sú zábaly a sprchovanie tela dieťaťa. Postup pri zábaloch Vhodnú tkaninu (uterák, plienka, plachta) namočte do vody 25 °C teplej, dobre vyžmýkajte a obtočte okolo hrudníka (ruky a nohy dieťatka vynecháme). Potom dieťa zabaľte do suchej prikrývky.Zábal aplikujte dieťaťu na 10 až 15 minút a zopakujeme ho 3 až 4 krát. Odporučená teplota okolia je 24 °C. Pri ukladaní do zábalu dieťa zväčša plače, ale plač utíchne po prvých chvíľach v zábale, dieťa sa cíti lepšie. Postup pri sprchovaní Sprchovať začnite od nôh postupne smerom hore tak, aby ste dieťa ochladzovali postupne.Vodu treba nechať z kože odpariť, dieťa následne len zľahka zabaliť do osušky alebo do plachty. The post Ošetrenie horúčky u dieťaťa appeared first on Naša doktorka.

prejsť na článok

Manuál závažnosť zdravotného stavu dieťaťa staršieho ako 3 miesiace

MANUAL-NA-URCENIE-ZAVAZNOSTI-ZDRAVOTNEHO-STAVU-DIETATA-–-STARSIEHO-AKO-3-MESIACE_v-13.5.2021 Príspevok Manuál závažnosť zdravotného stavu dieťaťa staršieho ako 3 miesiace je zobrazený ako prvý na Pediatria Chtelnica.

prejsť na článok

Manuál závažnosť zdravotného stavu dieťaťa mladšieho ako 3 miesiace

MANUAL-NA-URCENIE-ZAVAZNOSTI-ZDRAVOTNEHO-STAVU-DIETATA-–-MLADSIEHO-AKO-3-MESIACE_v-13.5.2021 Príspevok Manuál závažnosť zdravotného stavu dieťaťa mladšieho ako 3 miesiace je zobrazený ako prvý na Pediatria Chtelnica.

prejsť na článok

TÉMA: STARÍ RODIČIA V ŽIVOTE DIEŤAŤA

The post TÉMA: STARÍ RODIČIA V ŽIVOTE DIEŤAŤA appeared first on Detské Meditácie.

prejsť na článok

Infekcie (zápaly) horných dýchacích ciest a ich prevencia

Jesenné obdobie prináša sychravé dni a nástup detí do škôl a škôlok, čo vedie k ich zvýšenej chorobnosti. Najčastejšie prichádzajú rodičia s deťmi do pediatrickej ambulancie s ťažkosťami, ktoré popisujú: „máme soplíky“, „zase sa nám vrátil kašeľ“, „po dvo

prejsť na článok

Máte doma budúceho škôlkara?

Mesto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.Na predprimárne vzdelávanie sú prijímané deti od troch rokov

prejsť na článok