Oolong – čín. Wu Long Cha je čaj, ktorý sa mierou oxidácie nachádza niekde medzi zeleným a čiernym čajom. Nazýva sa tiež polo-zeleným. Lístky čajovníka sa po zbere nechajú zavädnúť, zoxidovať do požadovaného stupňa a po vytriedení sa hnetú a pečú. Hnetenie a pečenie sa opakuje podľa typu čaju viackrát. Oolongy poznáme viac i menej oxidované, podľa toho sa aj ich farba približuje viac k zelenému alebo k čiernemu čaju. K najvýznamnejším producentom patrí Čína a Taiwan. Zásadné kroky pri spracovaní: Hnetenie (čín. Rou Nian) – mechanické narušovanie bunkových stien čajových lístkov za účelom uvoľnenia ich obsahu – bunkových štiav. Pri kontakte so vzdušným kyslíkom, látky v bunkových šťavách pozvoľna zoxidujú – takto premenené sú zodpovedné za časť chuťovo-aromatického profilu polo-zelených čajov. Pečenie (čín. Bei Huo) – vystavením čajových lístkov teplu – pečením – sa dosahuje konzervácia čajových lístkov v požadovanej miere oxidácie znížením obsahu vody na minimum – pod 3 %. Zároveň sa mierou pečenia vyvíja aj ďalšia vrstva unikátneho charakteru konkrétneho polo-zeleného čaju, keďže po vystavení teplu sa látky obsiahnuté v čajových lístkoch ďalej transformujú na jedinečné substancie dodávajúce unikátny charakter každému čaju. Prepekaním každé dva až tri roky sa konzervácia obnovuje a tak aj čaje z tejto kategórie podstupujú premeny v priebehu času – tzv. zrejú – no v tomto prípade za ich kvalitatívny posun nie je zodpovedná fermentácia, ale práve opakované pečenie a stabilné vyskladnenie. Tradičná čínska medicína rozlišuje pri čajoch typu Wu Long spektrum od chladivej Yinovej povahy – ľahko oxidované a jemne pečené, ktoré sa cez vyššiu mieru oxidácie, prepečenia a veku postupne posúvajú do žiadanej neutrálnej „čajovej sily“(čín. Cha Qi). Tradične rozlišujeme polo-zelené čaje na základe miesta ich produkcie, ktoré svojimi špecifickými prírodnými podmienkami a tradičnými postupmi spracovania definujú jednotlivé typy. Čína, provincia Fujian: Okres An Xi – Benshan, Tie Guan Yin, Okres Wu Yi Yan Cha: Da Hong Pao, Shui Xian provincia Guang Dong: Okres Chao An Dan Cong: Feng Huang Wu Long Taiwan: Okres Wen Shan: Bao Zhong Okres Bei Pu: Dong Fang Mei Ren (Bai Hao Wu Long) Najstaršia zmienka o polo-zelených čajoch pochádza z obdobia dynastie Tang (618-907), v diele básnika Huang Fu Ren, ktorý opisuje neľahkú prácu a vysokú zdatnosť a skúsenosti pri produkcii, vtedy do tehličiek lisovaného čaju Wu Long, vtedy známeho ako Bei Yuan Cha. Predaj čaju Oolong The post Oolong appeared first on Kvalitný čaj.
Pre dnešný svet objavil čaj, už skoro pred 5000 rokmi, Božský Oráč (čín. Shen Nong). Tiež ľudí naučil obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Bol jedným z troch legendárnych cisárov a je považovaný za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Často vy
prejsť na článokAko podpořiť pečeň a žlčník Jarná očista v súlade s cyklickou energiou roku a múdrosťou čínskej medicíny
Vedel to už Hippocrates, keď povedal, že všetky choroby začínajú v čreve. Z opačného uhla pohľadu to znamená že aj zdravie začína v čreve. Dnes nám moderná veda odhaľuje množstvo dôkazov, že je to naozaj pravda. Probiotiká v kapsuliach sa tešia veľkej ob
prejsť na článok