Oolong

Oolong – čín. Wu Long Cha je čaj, ktorý sa mierou oxidácie nachádza niekde medzi zeleným a čiernym čajom. Nazýva sa tiež polo-zeleným. Lístky čajovníka sa po zbere nechajú zavädnúť, zoxidovať do požadovaného stupňa a po vytriedení sa hnetú a pečú. Hnetenie a pečenie sa opakuje podľa typu čaju viackrát. Oolongy poznáme viac i menej oxidované, podľa toho sa aj ich farba približuje viac k zelenému alebo k čiernemu čaju. K najvýznamnejším producentom patrí Čína a Taiwan. Zásadné kroky pri spracovaní: Hnetenie (čín. Rou Nian) – mechanické narušovanie bunkových stien čajových lístkov za účelom uvoľnenia ich obsahu – bunkových štiav. Pri kontakte so vzdušným kyslíkom, látky v bunkových šťavách pozvoľna zoxidujú – takto premenené sú zodpovedné za časť chuťovo-aromatického profilu polo-zelených čajov. Pečenie (čín. Bei Huo) – vystavením čajových lístkov teplu – pečením – sa dosahuje konzervácia čajových lístkov v požadovanej miere oxidácie znížením obsahu vody na minimum – pod 3 %. Zároveň sa mierou pečenia vyvíja aj ďalšia vrstva unikátneho charakteru konkrétneho polo-zeleného čaju, keďže po vystavení teplu sa látky obsiahnuté v čajových lístkoch ďalej transformujú na jedinečné substancie dodávajúce unikátny charakter každému čaju. Prepekaním každé dva až tri roky sa konzervácia obnovuje a tak aj čaje z tejto kategórie podstupujú premeny v priebehu času – tzv. zrejú – no v tomto prípade za ich kvalitatívny posun nie je zodpovedná fermentácia, ale práve opakované pečenie a stabilné vyskladnenie. Tradičná čínska medicína rozlišuje pri čajoch typu Wu Long spektrum od chladivej Yinovej povahy – ľahko oxidované a jemne pečené, ktoré sa cez vyššiu mieru oxidácie, prepečenia a veku postupne posúvajú do žiadanej neutrálnej „čajovej sily“(čín. Cha Qi). Tradične rozlišujeme polo-zelené čaje na základe miesta ich produkcie, ktoré svojimi špecifickými prírodnými podmienkami a tradičnými postupmi spracovania definujú jednotlivé typy. Čína, provincia Fujian: Okres An Xi – Benshan, Tie Guan Yin, Okres Wu Yi Yan Cha: Da Hong Pao, Shui Xian provincia Guang Dong: Okres Chao An Dan Cong: Feng Huang Wu Long Taiwan: Okres Wen Shan: Bao Zhong Okres Bei Pu: Dong Fang Mei Ren (Bai Hao Wu Long) Najstaršia zmienka o polo-zelených čajoch pochádza z obdobia dynastie Tang (618-907), v diele básnika Huang Fu Ren, ktorý opisuje neľahkú prácu a vysokú zdatnosť a skúsenosti pri produkcii, vtedy do tehličiek lisovaného čaju Wu Long, vtedy známeho ako Bei Yuan Cha. Predaj čaju Oolong The post Oolong appeared first on Kvalitný čaj.

prejsť na článok

O čaji, príprava a účinky

Pre dnešný svet objavil čaj, už skoro pred 5000 rokmi, Božský Oráč (čín. Shen Nong). Tiež ľudí naučil obrábať pôdu a používať rastliny ako liečivá. Bol jedným z troch legendárnych cisárov a je považovaný za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Často vy

prejsť na článok

Jak podporiť pečeň a žlčník

Ako podpořiť pečeň a žlčník Jarná očista v súlade s cyklickou energiou roku a múdrosťou čínskej medicíny

prejsť na článok

10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách

Vedel to už Hippocrates, keď povedal, že všetky choroby začínajú v čreve. Z opačného uhla pohľadu to znamená že aj zdravie začína v čreve. Dnes nám moderná veda odhaľuje množstvo dôkazov, že je to naozaj pravda. Probiotiká v kapsuliach sa tešia veľkej ob

prejsť na článok