„Napite sa z potravín“ V letnom období sa vraví viac o pitnom režime ako o jedení. Má to svoje opodstatnenie. S horúcimi dňami prichádza čas oddychu a dovoleniek, ale rovnako sú tieto dni vyčerpávajúce pre náš organizmus. Vysoké teploty môžu dokonca spôsobiť nesústredenosť, bolesti hlavy a nechuť k jedlu. Je veľmi dôležité hydratovať naše telo priebežne počas celého dňa, nie jednorazovo alebo vôbec. Pre tých, ktorým sa nedarí ustriehnuť si príjem tekutín, je tu dobrá správa. Tekutiny vieme získať aj z potravín, ktoré obsahujú väčší podiel vody. Patrí sem najmä ovocie a zelenina. Potraviny s vysokým podielom vody Ovocie a zelenina nám v letnom období poskytujú prirodzené osvieženie. Ideálne sú marhule, broskyne alebo jahody. Absolútnym víťazom počas horúcich letných dní je červený melón. Zo zeleniny odporúčam najviac uhorky, ľadový šalát, papriku, stonkový zeler, paradajky, reďkovky a špenát. Voda alebo potraviny? Voda je pre ľudské telo nenahraditeľná, pretože náš organizmus je zložený prevažne z vody. Potraviny s vyšším obsahom vody sú veľmi prospešné, keďže obsahujú i vitamíny, minerály a vlákninu. Samotnú vodu nám však nenahradia. Za najvhodnejšiu tekutinu môžeme považovať práve čistú pitnú vodu. Vhodné sú aj nesladené ovocné, bylinkové čaje a riedené ovocné šťavy. Čistú vodu si v lete môžeme dochutiť citrónom, mätou alebo bobuľovým ovocím. Pri športovaní a priamom pobyte na slnku nezabudnime navýšiť náš pitný režim, pretože samotné potraviny náš denný príjem tekutín nepokryjú. Všetko s mierou Všetkého veľa škodí. Aj nadmerné pitie čistej vody zaťažuje náš organizmus, najmä obličky a močový mechúr. Navyše, ak to skombinujeme s ovocím alebo zeleninou, ktoré obsahujú viac vody, všetko to iba násobíme. Je prirodzené, že počas horúcich letných dní nemáme veľkú chuť do jedla a preferujeme osviežujúce potraviny. Ak nemáte chuť na teplé jedlo, pripraviť si môžete osviežujúce studené polievky z paradajok, cukety, brokolice alebo špenátu, alebo ľahký letný šalát. Zdenka Solík- Lektorka a odborníčka na výživu Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky. Ďakujem za dočítanie článku, ak sa ti páčil prihlás sa na odber noviniek #mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */ #mc-embedded-subscribe-form input[type=checkbox]{display: inline; width: auto;margin-right: 10px;} #mergeRow-gdpr {margin-top: 20px;} #mergeRow-gdpr fieldset label {font-weight: normal;} #mc-embedded-subscribe-form .mc_fieldset{border:none;min-height: 0px;padding-bottom:0px;} Súhlasím so spracovaním osobných údajov Súhlasím so spracovaním osobných údajov na marketingové účely The post Napite sa z potravín appeared first on Ide o Tvoje zdravie.
Akosi sme si zvykli v poslednej dobe na výraz „internetový predaj“. Mnohí a zvlášť mladí ľudia využívajú takúto formu nákupu. Má to viacero výhod. Jedna, ktorá každého zaujme, je asi cena. Nuž pravda je aj keď to nie je pravidlo, že takto môžeme kúpiť z p
prejsť na článokPred nedávnom, v čase dovoleniek a prázdnin bol so mnou urobený rozhovor zverejnený v elektronickom mesačníku Spotrebiteľ pod ochranou, kde sa vyjadrujem aj k háklivým témam kvality potravín na Slovensku. Aké je teda zloženie potravín na Slovensku v porov
prejsť na článokKeď sa povie éčko, automaticky si predstavíme niečo škodlivé, nezdravé a umelé. Nachádzajú sa vo väčšine potravín, ktoré nakupujeme v supermarketoch a často jediné čo o nich vieme je, že sa označujú veľkým E, za ktorým je rad čísel. Skúmali ste niekedy tú
prejsť na článokDovoľujem si Vás pozvať na 3 dňové školenie Interný audítor FSSC 22000. Interný audítor FSSC 22000 V prvej časti dostanete informácie o schéme FSSC, požiadavky štandardu, podmienky certifikácie, rozdiely medzi štandardmi IFS, BRC a štandardom FSSC a ďalši
prejsť na článokSo zárukou potravín máte asi skôr negatívnu skúsenosť, keď vyhadzujete z chladničky všetko, čo má neaktuálnu nálepku, prípadne ste niečo také aj zjedli. Sú potraviny, ktoré dlho nevydržia – ale The post Večné potraviny – vedeli ste, že niečo môžete pokoj
prejsť na článok