Kuchyňa ako z nej urobiť príjemnú miestnosť na varenie, jedenie a rodinné posedenie

Kuchyňa  miestnosť, bez ktorej by náš dom či byt nemal srdce.  Je to miestnosť, kde kde sa odpradávna varia potreby rodiny. A to nehovorím iba o jedle, aj keď to sa s priestorom kuchyne spája asi najviac. Kedysi sa na vidieku celý rodinný a spoločenský život odvíjal v kuchyni. Tu sa varilo, rozprávalo, niekedy aj spalo na teplom miestečku za pecou. Tu sa vítali návštevy, riešili rodinné problémy, tu sa konali páračky, či vybavovali pytačky. Proste, odjakživa to v kuchyni žilo. Aj keď sme dnes náš spoločenský život preniesli do obývačky, kuchyňa ešte stále hrá v dome prím. Ešte stále sa v nej stretáva rodina pri varení, pri jedení, alebo len tak, pri pití kávičky. Jednoducho kuchyňa je stále srdcom našich príbytkov. Kuchyňa je vizitkou nášho príbytku Pôvodne som tento článok chcela písať v predvianočnom období, keď my ženy upratujeme každý kút našej domácnosti. Ale vďaka osudu a zdravotným problémom som Vianoce 2017 strávila bez upratovacieho a nákupného stresu. A samozrejme aj bez elánu písať akýkoľvek článok. Mala som jednoducho dlhodobejší relax od všetkých činností. Keďže sa pomaly blíži Veľká noc a upratovanie v domácnostiach zas dostáva zelenú myslím, že prišiel čas posvietiť si na ďalšiu miestnosť nášho domu. A tou je kuchyňa. Kuchyňa je miestnosť, kde sa hromadí asi najviac nepotrebných vecí, o ktorých ani netušíme, že ich máme. Kuchyňa je aj najväčší zdroj odpadu v domácnosti. Kuchyňa je proste miestnosť, ktorá si vyžaduje veľa pozornosti a práce, aby neustále žiarila čistotou. A tak som vyskúšala pár tipov na jej upratanie a čistenie. Tu sú moje skúsenosti ako sa naša kuchyňa menila. Zbaviť sa zbytočných vecí Viete čo všetko skrýva vaša kuchyňa? Keď sa pozriete do skriniek kuchynskej linky pravdepodobne budete prekvapení z toho množstva vecí, ktoré sa tu ukrývajú. Aj mňa celkom šokovalo, čo som v skrinkách našla. Veci v kuchynskej linke boli zrkadlom môjho škrečkovania počas mnohých rokov. A nielen môjho. Veľa vecí som zdedila po rodičoch. Srdce mi nedalo vyhodiť veci, ktoré som používala v detstve, veci, za ktoré sú dnes zas v móde a miniete za ne nie málo financií. Keď som tak bezradne stála pred otvorenými skrinkami a rozmýšľala som odkiaľ začať upratovanie, napadli ma určité pravidlá. Tak som si stanovila tri pravidlá, podľa ktorých som postupovala. 1. Zbaviť sa vecí z nebezpečných materiálov Vedela som, že nechcem mať v kuchyni žiadne výrobky z nebezpečných materiálov. Moja kuchyňa skrývala dosť výrobkov z hliníka a z plastov. Takže najprv som vytriedila výrobky z týchto materiálov a zistila som, či ich mám čím nahradiť. Musím sa priznať, že som niektoré výrobky musela kúpiť v zdravšom prevedení. Už dávno si občas do práce nosievam obed. Doteraz som používala plastové nádobky, no podarilo sa mi kúpiť nádobky s rovnakým uzáverom,  ale sklenené. Sú ťažšie a aj to pri nosení cítim, ale zas ten pocit, že nádobky mám v zdravšom prevedení, ma napĺňa spokojnosťou. A takto som postupovala s hrncami, miskami či pekáčmi. 2. Stanoviť si reálne množstvo hrncov, príborov, tanierov Možno to znie neuveriteľne, ale ešte stále používam smaltované hrnce, ktoré som si kúpila pred vyše tridsiatimi rokmi. Plastové rúčky sa zlomili, hrnce stratili svoju krásu a sú poznačené časom, no stále slúžia svojmu účelu a nie sú obité. Práve pre ich kvalitu sa s nimi nechcem rozlúčiť. Samozrejme popri tom som dostala rôzne iné hrnce a tak sa mi v kuchynskej linke nahromadilo celkom slušné množstvo hrncov tých istých objemov. Ale tak prišiel čas na zredukovanie hrncov. Nechala som si len tie, ktoré najčastejšie používam a s ktorými som spokojná. Ostatné som zo svojho používania vylúčila. Samozrejme, že som pri vyraďovaní myslela aj na svoju rozrastajúcu sa rodinu a nechala som si aj tie väčšieho objemu. Ale menšie hrnce, ktoré som používala na uskladnenie jedla v chladničke som nahradila sklenenými nádobami s vrchnákmi, ktoré sú na tento účel omnoho lepšie. Áno, aj ja mám odložené v pivnici hrnce väčšieho objemu na príležitostné varenie. V jednom takom vyrábam tekutý prací prášok. Myslím, že tieto hrnce u nás nájdu uplatnenie a keďže mám rodinný dom, máme to kde uskladniť. 3. Zredukovať nepoužívané veci Máte aj vy doma nespočetné množstvo vykrajovačiek rôznych tvarov na suché koláčiky? Ja ich mám veru dosť. Povyberala som tie, čo najviac používam a ostatné mám odložené na darovanie. Taktiež mám plechy rôznych rozmerov, zapekacie misky a iné potreby, ktoré som nakupovala doslova bezhlavo. Len preto, lebo som chcela, ale nepotrebovala. Takže zoštíhľujúcim procesom prešli aj moje veci na pečenie. Myslím si, že časom sa moje redukovanie zas obnoví a niektoré veci, ku ktorým mám stále veľký citový vzťah, ešte poputujú na darovanie alebo do koša. Ale to musí ukázať čas. A hlavne, musí moja citová závislosť na týchto veciach opadnúť. Znížiť množstvo elektrospotrebičov v kuchyni Dnešná doba je charakteristická uľahčovaním si rôznych domácich prác. Na veľa vecí, čo naše mamy robili ručne, my už máme elektrických pomocníkov. A tak máme kávovary, nutribulety, odšťavovače, mixéry, mikrovlnné rúry, rýchlovarné kanvice, toustovače, sušičky ovocia, sekáčiky, ponorné mixéry a rôzne iné, pre pohodlnejší život dôležité žrúty energie. Ich životnosť je dlhá, no ich reálne používanie v kuchyni je pomerne krátke. Z mojej skúsenosti môžem povedať, že za pomerne krátky čas nadšenie, ktoré nás viedlo ku kúpe určitého elektrospotrebiča ochabne a spotrebič začína zapadať prachom. Pri redukovaní elektrospotrebičov som si v hlave premietala jednu myšlienku. Keď by sme nemali elektrický prúd niekoľko týždňov, ktoré zo spotrebičov by som dokázala nahradiť vlastnými rukami? Táto veta mi pomáha aj vtedy, keď nás na základe všadeprítomnej reklamy pochytí túžba niečo do kuchyne kupovať. A verte, neverte, racionálny pohľad na potreby zjednodušenia práce v kuchyni nám už ušetril dosť peňazí. A zo spotrebičov, ktoré máme, som vybrala tie, čo najviac používame. Ostatné sme darovali. Ako ekologicky vyčistiť kuchyňu Pri čistení kuchyne som vyskúšala niektoré rady, ktoré som našla na nete. Nie všetky fungovali tak, ako to bolo napísané, ale nakoniec som si poradila. Kuchynská linka, pracovná doska a obklad Kuchynskú linku a obklad v kuchyni umývam kypriacim práškom do pečiva alebo mydlovou vodou, závisí od znečistenia. Na umývanie pracovnej dosky je dobré mať samostatnú handričku. Netreba kupovať špeciálne, stačí nepotrebný kus oblečenia: bavlnené tielko, posteľné prádlo, flanelovú košeľu a nastrihať z nich primerane veľké kusy a používať.  Pracovnú dosku je dobré pretrieť octom, ktorý má dezinfekčné účinky. Šporák v kuchyni Čistenie šporáka bolo pre mňa veľkou výzvou. Máme klasický šporák s kombináciou plyn a elektrická rúra. Bol v kuchyni už pri kúpe domu a keďže je stále funkčný, nie je dôvod sa ho zbaviť. Preto som sa rozhodla vyčistiť ho dôkladne a hlavne ekologicky. Zničiť pripáleniny na mriežke,  vyčistiť rúru a čelnú dosku aj s gombíkmi. Čelnú dosku a gombíky som čistila ako prvé. Zmes sódy a vody som naniesla okolo gombíkov, kde bola špina najväčšia. Bol problém naniesť zmes tak, aby  držala aj na spodnej strane. Urobila som to presne podľa popisu z internetu naniesla som to večer a ráno som išla umývať. Podľa popisu to malo byť ľahké, no sóda riadne vyschla a utvorila škrupinu, ktorá sa pri dotyku olupovala. Na spodnej strane sa neudržala. Začala som gombíky a plochy okolo čistiť zubnou kefkou, ale špina sa skôr rozmazávala a zvyšky stvrdnutej sódy boli všade po zemi. A tak ma napadlo ako som zubnou pastou dokázala zlikvidovať škvrnu na nočnom stolíku, ktorá odolávala všetkým čistiacim práškom. Vyskúšala som aj na šporáku. A zubná pasta nesklamala. Gombíky a čelná doska ostali krásne čisté. Mriežku z horákov, ktorá pamätá dosť veľa pripálenín, som obalila do igelitových sáčkov. Predtým som do nich nasypala sódu bikarbónu a navlhčila som ju vodou. Takto zabalenú mriežku som nechala celú noc. Tak isto som zabalila aj mriežku z rúry. Na druhý deň som mriežky odbalila a začala čistenie. Veľa špiny pustilo po odbalení a šúchaní oceľovou drátenkou. Doslova odpadávali kusy tej lepkavej tuhej špiny z plynu z vrchnej mriežky. Na mriežke z rúry veľmi odolné pripáleniny držali. A tak som si na pomoc vzala zubnú pastu a drátenku. Pastu som nanášala  zubnou kefkou, aby bola vrstva pasty súmerná. A potom som len párkrát prešla drátenkou a mriežka bola čistá. Pri obaľovaní mriežky igelitom odporúčam nájsť taký spôsob, aby navlhčená sóda bola počas celej noci v tesnom kontakte s mriežkou. Vtedy sa špina rozpúšťa a doslova sa od mriežky odlupuje hneď po rozbalení. Rúra vo vnútri bola bez pripálenín, tú stačilo len utrieť. Ale dvierka so sklom bolo potrebné vyčistiť riadne. Takže aj tu prišla na rad sóda bikarbona a  voda. Večer som nasypala sódu na otvorené dvierka, postriekala vodou, prikryla igelitovými vreckami a nechala pôsobiť do rána. A zas ten istý postup. Kefa so sódou nezničili všetky pripáleniny, tak zas zubná pasta a drátenka. No výsledok je naozaj veľmi dobrý. Čistená rúra. Možno si poviete, že s drátenkou a práškom vyčistíte pripáleniny na šporáku aj vy. Plne s týmto tvrdením súhlasím, roky som to tak robila. Minula som ale viac dráteniek, nakoľko sa pomerne rýchlo zaniesli lepkavou špinou, ktorá vzniká pri varení na plyne. Pri použití sódy bikarbony to bolo omnoho ľahšie a hlavne nebolo všetko zababrané tou lepkavou špinou. Aj moje ruky to lepšie zniesli. Aj keď po dokončení upratovania som dopriala rukám zábal z kokosového oleja. Kuchynské utierky, hubka a saponát na riad Umývanie riadu, utieranie riadu dve činnosti, ktoré nemajú konca. Vykonávame ich každý deň, dokonca niekoľkokrát za deň. Mať kvalitnú a čistú utierku je pri utieraní riadu dôležité. Ja mám plné skrine utierok na riad, ktoré som dostala do výbavy. Najviac ich je bavlnených. No ja som si kúpila utierky, ktoré sa mi páčia dobre sajú vlhkosť hneď od začiatku, nevyžadujú niekoľkonásobné pranie, aby mali dobré savé vlastnosti. Rokmi biele utierky zošedli, sú na nich fľaky a tak som hľadala ako utierkam prinavrátiť ich belosť. Vyskúšala som ďalší postup z internetu. Do 5 l  vriacej  vody  som pridala 2 lyžice  slnečnicového  oleja, 2 lyžice kryštalickej  sódy na pranie a 1 šálku prášku  na pranie (ten som kúpila v najmenšom balení ako bolo možné a v najnižšej cene). Roztok som riadne  rozmiešala  a  namočila som doň utierky. Nechala som ich tam až do úplného vychladnutia a potom som ich dala prať s doma vyrobeným pracím gélom na 90 stupňov.  A špina po vybratí utierok ostala vo vedre. Áno funguje to na odstránenie škvŕn, ale belosť to utierkam veľmi neprinavrátilo. Časom vyskúšam aj prírodné bieliace prostriedky a svoje skúsenosti určite pridám na svoj blog. Hubka na riad v ekologickom prevedení môže byť aj z luffy. Ja som doma našla luffu, ktorú sme kedysi objednali na kúpanie. Nikdy sme ju však na tento účel nevyužili a tak sa hodí na umývanie riadu. Jej výhodou je, že je to prírodný výrobok, ktorý je plne biologicky odbúrateľný. Môže sa použiť aj do kompostu. Na internete je k dostaniu na rôznych internetových stránkach a nestojí veľa. Prostriedok na umývanie riadu si môžete vyrobiť doma. Presný postup nájdete v článku Čistiace prostriedky bez chémie. Likvidácia odpadu V kuchyni sa tvorí najväčšie množstvo odpadu. Smetný kôš by mal byť mimo šporáka a chladničky. Najlepšie je ho umiestniť  v priestore pod sifónom. Smetný kôš by nemal byť veľký, aby sa v ňom nehromadili biologické zvyšky potravín. Pokiaľ sa dá, treba produkovanie odpadu obmedziť. Napríklad len tým, že svoje nákupy budete plánovať podľa aktuálneho stavu potravinových zásob. Snažte sa obmedziť jednorazové balené výrobky. Pokiaľ sa dá, biologický odpad kompostujte. Komposter nemusí byť z obchodu, dá sa vyrobiť z paliet a z netkanej textílie. A všetok vytvorený odpad je potrebné separovať. Je dobré mať na to prispôsobené nádoby, do ktorých budete zvlášť ukladať biologický odpad, papier, sklo, plast a hliník. Možno o zaberie viac miesta, ale dostať rôzne odpadové koše na separovanie odpadu. Príroda sa vám za takúto činnosť odmení a aj naše deti či vnúčatá ju budú poznať v prirodzenom stave a nie ako rezervácie. Môj tip na záver Dnešný môj tip na záver vám ponúka pár tipov, pomocou ktorých sa vaša kuchyňa stane oázou pokoja. Farby Farby vhodné do kuchyne sú: svetlé odtiene kávy (biela káva, latté), maslová, škoricová, smotanová. Mne osobne sa veľmi páčia slnečnice  a levanduľa. Ich farby dodajú kuchyni vidiecky šmrnc.  Do takto vyfarbenej kuchyne sa priam žiadajú rastliny, ktoré k zemitým farbám prinesú aj kus živej prírody. Nevhodnými farbami sú modrá, červená a čierna. Rastliny Rastliny do kuchyne jednoznačne patria. Keď už žiadne iné, tak aspoň bylinky. Ich pestovanie nie je náročné a máte vždy po ruke bylinky pre vaše kulinárske výtvory. Toto nie je jediná výhoda rastlín v kuchyni. Ich prítomnosť dokáže v kuchyni zlepšiť klímu a odstrániť škodlivé látky z ovzdušia. Pri umiestňovaní rastlín do kuchyne vyberajte tie, ktoré zvládajú špecifické prostredie kuchyne bez problémov. Rastlinky nesmú byť citlivé a ani jedovaté. Nie každá rastlinka, ktorá sa nám páči, zvládne záťažové prostredie kuchyne. Rastlinky, ktoré sú do kuchyne vhodné: okrasná paprika, šáchor, zvonček, vrízea tzv. horiaci meč. Osvetlenie Osvetlenie kuchyne je dobré rozdeliť na zóny. V prvom rade je potrebné mať dobre osvetlenú pracovnú dosku. Najvýhodnejšie je svetlo pod vrchnými skrinkami kuchynskej linky osvetlenie pracovnej dosky je priame, bez tieňov, čo zabezpečuje bezpečnú prácu s kuchynským náradím. Ďalšie osvetlenie je vhodné nad stolom (pokiaľ je stôl súčasťou kuchyne). Toto osvetlenie má byť príjemné, teplé. Niekto má rád osvetlenie kuchynskej linky, či iných priestorov, na ktoré sa rád pozerá. Proste, aj v kuchyni sa dá vyčarovať osvetlením príjemné prostredie. The post Kuchyňa ako z nej urobiť príjemnú miestnosť na varenie, jedenie a rodinné posedenie appeared first on Alegre.

prejsť na článok

Rodinné konštelácie.

Rodinné konštelácie. 25.09.2023 Láskavý Bože, rada by som vedela ako sa pozeráš na terapiu “Rodinné konštelácie”? Veľa ľudí sa k tomu utieka a tvrdia, že im to pomohlo. Laurinka drahá, ak budete mať čas a energiu na túto otázku k pánu Bohu, budem vďačná.

prejsť na článok

6 netradičných miest na umiestnenie vášho krbu

Krb vytvára nielen teplo, ale aj príjemný pocit domova. Z estetického hľadiska je luxusnou dekoráciou vášho domova a módnym doplnkom, ktorý zaujme oko nejedného návštevníka vašej domácnosti. Sme zvyknutí na to, že krb je zvyčajne umiestnený práve v centrá

prejsť na článok

K6 budova kancelárie v Bratislave.

Samostatné kancelárie v Bratislave na Karpatskej ulici.  Priestory máme všetky obsadené. V prípade záujmu nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom e-mailu alebo telefonicky. Nižšie sú varianty / kombinácie, ktoré u nás nájdete. zasadacia miestnosť pr

prejsť na článok

Kuchyňa v Bauringu

Z bytov zo stavebnej panelovej sústavy Bauring sú v Trnave vystavané celé štvrte. Veľmi často hľadáme nové riešenia pri ich zariaďovaní. V spolupráci s pracovníkmi spoločnosti homemakers, ktorí realizovali stavebnú časť, sme jednou kuchynskou zostavou spl

prejsť na článok

Minimalizmus v dymovo zelenej.

Priam minimalistická dymovo zelená kuchynská zostava sa rodila v spolupráci s bratislavskou architektonickou kanceláriou. Požadovaný odtieň zelenej je z kolekcie nadnárodného koncernu Kronospan založeného rodinou Kaindl. dymovo zelená kuchyňa Kronospan

prejsť na článok