Varenie – Správna výživa – Čo je dobré pre...? Krv je životodarnou tekutinou, ktorá transportuje výživné látky po celom tele a všetky orgánové systémy zásobuje kyslíkom. V prvom rade však samotná krv musí mať zabezpečený prísun látok, ktoré garantujú tvorbu hemoglobínu a červených krviniek. Pre jej dobrý stav je dôležitá pestrá strava. Vhodná strava: pravidelný prísun železa – lesné plody, najmä čučoriedky, čierne ríbezle a černice, tiež červená cvikla, mak, orechy (pistácie, kešu a para), semená, figy, žerucha, ryby, morčacie mäso, pečienka, marhule (nedostatok železa zhoršuje stav cievnych stien, znižuje počet červených krviniek, ktorých sa v kostnej dreni netvorí dostatočné množstvo, a spôsobuje chudokrvnosť, dôsledkom čoho pociťujeme chronickú únavu, vyčerpanosť, búšenie srdca či bolesť hlavy a môžeme mať problémy s vypadávaním vlasov i lámaním nechtov) vitamín B9 čiže kyselina listová (podporuje krvotvorbu) – zelený šalát, kapusta, brokolica, kaleráb, žihľava, petržlenová vňať, karfiol, mlieko, syry, droždie vitamín B12 – mäso, mlieko, vajcia (absencia je príčinou zníženia duševných schopností i porúch svalovej koordinácie) vitamín K – špenát, zelený šalát, strukoviny, zemiaky, mrkva, rajčiaky (nedostatok zhoršuje zrážanlivosť krvi) Zlá voľba: tučné a mastné jedlá synteticky vyrábané produkty s nízkym obsahom výživných látok veľké množstvo sladkostí častá konzumácia piva a kávy nedostatok tekutín, ale i stres, pretože zahusťuje krv, čím sa zhoršuje jej prietok a zvyšuje sa riziko krvných zrazenín absencia pohybu najmä v exteriéri, kde človek absorbuje viac kyslíka Poznámka: Dôležité pre krv je starať sa aj o zdravie svojich kostí, kde vlastne prebieha krvotvorba. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.