KÁVOVAR ZA 15 TISÍC A VODA Z KÝBLA

22. September 2015 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk) Určite viete, že voda je zdroj života. Ale určite neviete, ako je dôležitá pri príprave kávy, či už espresso alebo alternatívne prípravy kávy a jej správne parametre. Keď sa pozriete na to cez optiku, že voda tvorí 90% espressa, tak potom už správne nastavenie stojí za zváženie, čo myslíte? Nebudem tu rozpisovať komplet zloženia vody a X faktorov, ktoré by sa mali dodržiavať pri nastavovaní. Zhrnuli sme to do 4 základných veličín, kde sa podľa nás, najviac prejavia zmeny, či už pri spomínanej príprave kávy alebo v rámci životnosti samotného zariadenia, v našom prípade kávovaru. V našich tabuľkách sme pracovali (pracujeme so zmäkčovačom od firmy BTW a nemeckou stupnicou), každopádne odporúčame je filtre od spoločností Brita, 3M… Meranie vody cez domácu Brita konvicu  TDS 099 ppm Meranie vody TDS – Total dissolved solid (podiel rozpustných látok) Znamená to celkový  obsah organických a anorganických látok rozpustných v roztoku (napr. vode, káve…) ako sú napr. minerály, soľ a podiel kovov. Množstvo je udávané v ppm (parts per milion) = mg/liter TDS viac než 150 ppm Espresso – Nerovnomerné telo a kyslosť, slabá aróma a prílliš drsná chuť/ Kávovar – Zbytočné zamireralizovanie kávovaru a vytváranie zbytočného slizu v kotlíku TDS menej než 75 ppm Espresso – Slabé telo s príliš trpkou chuťou/ Kávovar – Agresívna voda, ktorá spôsobuje koróziu (korózia na medi sa vníma tiež- zelenkavosť) Optimum 100 – 130 ppm Meranie vody z vodovodu TDS 181 ppm 2. PH – Zásaditosť a kyslosť vody PH viac ako 8 (zásaditosť) Espresso – Preextrahované, nízka acidita, nepríjemná horká chuť a minimálna sladkosť/ Kávovar – Pokiaľ je vysoké PH (viac ako 8) spôsobené nízkou tvrdosťou vody (total hardness – pozri nižšie), začne sa objavovať korózia všetkých materiálov. Pokiaľ je spôsobené vysokou tvrdosťou vody (total hardness – pozri nižšie), bude sa kotlík zavápňovať PH menej ako 6,5 (kyslá voda) Espresso – Vysoká kyslá chuť až trpká/ Kávovar – Môže sa stať, že kyslá voda bude mať nepriaznivé účinky na kávovar v podobe korózie kotlíka a trúbiek kávovaru Optimum PH  6.5 – 7 Podiel vody na kávovom nápoji tvorí najobjemnejšiu zložku 3. TH – Total Hardeness (celková tvrdosť vody)-  German BTW sada °dGH (degress general hardness) 1°dGH = 17,8 ppm V tvrdosti sa odráža celková koncentrácia Ca2+ (vápnik) a Mg2+ (ion magnézia- horčíka) a ostatných minerálov vo vode.  CaCO3 – uličitan vápenatý TH viac ako 150 ppm (8,42°dGH) Espresso – Preextrahované, drsná a nepríjemná horká chuť/ Kávovar – Vo veľkej miere sa kávovar začne zavápňovať – tvoriť vodný kameň TH menej ako 90ppm (5,05 °dGH) Espresso – Káva bez tela, slabá kréma, neočakávaná kyslosť/ Kávovar – Urýchlenie korózie kávovaru Optimum TH 110 – 130 ppm (6,20 – 7,30 dGH) Very soft: 0-70 ppm, 0-4 dGH Soft: 70-140 ppm, 4-8 dGH Slightly hard: 140-210 ppm, 8-12 dGH Moderately hard: 210-320 ppm, 12-18 dGH Hard: 320-530 ppm, 18-30 dGH Very hard >530 ppm, >30 dGH Meranie tvrdosti vody 4. CH – Carbonate Hardness karbonátová (uhličitanová) tvrdosť vody CaCO3 – uhličitan vápenatý – označovanie German BTW sada  °dKH (degress Karbonate hardness) 1°dKH = 17,8 ppm Vysoký obsah uličitanu má za následok veľmi rýchle zavápňovanie kávovaru. Optimum (2,8 – 3,8 dKH)Meranie uličitanu vápenátehoTOTAL HARDENESSdGHTOTAL CARBONATEdKHRED -> GREENBLUE – > RED111122223333 OK4444 OK555566 OK6677 OK7788889999101010101111111112121212131313131414141415151515161616161717171718181818 Reverzná osmóza poskytuje niektoré výhody spomínaným metódam. V závislosti na systéme, a ako je to nastavená a dodávaná voda, odstraňuje 96-99 percent TDS a tvrdosti, vrátane ťažkých kovov, chloridov, železa, olova, dusičnananov, síranov NASTAVENIE zmäkčovača BWT – TH (total hardness) Total Hardness dTHBypass SETTINGV (v litroch)XL (v litroch)2XL (v litroch)≤ 73≥ 2140≥ 5125≥ 8570831875445875009316653985666510315003590600011213602860545512212402620500013211502420460014210702245428515210002100400016193519653750171880185035251818301745333019178516553155201750157030002207101335272525068011752400≥ 270≤ 650≤ 1090≤ 2220 Water and more (MODEL BALANCE) dokáže upraviť PH vody na 6.5ZÁVERUrčite veľmi radi privítame Vaše postrehy, prípadné doplnenie (aj možné opravy veličín v texte, ak nájdete). Článok má v prvom rade poslúžiť pre kaviarne, aby konečne začali dbať na kvalitu vody a nepodceňovať ju nákupom jedného mechanického zmäkčovača za celú živonosť kávovaru, ktorý aj tak nik z personálu nikdy nečistí. A to hovora moje osobné skúsenosti na prevádzkach. Ak by ste sa naozaj chceli dôkladne venovať Vášmu nastavenie vody, firma La Marzocco mána svojich stránkach výbornú tabulku,kde stačí vložiť svoje namerané údaje a dostanete výsledok. Tiež tam nájdete podrobne rozpísané všetky faktory. ktoré na Vašu vodu pôsobia – čo zapríčiňujú. Tiež nájdete malú odchýlku medzi tým, ako vodu vníma firma, ktorá konštruuje (probably) najlepšie kávovary na svete, a organizácia SCAA a jej štandarty. Samozrejme, firme, ktorá vyrába zariadenia ide hlavne aj o to, aby zariadenie vydržalo, čo najdlhší možný čas bez zásahu a zbytočnej generálke kávovaru, keď to napríklad, nemusí byť vôbec potrebné.

prejsť na článok

Ako zistíte, či voda ničí váš kávovar?

Viete, aká tvrdá je vaša voda? Ako často odstraňujete vodný kameň z vášho kávovaru? Je to vôbec potrebné? Dnes sa porozprávame o vode a o tom, čo prináša vašim kávovarom.

prejsť na článok

Trinity Zero: návod na prípravu kávy

Viete si predstaviť kávovar, ktorý sa vám zmestí do vrecka? Vy nie? Potom čítajte ďalej. Dnes sa pozrieme na vreckový kávovar Trinity Zero a na to, ako v ňom pripraviť kávu.

prejsť na článok

DeLonghi EC156 B recenzia a skúsenosti

Pákový kávovar DeLonghi EC 156 B dokáže pripraviť kávu ako od baristu. Tento kávovar talianskej značky má naparovaciu trysku na paru na šľahanie mlieka, nádobka na vodu má kapacitu 1... The post DeLonghi EC156 B recenzia a skúsenosti appeared first on Ka

prejsť na článok

Electrolux EKF3300 recenzia a skúsenosti

Prekvapkávací kávovar Electrolux EKF3300 ponúka pripraviť 10 až 15 šálok porcií kávy naraz. Objem nádržky na vodu je 1,2 litra a kávovar má príkon 1100 W. Prekvapkávač je jednoduchý na... The post Electrolux EKF3300 recenzia a skúsenosti appeared first o

prejsť na článok

Bosch CTL636ES1 recenzia a skúsenosti

Vstavaný kávovar Bosch CTL636ES1 je plne automatický kávovar s parným tlakom 19 barov, nádržkou na vodu o objeme 2,4 litra a príkonom 1600 W. Ovládanie je intuitívne pomocou dotykového TFT... The post Bosch CTL636ES1 recenzia a skúsenosti appeared first

prejsť na článok