Jedlo na túru: Čo so sebou do ruksaku?

Či už sa chystáte na rýchlu popoludňajšiu túru alebo plánujete poriadnu týždňovku, výber jedla je dôležitý pri zdolávaní akéhokoľvek stupáka. Vhodne zvolené jedlo na túru vám poslúži ako palivo, ktoré vás naštartuje, udrží v chode a pomôže vám zotaviť sa po náročnom výlete. Dlhšie túry si doslova pýtajú ľahké, sýte a výživné jedlá, no pokiaľ čítate môj blog, asi už tušíte, čo si najradšej so sebou balíme my. :-) Prečítaj si tiež: Čo si zbaliť na kempovanie? Základy, bez ktorých sa nezaobídeš (1/2) Najlepšie jedlá na turistiku sú tie, ktoré poskytujú dostatok energie a pomáhajú vám cítiť sa sýty bez toho, aby vás zaťažovali. Namiesto tučných alebo sladkých jedál, ktoré neskôr môžu spôsobiť únavu, si vyberte potraviny s komplexnými sacharidmi a bielkovinami. Tie vám poskytnú poriadnu dávku energie. Ak začnete svoj deň zdravým jedlom nabitým bielkovinami, zvládnete dlhú túru. A počas nej vám stačí dopriať si každých pár hodín malé zdravé občerstvenie. Pre takýto prípad máme vždy po ruke nejaké to ovocie, proteínové tyčinky či orechy. Samozrejme je treba rozlíšiť či sa chystáte na krátku prechádzku, dlhšiu celodenku alebo sa balíte na viac dní. V našom prípade sa balíme aj podľa toho, či spíme v aute alebo sa chystáme na párdňovú kempovačku. Prečítaj si tiež: Čo si zbaliť na kempovanie? Oblečenie, kozmetika a lieky, na ktoré nesmieš zabudnúť! (2/2) Zamerajte sa na trvalú energiu: Najlepšie potraviny na turistiku sú bohaté na živiny a poskytujú dlhšiu zásobu energie. Namiesto cukrov, ktoré ponúkajú len rýchle zvýšenie energie, zvoľte také zdroje energie, ktoré ju uvoľňujú postupne a pozvoľna. Pri viacdňovej alebo namáhavej túre spálite veľa kalórií, preto si zabaľte potraviny s vysokým množstvom bielkovín, vlákniny, sacharidov a elektrolytov. Naše telo funguje pri vyššej aktivite aj vďaka glykogénu. Pokiaľ sa nám začne znižovať hladina cukru v krvi, môžeme pociťovať únavu či dokonca závraty. A práve preto by sme mali uhľohydráty (cukry, sacharidy) dopĺňať najmä v tekutej forme tak, nás čo najskôr opäť nakopli. Vychutnajte si niečo čerstvé: Pri výbere jedla na jednodňové túry sa neobmedzujte len na netrvanlivé potraviny. Zbaľte si čerstvé ovocie alebo zeleninu, prípadne syr alebo si vychutnajte svoj obľúbený lepeňák. Zostaňte hydratovaní: Pred túrou sa pokúste piť čo najviac vody a samozrejme si dostatok vody na celý deň aj zabaľte. Vodu pite aj vtedy, ak necítite smäd, najmä počas horúcich dní. Premýšľajte dopredu: Určite si, koľko jedla a vody asi cca budete potrebovať podľa toho, aká dlhá a namáhavá je túra. Ak sa chystáte na viac dní, odporúčam siahnuť po dehydrovanom jedle. Pozor na chýbajúce soli a minerály: Ak vás nedajbože zastihnú svalové kŕče, musíte čo najskôr doplniť chýbajúce elektrolyty. Okrem masáže a gélov proti kŕčom odporúčam vždy nosiť so sebou aj iontové nápoje, prípadne prvú pomoc proti kŕčom v prášku, magnézium. Ak ho nevyužijete vy, môžete pomôcť niekomu inému. Samozrejme by sme sa mali počas náročnejšej túry vyhýbať alkoholu či kofeínu. Vezmite si ľahko pripraviteľné jedlá: Verte mi, aj ja som pri mojich začiatkoch špekuľovala, čo všetko si po túre pripravím. Po dlhom dni sa vám ale nebude chcieť. Budete vďační za akékoľvek teplé jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje. A tu sa dostávam k mojej obľúbenej časti. Píšte si. Budete potrebovať varič, plynovú bombu, ešus (hrniec), varešku a konzervu. Nebojte sa, nie len tak hocijakú s mdlým polotovarom plným chemických konzervantov. Toto rýchle jedlo vám bude chutiť ako z reštiky. Hotovky z plechovky - nebíčko v papuľke a vôňa až do dolinyAutori tohto super nápadu vedia, čo robia. Horúčavy v letnom období, pátranie po dobrej reštaurácii, drahý nákup surovín, to všetko boli dôvody, prečo začali hľadať najlepšie riešenie pre vášnivých turistov, milovníkov kempovania či ľudí ako ja, ktorí okrem cestovania pracujú niekedy tak tvrdo, že si nestíhajú navariť. Šupneš do hrnca a jedeš. Jednoduché ako facka. Padne vám sánka, keď uvidíte zoznam jedál v ich ponuke. Je dlhý, pestrý a čo je najlepšie, v ich plechovkách nenájdete žiadne konzervanty či umelé farbivá. Jedlo vydrží v záťažových podmienkach až do 30 °C. Tohtoročné leto sme s priateľom trávili väčšinu času v aute. Cestovali sme, spali sme v ňom. Túry boli väčšinou maximálne jednodňové a po ruke sme mali aj dobre vybavené chaty. To znamená, že sme tomu prispôsobili aj balenie. Treba si uvedomiť, že plechovky tiež niečo vážia. Ak vám táto záťaž na chrbte nevadí, berte ich aj na viac dní. Na jednodňovku alebo náš milovaný trip autom sú však ako stvorené. Najmä v aktuálnom počasí. Prvou chuťovkou, ktorú sme otestovali v teréne, bol španielsky vtáčik. Parádna vec, ak potrebujeme po celom dni zahriať žalúdok. Chute sú vyvážené a na naše prekvapenie nás tam čakala poriadna dávka mäsa. A toto presne Hotovkám kvitujem. Nebabrú sa s tým. Nesnažia sa vás oklamať. Otvoríš plechovku a dostaneš presne to, čo čakáš. Poriadne jedlo. V Taliansku sme mali so sebou Maďarský guláš v plechovke nemenovanej značky z obchodu a nedalo sa to porovnať. Na výlet super, no po čase nám tá umelá chuť išla krkom. S Hotovkami sa vám to nestane, plus v nich nenájdete chémiu.Jediné, čo by sme v tomto prípade mohli považovať za mínus je, že sa mäsko aj po krátkom ohriatí v hrnci dosť rozpadávalo a tak z neho vypadla všetka saláma, vajíčko, slanina a uhorka. Navyše nám po dojedení ostalo aj pomerne dosť šťavy. Na chuti to ale nič nemení a tá je teda výborná. Rovnako aj zloženie. Zloženie: hovädzie mäso zadné, sterilizované uhorky, saláma, slanina, VAJCIA, cibuľa, HORČICA, repkový olej, soľ, čierne korenie, worcesterová omáčka, PŠENIČNÁ MÚKA, voda Cena: 1 porcia - 5,49 €, 2 porcie - 9,49 € Milovníci paradajkovej polievky, pozor!Posledný jesenný výlet sme absolvovali v okolí Banskej Štiavnice. Vybrali sme sa na západ slnka na Sitne a tam to prišlo. Láska na prvé ochutnanie. Horúca paradajková polievka, ktorú som si vychutnala pri pohľade na zapadajúce slnko, splnila všetky moje očakávania. Pri chladnejšom počasí a silnom vetre ma krásne zahriala. A dokonca voňala tak dobre, že ju chceli ochutnať všetci spoluparťáci. Boli nadšení. A dovolím si tvrdiť, že aj prekvapení z toho, čo som vytiahla z obyčajnej plechovky. Žiadna riedka žbrnda z kyslého pretlaku sa nekonala. Talianska rajčinová polievka s mozzarellou je príjemne hustá, poteší vás kúskami paradajok a chutí výborne. Ani príliš sladko, ani príliš kyslo. Tak akurát. A zloženie stojí za zmienku tiež: rajčiny, voda, rajčinový pretlak, cibuľa, cesnak, bazalka, solamyl, MOZZARELLA, olivový olej, soľ, korenie. Nič viac v nej nehľadajte. Ak nemáte radi syr, máte na výber aj rajčinovú polievku bez syra. Zvoliť si môžete z dvoch verzií: 1 porcia (400 ml) vás vyjde na 3,69 €. Väčšia plechovka s 3 porciami (1 200 ml) vychádza na 8,99 €.Ostanem ešte chvíľku pri polievkach. Ako som totiž vyššie spomínala, Hotovky z plechovky nie sú len pre vášnivých turistov a cestovateľov ale aj pre...ehm, ... lenivcov? :-D Viem, táto časť sa netýka hlavnej témy tohto článku, no aj po ťažkej túre sa vám doma hodí niečo šikovné s krátkou dobou prípravy, no nie? :-) Poviem vám to takto. Niekedy má človek veľa práce a málo energie. Prišla jeseň, slnko zapadá dobre že nie na obed, ste unavení, niektorí aj prechladnutí a to si doslova pýta dobrú polievku. Ak momentálne pracujete z domu a počas home office nemáte čas stáť pri sporáku, tieto jedlá vám poslúžia aj ako SOS záchrana. Prišiel na psa mráz aj v našej domácnosti a ja som v jeden deň zúfalá žňúrala v chladničke. Samozrejme tam nič nebolo. Akoby aj, keď sme boli celý víkend preč a neboli sme na nákupe. A v tom mi to cinklo. Veď v skrini mám Boršč! Och a koľko spomienok sa mi zrazu vynorilo. Chýba mi Moskva. Pred pár rokmi som tam strávila 2 mesiace a práve boršč mi tieto chvíle vždy pripomenie. A tak som si jeden uvarila, sadla som si na gauč a vychutnávala si tú sentimentálnu chvíľu. Hotovky z plechovky ma opäť príjemne prekvapili. Nebol to taký ten planý boršč z Poľska, kde nájdete len bledšiu vodu a trošku repy. Toto je môj obľúbený "chlapský" boršč s poriadnou dávkou mäsa a zeleniny. Dokonca tam bolo aj hovädzie, aj bravčové. (No teda hotovkári, brnkli ste mi na strunu...) K dokonalosti mi chýbala už len smotana na vrchu, ktorú som samozrejme doma tiež nemala. Nevadí, nabudúce. Zloženie: Hovädzie a bravčové mäso, zemiaky, voda, cibuľa, kapusta, červená repa, paprika zelená, mrkva, rajčinové pyré, mletá paprika, bobkový list, repkový olej, cukor, jedlá soľ, korenie. Cena: 1 porcia (400 ml) - 3,69 € a 3 porcie (1 200 ml) - 8,9

prejsť na článok

Dererov mlyn alebo Nás nedostanú!

Ten prečudesný lokál sme objavili čisto náhodou. Išli sme moto-túru cez Turčianske Teplice a Kremnicu do Prievidze a čo čert nechcel, pri Janovej Lehote nás chytil hlad. Taká diera. Ale hneď pri hlavnej ceste stojí Dererov mlyn. The post Dererov mlyn aleb

prejsť na článok

10 Tipov na túru

Pomaly ďalej zájdeš 1. Horská turistika nie je šprint, je to maratónVyhnite sa časovej tiesni a zvoľte si také tempo, aby si túru užili a došli v zdravý do cieľa. Je dôležité poznať svoju kondíciu a nepreceňovať sa. 2. Kľúčom k úspechu je dobrá príp

prejsť na článok

Letné dovolenky: Tieto veci si na cestu do niektorých krajín so sebou určite neberte

Letné cestovanie je nielen a načerpaní nových síl, ale často aj o dobrodružstvách. Tým sa môže stať napríklad aj niečo také na prvý pohľad nudné, ako sú colné predpisy, alebo nariadenia niektorých vynaliezavých miestnych samospráv či legislatíva, ktorá mô

prejsť na článok

Bulharská kuchyňa

Bulharská kuchyňa spája v sebe bohatstvo čerstvých produktov a aromatických korení. Príprava je ľahká a príjemná a ich chuť prebúdza všetky zmysly. Pripravte bulharské jedlo podľa autentického receptu a dotknete…

prejsť na článok