Sladké potešenie a pre mnohých z nás odmena za splnené každodenné povinnosti obsahuje pre naše telo užitočnú ingredienciu, kakao. Od malého množstva v bielej a mliečnej čokoláde, až po 70 % a viac v tmavej čokoláde. A práve základná zložka čokolády prináša mnoho pozitívnych účinkov telu aj duši. Nestrácajme preto čas a pozrime sa na výhody, ktoré vám táto maškrta prináša. Čokoláda ako prirodzený antioxidant Čokoláda predstavuje bohatý zdroj antioxidantov, konkrétne polyfenoly. Ich zdrojom je napríklad čaj, olivový olej, vlašské orechy a mnohé iné rastlinné zdroje. Aký úžitok z antioxidantov máme? Zvýšením antioxidantov dochádza k spomaleniu starnutia najmä mozgových buniek a znižuje sa riziko demencie aj inzulínovej rezistencie. Ako príklad si predstavte, čo sa stane s nakrájaným jablkom po tom, ako celý deň ostane na stole. Áno, presne tak. Jeho dužina zhnedne. Presne to spôsobujú voľné radikály s bunkami v mozgu. Čo robia antioxidanty? Obrazne povedané, spomaľujú hnednutie dužiny. Zníženie krvného tlaku Dobrá správa pre každého, kto bojuje s vysokým krvným tlakom. Už pravidelný príjem od 1,5 do 100 gramov kakaa denne dokáže efektívne redukovať tlak a pomôcť v boji s hypertenziou. Tlak ale stúpa počas bežného dňa každému z nás. Zdvihnúť ho dokáže kolega v práci deti s poznámkou alebo zlou známkou zo školy, vlasy v umývadle alebo nie jedna chvíľa strávená v zápche. Každému v týchto situáciách odporúčame tabuľku čokolády. Bude vám hneď lepšie. A to doslova. Po zahryznutí sa do čokolády prebieha v našom tele mnoho ďalších procesov. Veru, nielen znížený tlak ale aj zlepšenie nálady! O tom ale v ďalšom bode. Zlepšenie nálady Už pri prvých okamihoch konzumácie najobľúbenejšej sladkosti sa uvoľňuje prirodzený stabilizátor nálady, serotonín. Vďaka hormónu šťastia zažívame pri konzumácii čokolády zmyslové potešenie a s ním spojené príjemné pocity. Hormón serotonín je veľmi nápomocný v období, ktorým si pravidelne prechádza nežnejšie pohlavie. V týchto dňoch sa v ženskom tele výraznejšie produkuje hormón kortizol, inak známy ako stresový hormón. Kakao vďaka vysokému obsahu horčíka znižuje stres, zlepšuje náladu a ďalšie zložky čokolády ako sacharidy a soli pozitívne ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. Čokoláda je vhodnou zložkou stravy aj pre tehotné ženy vďaka jej protistresovým účinkom. A nie len pre ne. Ak je stres súčasťou vašich bežných dní, zaveďte malé porcie čokolády aj do vášho jedálnička. Majte však na pamäti, že je potrebné vyberať z tmavých čokolád s vysokým obsahom kakaa. Zlepšuje funkcie mozgu Spomenuli sme vplyv čokolády na krvný tlak, avšak čokoláda čistí aj mozgové dráhy, čo zlepšuje prietok krvi a podporuje funkčnosť mozgu bez akýchkoľvek ťažkostí. Výsledky ukazujú, že už po niekoľkých týždňoch regulovaného príjmu kakaových produktov sa zvyšuje funkčnosť mozgu a prietok krvi o 8 až 10% a už 19 gramov čokolády denne je viac než dosť na zníženie rizika mozgovej príhody. Čokoláda a dýchacie cesty Kakao obsahuje okrem antioxidantov aj úžasné zložky nazývané teobromín, ktorý zmierňuje kašeľ a teofylín, ktorý pozitívne pôsobí na pľúca a zmierňuje zápaly. Obe zložky podporujú dobrú kondíciu dýchacích ciest. V odbornej literatúre sa dokonca môžeme stretnúť s prípadmi, kedy bola čokoláda odporúčaná pacientom na zmiernenie prejavov astmy. Blahodárne účinky pre pokožku Čokoláda je prospešná aj pre zdravie buniek v pokožke. Kakao pozitívne vplýva na zlepšenie textúry pokožky, krvného obehu a hydratáciu buniek vo vašej pokožke, vďaka čomu pomáha odstrániť tmavé škvrny, odumreté bunky a akné. Bohatý zdroj horčíka, železa a vlákniny Horčík a železo sú základnými minerálmi, ktoré získavame z každodennej stravy. Horčík, ako sme vyššie spomenuli, znižuje stres a napätie tým, že potláča uvoľňovanie stresového hormónu kortizolu. Príjem väčšieho množstva vo vašej strave môže zlepšiť pamäť, koncentráciu, náladu aj spánok. V 100 gramoch tmavej čokolády s obsahom aspoň 70% kakaa sa ukrýva konkrétne 58% horčíka a 67% železa z odporúčanej dennej dávky a 11 gramov vlákniny. Tmavá čokoláda podporuje dobré črevné baktérie Nečakanou výhodou tmavej čokolády pre zdravie je zvýšenie prospešných baktérií vo vašom tráviacom trakte. Pôsobenie čokolády v tráviacom trakte môžeme porovnať s probiotikami. Udržuje stabilné hladiny dobrých baktérií a „zlé“ baktérie drží pod kontrolou. Konzumácia tmavej čokolády vás môže urobiť inteligentnejšími Konzumácia horkej čokolády môže zlepšiť vašu schopnosť učiť sa, sústrediť sa a pamätať si. Jej príjem má ochranný účinok na nervovú sústavu a zvyšuje plasticitu mozgu čo je znak, ktorý je spojený so zvýšenou inteligenciou. Štúdia Franz H. Messerliho uvádza, že existuje vzťah medzi spotrebou čokolády v krajine a počtom nositeľov Nobelových cien. Možno to znie ako vtip, ale nie je. Štúdia bola publikovaná popredným svetovým lekárskym časopisom New England Journal of Medicine. Dopriať si teda čokoládu? Posledný a podstatný bod pri téme čokoláda je mnohokrát kladená otázka: “Ako často konzumovať čokoládu?”, na ktorú nadväzuje: “Aká dávka čokolády je zdravá?” a posledná: “Aký typ čokolády je najvhodnejší?”. Odpoveďou je nasledujúci výrok. Čokoláda je pochúťka, ktorú by ste si mali dopriať príležitostne a v malých porciách, nie zdravá výživa. Základ úspechu je kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa. V malom množstve. Príležitostne. A najlepšie v kruhu najbližších. Viac z diania v našej čokoládovni Nestville Chocolate nájdete na našom profile na Facebooku alebo Instagrame. Príspevok Čokoláda a jej blahodárne účinky je zobrazený ako prvý na Nestville Chocolate.
Uvažovali ste niekedy, koľko pohybu človek potrebuje na spálenie jednej čokolády? Alebo ako vyzerala prvá čokoláda? A vedeli ste, že kakao sa pestuje najmä v Afrike? Nie? Tak potom smelo do nasledujúcich riadkov. Pripravili sme 10 faktov, ktoré obohat
prejsť na článokZa koľko krokov dostanete vlajku? Môže sa múmia pokaziť? Sú ľudia žraločia čokoláda? Je pokrok pre mŕtvych zbytočný? Ako chutí krokodíl?
prejsť na článokČokoláda. Povráva sa, že dokáže urobiť radosť každému človeku. Narodeninová bonboniéra, horúce nápoje, alebo čokoládové čipsy. Znie to tak sladko. Však? Priznajme si to, podmanila si nás. Je nám blízka a zároveň, vďaka nášmu unikátnemu projektu Nestvi
prejsť na článokPopularita produktov z konope siateho a konope indického zažíva v posledných rokoch obrovský nárast, a to hlavne medzi ľuďmi zaujímajúcimi sa o jeho zdraviu prospešné účinky a nie o realitu pozmeňujúci zážitok. Popularitu skratky THC označujúcej psychoakt
prejsť na článokNa tému umelých sladidiel, ale hlavne, ako sa stravovať zdravo a čo si všímať pri nákupoch potravín som sa rozprávala s mikrobiologičkou Ivanou Stenzlovou. Ivana sa venuje celkovo zdravému životnému štýlu a stravovaniu prakticky celý život. Vyštudovala mi
prejsť na článok