Barber a história Ako toto povolanie vzniklo?

Dnes máme tendenciu vnímať povolanie barber ako jedno z nových. Vedeli ste však, že za týmto povolaním sa tiahne bohatá história, ktorej korene siahajú až k prvým civilizáciám? Slovo barber je v skutočnosti odvodené od slova barba, ktoré predstavuje latinské označenie fúzov. Dnes sme si pre vás pripravili článok, v ktorom korene tohto zaujímavého povolanie odhalíme. Ako sa ľudia holili pred objavom spracovania kovov? Niet pochýb o tom, že naši predkovia boli mimoriadne vynachádzaví. Dokázali si poradiť už pred tým, ako bolo objavené spracovanie kovov. Archeológovia neponechali otázku holenia nezodpovedanú. Naši predkovia využívali na holenie a úpravu zovňajšku ostré úlomky mušlí a lastúr. Rovnako sa predpokladá, že na tento účel mohli byť použité i ostré kamene, ktoré boli v v Dobe bronzovej používané na množstvo úloh. Fúzy – symbol spoločenského postavenia Skutočná starostlivosť o fúzy sa však zrodila predovšetkým v antickom Grécku. Keď sa pozrieme na busty starých mysliteľov, filozofov alebo božstiev, každý z nich oplýva bohatou a pestovanou bradou. Rozhodne to nie je náhoda. V antickom Grécku (a neskôr i v Rímskej ríši) predstavovali fúzy symbol mužskej sily. Správnu starostlivosť o svoju bradu a fúzy si však mohli dovoliť len muži z vyšších spoločenských vrstiev. A využívali na to práve služby starovekých barberov. Barber shop v tom čase vyzeral dosť odlišne a rozhodne sa nepribližoval k podobe, v ktorej ho poznáme tiež. Okrem toho, že sa na tomto mieste upravovali fúzy, v mnohých prípadoch sa barber staral i o chrup a dokázal vykonať základné zákroky, ako napríklad vytrhnutie pokazeného zuba. Rovnako však tieto miesta predstavovali ústredné body spoločenského diania, na ktorých sa schádzala smotánka danej doby. Barber – ako ho poznáme dnes? V skutočnosti sa povolanie barber, ako ho poznáme dnes, zrodilo v 19. storočí. V tomto období preniklo kúzlo upraveného zovňajšku takmer do každého veľkého mesta. A úspešne sa rozvíja až do dnešnej doby.

prejsť na článok

Fascinujúca premena bezdomovca

Jose Antonio bol kedysi elektrikár v Španielsku. Po ťažkých životných situáciách skončil na ulici. Usmialo sa na neho šťastie, keď sa ho ujal miestny barber. Tu je výsledok jeho premeny.

prejsť na článok

Ako sa vysporiadať s fúzami, ktoré nerastú rovnomerne?

Mnoho mužov sníva o dokonalej brade, ktorá sa stane pýchou ich tváre. Perfektný strih, príjemná na dotyk. Niekedy však tento sen nie je možné pretaviť do reality. Nerovnomerný rast fúzov je častejším problémom, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Hneď na

prejsť na článok

Šport, história a 13 zaplavených obcí Liptova

(Liptovský Mikuláš, 14. 7. 2023) – Na Liptove otvorili novú tematickú cyklotrasu. Trasa „Po stopách zaplavených obcí“ ponúka cyklistom na ... The post Šport, história a 13 zaplavených obcí Liptova appeared first on Visit Liptov.

prejsť na článok

Povolania z minulosti

KTORÉ BIZARNÉ POVOLANIA Z MINULOSTI BY STE SI VYSKÚŠALI? VIETE, ČO ROBIL LAMPÁR, ĽUDSKÝ BUDÍK ALEBO VYREZÁVAČ ĽADU?  V dnešnom článku si exkurziou do minulosti pripomenieme niektoré netradičné profesie, ktoré mali v minulosti svoje čestné miesto, no dnes

prejsť na článok

Odkiaľ sa berú EROTICKÉ SPOLOČNÍČKY

Prečo si vlastne dievčatá alebo aj zrelé ženy zvolia ako zdroj obživy práve najstaršie povolanie na svete? Ako začínajú erotické spoločníčky?

prejsť na článok