Ako na dobré trávenie Trávenie je téma, pri ktorej sa často červenáme, keď sa o nej rozprávame. Tráviaca sústava a všetko čo k tomu patrí, je veľmi dôležitou súčasťou ľudského tela. Rozhovorov a článkov na túto tému je však pomerne stále málo. Pritom, ak nám nefunguje trávenie pociťujeme veľký diskomfort. Najčastejšie ťažkosti, ktoré sa s nesprávne fungujúcim trávením spájajú sú: nafukovanie (flatulencia), zápcha (obstipácia) a hnačka (diarea). Každého z nás, z času na čas potrápia príležitostné tráviace ťažkosti, ako napríklad pálenie záhy, nafukovanie, bolesť v žalúdku, pocit ťažoby, hnačka alebo zápcha. Pozornosť by sme im mali venovať vtedy, ak sa začnú vyskytovať častejšie alebo pretrvávajú dlhšie. Takéto problémy netreba ignorovať, pretože časom by mohli prerásť do niečoho vážnejšieho. V mojej praxi sa často stretávam s tým, že pokiaľ klientov trápi časté nafukovanie, jednoducho si na to zvyknú a dokonca nadobudnú pocit, že je to v poriadku. Zmena životného štýlu Zmenou stravovania a správnym nastavením výživových odporúčaní môžeme pozitívne ovplyvniť nielen to ako sa cítime, ale aj stav nášho trávenia. Jedlo je veľmi silným nástrojom, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, imunitu a vitalitu. Keď si predstavíme, že väčšina z nás jedáva minimálne 3x denne, tak 3x denne máme možnosť ovplyvniť naše fungovanie na fyzickej, aj emocionálnej úrovni. Trávenie sa začína v ústach Poďme pekne od začiatku. Príjem potravy zabezpečuje ústna dutina tu sa to celé začína, naša tráviaca cesta. V ústach prebiehajú mechanické reflexy ako žuvanie a prehĺtanie. V celom tomto procese sú dôležité sliny: navlhčujú a zmäkčujú potravu a tým uľahčujú žuvanie. Sliny obsahujú enzým ptyalín, ktorý začína trávenie škrobov. Správne fungujúce trávenie je jednoznačne najdôležitejší proces v našom tele, nezabúdajme na to. Pomôžeme mu aj tým, že budeme jesť v pokoji, budeme sa sústrediť na jedlo a viackrát ho prežujeme. Odložme mobil, vypnime TV, nečítajme noviny. Nech sa jedlo stane našim stredobodom, doprajme mú túto pozornosť aspoň dvakrát počas dňa. Čo našim črevám škodí Určite ste už počuli o zakázaných potravinách, ktorým by sme sa mali vyhýbať, pretože môžu prispievať k rôznym zdravotným problémom. Osobne nemám veľmi rada spojenie zakázané potraviny, pretože si jedlo automaticky spájame s negatívnym pocitom. Vnímajme ich skôr ako nevhodné potraviny, ktoré by sme mali konzumovať v čom najmenšom množstve. Avšak potraviny, ktoré prispievajú k zhoršenému tráveniu by sme nemali konzumovať vôbec alebo minimálne. Ktoré potraviny sem patria? Ide hlavne o kupované omáčky, dresingy, hotové pudingy, zmrzliny, paštéty, hotové jedlá, ochutené jogurty, sladkosti, ochutené cereálie, arómy, sladidlá, instantné polievky, sladené džúsy a jedlá z rýchleho občerstvenia. Potravinový denník Pri tráviacich ťažkostiach je veľmi nápomocný potravinový denník, do ktorého si zapisujeme všetky skonzumované jedlá, nápoje a pohybovú aktivitu. Zapisujeme si aj príznaky spojené s danou potravinou a veľmi zreteľne sa dá za nejaký čas vyhodnotiť, ktorá potravina nám robí najväčšie ťažkosti. Vo väčšine prípadov je nevyhnutné úplné odstránenie niektorých potravín zo stravy, aspoň na nejakú dobu. Je to zatiaľ jediný účinný spôsob prevencie a liečby. Hlavne jednoducho Tešiť sa pevnému zdraviu a dobrému tráveniu môžeme hlavne vtedy, ak si zvolíme jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížime vtedy, ak do jedálnička zaradíme sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastú prevažne také potraviny, ktoré v danom ročnom období potrebuje. To znamená, že výber zeleniny by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu. Rovnako netreba zabúdať na ľahké jedlá a kombinácie. Toto najviac pomôže vášmu tráveniu alebo sa neváhajte prihlásiť na individuálnu výživovú konzultáciu. Bez polievky ani deň Polievka je základ, hovorievali už naše staré mamy. Mala by byť rozhodne súčasťou každého dňa. Len veľmi ťažko nájdeme iný druh jedla, ktorý má pre nás tak veľký prínos z oblasti výživy a celkovej podpory zdravia, ako práve polievka. Dokonca si ju môžeme dopriať aj na raňajky. Kvalitný, teplý vývar alebo polievka priaznivo vplýva na naše trávenie. Pre viac inšpirácií navštívte Facebook Ide o Tvoje zdravie a Instagram Ide o Tvoje zdravie. Námety na recepty nájdete v skupine Ide o Tvoje zdravie. Zdenka Solík Lektorka a odborníčka na výživu Absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky. Ďakujem za dočítanie článku, ak sa ti páčil prihlás sa na odber noviniek #mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */ #mc-embedded-subscribe-form input[type=checkbox]{display: inline; width: auto;margin-right: 10px;} #mergeRow-gdpr {margin-top: 20px;} #mergeRow-gdpr fieldset label {font-weight: normal;} #mc-embedded-subscribe-form .mc_fieldset{border:none;min-height: 0px;padding-bottom:0px;} Súhlasím so spracovaním osobných údajov Súhlasím so spracovaním osobných údajov na marketingové účely The post Ako na dobré trávenie appeared first on Ide o Tvoje zdravie.
Môže zato nedostatok kyseliny chlorovodíkovej? Môže zato zápal v tráviacom systéme? Rozoberme si podrobne, aké sú symptómy.
prejsť na článokKeď sme pod stresom, naše telo reaguje tak, že uvoľňuje hormóny ako adrenalín a kortizol. Tieto hormóny urýchľujú srdcový tep a dýchanie, zvyšujú krvný tlak a spomaľujú trávenie, čo umožňuje telu zamerať sa na riešenie bezprostredného stresu. To je súčasť
Praktické tipy pre zlepšenie trávenia Efektívne trávenie je kľúčovým faktorom pre celkové zdravie a pohodu. Ak sa cítite unavený, ťažko sa Vám koncentruje, alebo máte nepríjemné pocity v bruchu, postupná zmena stravovacích návykov by mohla byť kľúčom k zí
prejsť na článokPodporte prosím naše športové aktivity darovaním 2% z dane za rok 2022 pre naše občianske združenie MMK JU-JITSU. Hlavným cieľom združenia je uspokojovať a podporovať záujmy svojich členov ako aj ostatnej verejnosti v oblasti športu, voľnočasových a te
Už Hippocrates opisoval výnimočné účinky Mastichy, ktorý ju prevažne využíval pri liečbe tráviacich ťažkostí či nachladnutí. Vedecké štúdie neskôr potvrdili, že pravá Masticha z Chiosu naozaj priaznivo ovplyvňuje tráviaci trakt, pričom zabíja známu ba
prejsť na článok