PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Prírodné lieky pre vaše sliepky

Aj sliepky a kohúty majú svoje zdravotné problémy. Inštinktívne vtedy vyhľadávajú liečivé bylinky. Ak poznáme správne postupy, môžeme im trocha pomôcť aj my, chovatelia. Ako na to?

prejsť na článok

Slané pečivo (nielen) na Silvestra

Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že i

prejsť na článok

Super TIP: Pestovanie zeleniny na balíkoch slamy

Záhradu z balíkov slamy môžete mať kdekoľvek – aj na betónovej ploche, na balkóne alebo na terase, ale vždy na mieste s dostatkom slnka pre zeleninu a bylinky. Stačí si pripraviť niekoľko balíkov slamy a môžete sadiť :)

prejsť na článok

4 zázračné BIO oleje pre krásu a zdravie

Od arašidového oleja cez mandľový olej až po santalový a sezamový olej – zoznámte sa s pozitívnymi účinkami známych aj neznámych BIO olejov na zdravie a krásu. Kvalitné BIO oleje sú skvelé nielen v kuchyni, ale nájdu výborné využitie aj v rámci domácej B

prejsť na článok

Recept: Domáci celozrnný špaldový chlieb, ktorý sa vždy podarí

Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept...

prejsť na článok

Prečo a ako pestovať šiitake?

Šiitake (Shiitake, Húževnatec jedlý) je liečivá ázijská huba, ktorú si môžeme s trochou šikovnosti vypestovať aj doma. Prečítajte si viac o zdraviu prospešných účinkoch šiitake a spôsobe pestovania...

prejsť na článok

Čo siať a pestovať v novembri a decembri (nielen v záhrade)

Aj november a december prinášajú mnoho možností pre záhradkárov – vonku na záhrade, ale aj v interiéri vášho bytu či rodinného domu.

prejsť na článok

Kaleráb - pestovanie, uskladnenie, príprava, liečivé účinky

Kaleráb, mnohokrát považovaný za obyčajnú zeleninu, má v sebe mnoho výnimočných účinkov na ľudský organizmus. Kaleráb totiž obsahuje látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a je tiež výborným doplnkom jedálnička pri redukčných diétách. Pokiaľ sa kaleráb ro

prejsť na článok

Čo sú to prázdne kalórie?

Na prvý pohľad vyzerá slovné spojenie prázdne kalórie ako úplné protirečenie. Veď kalórie by nám mali dodávať energiu, tak ako môžu byť prázdne? Aj prázdne kalórie dodávajú energiu, tá však nie je výživovo vyvážená.

prejsť na článok

Gingko biloba – zázrak pre 21. storočie?

Gingko dvojlaločné (gingko biloba) je starobylý strom žijúci až 2000 rokov, ktorý dorastá do výšky 40 metrov. Z listov gingka sa vyrába liečivý extrakt s neuveriteľne pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie...

prejsť na článok

Zachráňte svoj zrak: najlepšie potraviny pre vaše oči

Stačí tak málo – a vaše oči budú lepšie chránené pred šedým zákalom, nebezpečnou makulárnou degeneráciou sietnice a ďalšími ochoreniami zraku. Prečítajte si, ako na to :)

prejsť na článok

Hnojivá z kuchyne

Ako poctiví záhradníci sa snažíme prísť na čo najviac prirodzených spôsobov hnojenia bez toho, aby sme museli v našich záhradách používať chémiu. Viete o tom, že existuje niekoľko hnojív, ktoré máte na dosah ruky priamo vo svojej kuchyni?

prejsť na článok

Ako uskladniť jablká a hrušky

Správne uskladnenie jabĺk a hrušiek je kľúčovou úlohou pre to, aby sme ich už o týždeň nemuseli triediť a vyhadzovať nahnité plody. Pri ich skladovaní totiž platia určité pravidlá, ktoré by sa mali zachovať, aby sme si ich mohli vychutnávať po celú zimu.

prejsť na článok

Karfiol a jeho účinky na zdravie

Karfiol, zelenina, ktorá bola považovaná za pomerne nudnú, sa v poslednom období opäť dostáva do centra pozornosti na základe zistení, že ide o veľmi výživnú, nízko sacharidovú náhradu ryže, cesta na pizzu a mnohých ďalších príloh. Jedna šálka karfiolu to

prejsť na článok

6 dôvodov, prečo jesť tekvicu

Jeseň je tu a spolu s ňou aj oranžová tekvica. Od tekvicových jadierok až po veľké okrúhle plody ju možno vidieť hádam všade. Navyše sa dá zjesť celá a na rôzne spôsoby. Tekvicu možno totiž konzumovať praženú, dusenú varenú, pečenú a na sladko alebo na sl

prejsť na článok