Život s celiakiou keď vaše telo hovorí lepku nie

Bola vám bola medicínsky diagnostikovaná celiakia? To znamená, že lepok poškodzoval vaše črevá a váš imunitný systém na to reagoval. Celiakiou trpí približne jedno percento populácie. Nedá sa vyliečiť, no môžete sa s ňou naučiť žiť. Pre mnohých je celiakia dôležitým impulzom k zmene jedálnička a životného štýlu pozitívnejším a zdravším smerom. Vplyv potravín na ľudské zdravie je nepopierateľný. Avšak nie každé telo sa dokáže popasovať so všetkými látkami obsiahnutými v potravinách. A tak vzniká neznášanlivosť či alergia. Ak stojíte aj vy pred výzvou naučiť sa žiť s diagnózou celiakie, v prvom rade vás čaká oboznámiť sa s bezlepkovou diétou. Než si povieme, čo konkrétne to znamená a na čo pri nej treba dbať, poďme sa bližšie pozrieť, ako a prečo vlastne diagnóza celiakie vzniká. Čo je lepok? Lepok je zmesou dvoch bielkovín, ktoré sú obsiahnuté hlavne v obilninách. Hoci ho nájdete v mnohých potravinách a pre mnohých ľudí je ťažko stráviteľný. Lepok sa nachádza v každej potravine, ktorá obsahuje bežné obilniny pšenicu, jačmeň, žito a ovos: obyčajné pečivo obyčajné cestoviny zahustené omáčky niektoré hotové jedlá mϋsli cornflakes so pšeničnými alebo ovsenými vločkami cukrovinky, koláče, zákusky, lentilky, čokoláda alkohol, väčšina druhov pív a ďalšie Alergia na lepok alebo celiakia Celiakia nie je to isté, čo alergia na lepok. Je to dosť častý mýtus, no sú to dve rozdielne choroby s rôznymi príznakmi, príčinami aj liečbou. Alergia na lepok alebo aj gluténová senzitivita či intolerancia lepku je podobná celiakii, ale lepok v tele v tomto prípade nespôsobuje zápal a nepoškodzuje natrvalo žalúdok, črevá ani iné orgány. Príznaky alergie sú napríklad: svrbenie v ústach a krku, nádcha, zvracanie alebo ekzém. Nástup alergia na lepok je rýchly, doslova v minútach a jej liečba prebieha na alergológii. Celiakia je naopak dedičná autoimunitná porucha, pri ktorej dochádza k poškodeniu tenkého čreva. Má iné príznaky, celkom inak sa pristupuje k jej liečbe Čo je celiakia? Celiakia je ochorenie, pri ktorom organizmus prehnane reaguje na glutén (lepok). Ten poškodzuje tenké črevo a bráni mu absorbovať živiny z potravy ako napríklad vitamíny, vápnik, železo. Ochorenie sa môže prejaviť hodiny, dni, ale aj mesiace po konzumácii lepku. U niektorých ľudí sa choroba dokonca neprejaví žiadnymi príznakmi, no napriek tomu ochorením trpia. Celiakia je doteraz nevyliečiteľná a bezlepková diéta je tak jedinou možnosťou zmierňovania tejto diagnózy a správnou cestou, ako sa stravovať pri celiakii. Čo spôsobuje celiakiu Celiakia je autoimunitný stav. To znamená, že vlastný imunitný systém (obrana tela pred infekciou) omylom napáda vlastné zdravé tkanivo. V tomto prípade preto, lebo vyhodnotil látky nachádzajúce sa v lepku za hrozbu pre vaše telo a bojuje s nimi. Nie je úplne jasné, čo spôsobuje, že imunitný systém koná týmto spôsobom, no podľa výskumov zohráva určitú úlohu kombinácia genetiky a ďalších faktorov. Riziko vzniku celiakie Celiakia sa môže vyskytnúť u ľudí, ktorí majú určité gény. Je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie celiakia, ak už má niekto vo vašej rodine túto chorobu. Celiakia postihuje rovnako deti aj dospelých vo všetkých častiach sveta. Zvýšiť riziko vzniku celiakie môžu aj ďalšie diagnózy, ako: diabetes 1. typu ochorenia štítnej žľazy reumatické ochorenia ochorenia pečene Downov syndróm a Turnerov syndróm Dôsledky zanedbania a komplikácie celiakie S celiakiou sa dá dnes celkom komfortne žiť, ak dodržiavate striktnú bezlepkovú diétu. Jej nedodržiavanie môže mať vážne zdravotné následky, ku ktorým patrí napríklad rakovina tráviaceho systému, rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení, osteoporóza, neplodnosť, podvýživa, anémia, spomalený rast a oneskorený vývoj u detí, epileptické záchvaty a iné. Môže vás zaujímať: Chcete sa naučiť, ako si správne nastaviť svoje životné poistenie, tak aby krylo závažné obmedzujúce ochorenia? Príznaky celiakie Celiakia môže spôsobiť celý rad symptómov, medzi ktoré patria: hnačka bolesti žalúdka nadúvanie a plynatosť tráviace ťažkosti zápcha Celiakia môže spôsobiť aj všeobecnejšie príznaky, ako: únava v dôsledku nedostatočného príjmu živín z potravy strata hmotnosti svrbivé vyrážky bolesť kĺbov alebo kostí problémy s otehotnením zmeny nálad, časté pocity mrzutosti, nervozity, netrpezlivosti poruchy, ktoré ovplyvňujú koordináciu, rovnováhu a reč oneskorená puberta, spomalený rast u detí Mnohí ľudia subjektívne netrpia takmer žiadnymi problémami, no aj tak sa neoplatí svoju diagnózu podceňovať. Ak aj nemáte pri celiakii žiadne príznaky a nepodstúpite potrebnú liečbu, časom sa môžu vyvinúť komplikácie. Bezlepková diéta Bezlepková diéta je plán stravovania, ktorý vylučuje potraviny obsahujúce lepok. Je nevyhnutná na zvládnutie príznakov a symptómov celiakie či iných zdravotných stavov spojených s lepkom. Ak chcete dodržiavať bezlepkovú diétu, treba sa vyhnúť potravinám s lepkom a zároveň si vybrať náhrady, ktoré poskytujú dostatočné živiny pre vaše zdravie. Verte, že aj bez lepku si môžete pochutnať na dobrom a jedle, ktoré bude zaručene chutiť celej rodine. Lepok nie je vo vašej strave nevyhnutný a možno ho nahradiť inými potravinami. V supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou je k dispozícii veľa bezlepkových verzií bežných potravín, ako sú cestoviny, základy pizze aj chlieb. Mnohé potraviny, ako je mäso, zelenina, syr, zemiaky a ryža, prirodzene neobsahujú lepok, takže ich stále môžete zaradiť do svojho jedálnička. Dietológ vám pomôže určiť, ktoré potraviny sú pre vás bezpečné a ktoré nie. Ak si nie ste istí, ako všeobecný návod môžete použiť nasledujúce zoznamy. Potraviny obsahujúce lepok Ak máte celiakiu, nejedzte nasledujúce potraviny, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové: obyčajné cestoviny a pečivo obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikal, bulgur, kamut polotovary obsahujúce pšeničnú múku, múčniky, dezerty, keksy, cereálie, tyčinky, oplátky a iné sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky pivo, instantné kávy sladené jačmenným sladom Je dôležité vždy kontrolovať štítky na potravinách, ktoré kupujete. Mnohé potraviny (najmä spracované) obsahujú aditíva, ktoré obsahujú lepok. Lepok sa dokonca môže nachádzať aj v niektorých nepotravinových výrobkoch, ako sú rúže, poštové známky, zubná pasta, ústna voda, krémy a niektoré lieky. Tip: Vedeli ste, čo musia spĺňať plasty a obaly prichádzajúce do styku s potravinami z pohľadu noriem a zákona? Pretože zdravie je vždy na prvom mieste, zjednotila Európska únia označovanie alergénov, aby zaistila bezpečnosť pre občanov všetkých členských štátov. Pri nákupe teda musia byť výrobky vždy označené a upozorňovať na príslušné alergény. Na alergény musia upozorňovať aj prevádzkovatelia reštaurácií. Lepok je v tomto zozname alergénov označený číslom 1. Bezlepkové potraviny Tieto potraviny prirodzene neobsahujú lepok: väčšina mliečnych výrobkov ako je syr, maslo a mlieko ovocie a zelenina mäso a ryby zemiaky, kukurica, ryža a ryžové rezance bezlepkové múky strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrach semená a orechy: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia, mandle, vlašské, kešu, lieskové orechy, para orechy, kokosové orechy a iné minerálne a stolové vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy káva med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor, slivkový sirup, kokosový sirup, ďatlový sirup, agávový sirup maniok, amarant, quinoa Bezlepkové náhrady Mnohé položky, ktoré zvyčajne obsahujú lepok, majú bezlepkové alternatívy, bežne dostupné vo väčšine obchodov s potravinami, vďaka čomu je dodržiavanie bezlepkovej diéty oveľa jednoduchšie. Nezabúdajte však, že minimálne spracované čerstvé potraviny sú kľúčovou súčasťou zdravej bezlepkovej diéty. Je veľmi dôležité, aby vaša strava bola založená najmä na ovocí, zelenine, mäse a iných skupinách zdravých potravín uvedených vyššie. Tip: Viete, čím nahradiť cukor? Mnohé komerčne dostupné produkty sú označené ako „bezlepkové“, ale nájdu sa aj také, ktoré nie sú; preto je dôležité správne čítanie štítkov. Je tiež dôležité si uvedomiť, že „bez pšenice“ nemusí nevyhnutne znamenať „bez lepku“. Buďte opatrní, pretože mnohé produkty sa môžu zdať bezlepkové, ale nie sú. Tipy na bezlepkové recepty Mandľová kaša Suroviny na jednu porciu: 2 dcl mlieka 3 PL mletých mandlí sladidlo podľa chuti škorica, strúhaná horká čokoláda, lesné plody na dochutenie Postup: Mlieko s mandľami chvíľu povarte, oslaďte a podľa chuti ozdobte. Kaša je bez klasickej múky, bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Vhodná na nutričné raňajky aj pre vegánov. Tofu s cestovinami Suroviny: 250g tofu 3 lyžice masla rasca, soľ 2,5 dl mlieka vajce 250g cestovín štipka mletej papriky, korenie, petržlenová vňať Postup: Cestoviny uvarte v slanej vode, sceďte, osoľte a premiešajte s lyžicou masla a korením. Rozmiešajte mlieko s vajcami a potom nim zalejte vrstvu cestovín preloženú s vrstvou tofu. Zapečte. Podávajte s hlávkovým alebo iným šalátom. Zapekané cestoviny Suroviny: zelenina, ktorú máte poruke ( pór, mrvka, cuketa, zemiaky, paprika, šampiňóny, brokolica, zeler, cibuľa, paradajky) soľ olej vajíčka bylinky Postup: Zeleninu nakrájajte, osoľte, pridajte bylinky (bazalka, oregano) a pokvapkajte olejom. Potom všetko spolu premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov do mäkka. Pred koncom pridajte rozmixované vajíčka s cesnakom, nechajte zapiecť. Tipy na stravovanie bez lepku doma aj v reštauráciách Nasledujúce tipy vám pomôžu predísť kontaminácii vo vašich vlastných potravinových prípravkoch doma a vyhnúť sa potravinám obsahujúcim lepok, keď jete vonku: Bezlepkové potraviny a potraviny obsahujúce lepok skladujte na rôznych miestach. Varné plochy a miesta na skladovanie potravín udržiavajte čisté. Dôkladne umyte riad a kuchynské vybavenie. Ak je to možné, prečítajte si menu reštaurácií online už vopred, aby ste si boli istí, že pre vás existujú možnosti. Jedzte v reštaurácii, keď je menej preplnená a dokáže lepšie uspokojiť vaše špecifické potreby. Vyhnite sa všetkým potravinám s lepkom a produktom, ktoré nie sú označené ako bezlepkové. Dbajte na dôležitosť pitného režimu. Pozor aj na kukuričné a ryžové produkty. Síce priamo neobsahujú lepok, ale niekedy môžu byť kontaminované pšeničným lepkom, ak sa vyrábajú v továrňach, kde sa vyrábajú aj pšeničné produkty. Takéto upozornenie hľadajte na štítku balenia. Nahraďte pšeničnú múku zemiakovou, ryžovou, sójovou, amarantovou alebo pohánkovou. Môžete tiež použiť kukuričnú múku alebo extrakt z tapiokového škrobu, ktoré fungujú aj ako zahusťovadlá. Kontrolujte etikety všetkých potravín. Lepok možno nájsť aj v potravinách, o ktorých by ste si nemysleli, že ho obsahujú: Pivo Bujónové kocky Sirupy Čipsy, zemiakové lupienky Údeniny, párky, salámy a klobásy Hranolčeky Konzervy Omáčky, dressingy a ďalšie Pozor aj na na bylinky, vitamíny, doplnky a probiotiká, aj tie totiž môžu obsahovať lepok. Tip: Výživové doplnky versus potraviny ako sa v tom vyznať? V reštaurácii oznámte obsluhujúcemu, že máte celiakiu. Opýtajte sa na zložky potravín, ako sa jedlo pripravuje a či je k dispozícii bezlepkové menu. Požiadajte o rozhovor so šéfkuchárom, ak by ste chceli viac podrobností o menu. Vezmite si občerstvenie alebo obedový box so sebou, ak si nie ste istí, či budú k dispozícii bezlepkové možnosti, keď ste mimo domova. Diskutujte o svojej diagnóze s priateľmi a rodinou alebo so školou vášho dieťaťa, ak je postihnuté vaše dieťa. Bezlepková diéta je pre ľudí s celiakiou celoživotnou nevyhnutnosťou. Dodržiavanie diéty a vyhýbanie sa krížovej kontaminácii vedie k menšiemu počtu symptómov a komplikácií choroby. Ak si však na ňu zvyknete a naučíte sa ju využívať vo svoj prospech, nové pravidlá stravovania vám prinesú aj mnoho inšpirácie a vnesú do vášho života viacero zdraviu prospešných zvykov. Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista The post Život s celiakiou – keď vaše telo hovorí lepku nie first appeared on DobrýRecept.sk.

prejsť na článok

Prečo by ste sa mali vyhýbať lepku?

V poslednej dobe sa o lepku hovorí veľa, hlavne negatívne. Mnoho ľudí sa mu dnes snaží vyhýbať. Prieskumy však hovoria, že ide o oveľa viac, než len módny výstrelok. Tvrdenia ľudí, ktorým sa po lepkovej diéte uľavilo potvrdzujú vedecké štúdie. Tie dokazuj

prejsť na článok

Intolerancia na lepok: Ako nahradiť chlieb a uvariť „múčné“ jedlá?

Stravovaniu bez lepku dnes čelí mnoho rodín. Intolerancia môže nastať nielen umalých detí, ale aj udospelých jedincov. Vtomto článku sa nebudeme venovať čo všetko môže túto diagnózu ovplyvňovať, (na to nemám vzdelanie), ale skôr tomu, ako si čo najjednodu

prejsť na článok

Budoucnost her s umělou inteligencí

Závislost na umělé inteligenci je reálnou výzvou příštích let. Herní svět má obrovský obchodní potenciál a peníze, které se v něm točí umožňují vyvíjet umělou inteligenci tak, aby nás v budoucnu byla schopná pohltit. Představte si, že vaše tělo bude ve f

prejsť na článok

Zdravé kosti vďaka potravinám

Už malým deťom sa hovorí, že aby mali pevné kosti, musia piť veľa mlieka. Je to kvôli obsahu vápnika, ktorý je v mlieku a mliečnych výrobkoch. Aby však telo dokázalo vápnik vstrebať, musíme prijímať aj vitamín D. Tento vitamín si vytvára telo samo aj vďa

prejsť na článok

Nenasleduj tento svet, ale Krista Cesta k životu + video

Kapitola 1: Svet versus Kristus Nenasleduj tento svet, lebo ide do skazy, nasleduj Krista a vstúpiš do života. Svet, ktorý nás obklopuje, často nás vyzýva, aby sme boli sami sebou. No Ježiš nám hovorí, že by sme mali byť tým, kým sme vo ňom. Svet láka

prejsť na článok