Univerzálne cesto z Kamutu. Sladké aj slané, z droždia aj z kvásku

Čoraz častejšie sa stretávam s ľuďmi, ktorí trpia rôznymi intoleranciami na pšenicu.  Je to spôsobené tým, že dnešná pšenica už  je často tak prešľachtená, že ju prestáva naše telo tolerovať. Preto je dôležité si dobre vyberať múku, z ktorej pečieme. Najlepšie je poznať mlyn, v ktorom sa melie a spôsob spracovania. Veľmi vhodnou alternatívou k pšenici pre ľudí s intoleranciami je Kamutová múka. Kamutová múka je veľmi dobre stráviteľná a výrobky z kamutu vydržia dlhšie čerstvé. Obsahuje veľa selénu, zinku a horčíka. ako jedna z málo múk nie je geneticky modifikovaná. Kamutová múka je žltkastej farby a má orechovú príchuť. Kamut nie je názov obilniny, ale ochranná známka pre označenie obilniny s istými garantovanými vlastnosťami. Ochranná známka Kamut označuje obilninu, ktorá sa volá khorasan a ide o starovekú odrodu tvrdej pšenice s významnými výživovými vlastnosťami. Táto obilnina bola znovuobjavená v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Hovorí sa jej aj pšenica faraónov. Zrná, ktoré boli nájdené v pyramíde, daroval objaviteľ americkému letcovi. Jeho otec ich začal pestovať v americkom štáte Montana. Dnes sa kamut pestuje hlavne v USA, Kanade, Južnej Afrike, Belgicku a Austrálii. Cena múky je preto prirodzene vyššia aj vzhľadom k tomu, že sa melie na kamennom mlyne v malých množstvách. Môžete ju kúpiť tu: www.bionakupy.sk Recept: Rozkvas: 100 g kvások Lievito Madre, alebo ražný kvások (alebo 40 g droždia) 100 g voda 100 g Kamutová múka Necháme nakysnúť pri izbovej teplote pri kváskovej verzii asi 6-8 hodín. Pri verzii z droždia 15 min. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Pri kváskovej verzii musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol. Cesto: Nakysnutý rozkvas 700 g Kamutovej múky 2 žĺtka 400 g mlieko 30 g oleja 5 PL cukor (ak chcete robiť slané pečivo, cukor vynechajte a pridajte 1 Pl soľ) štipka soli Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť pri kváskovej verzii od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime). Pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Cesto použijeme na Vianočky, koláče, sladké makovky, pleteničky, hniezda …  Takmer na všetko sladké alebo slané pečivo. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii, alebo 20 min. pri verzii z droždia Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom The post Univerzálne cesto z Kamutu. Sladké aj slané, z droždia aj z kvásku appeared first on Mykitchendiary.

prejsť na článok

Pripravte si slané pochúťky

Už sme vám priniesli pár nápadov, ako si upiecť sladké orechové dobroty alebo medovníčky, no zabudli sme vám dať tip, ako si pripraviť aj slané pochúťky, a keďže nám ostáva ešte jeden deň, tak dnes si môžeme spolu upiecť niečo slané, čo poviete? Tak poďme

prejsť na článok

Slané pečivo

Múku, tuk, šľahačkovú smotanu a soľ zamiešame a vypracujeme cesto. Cesto odložíme do chladničky, najlepšie do druhého dňa. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme rôzne tvary, ktoré natrieme vajcom,...

prejsť na článok

Zjednodušená výroba kvásku, ktorú zvládne každý!

Kto už má s výrobou kvásku nejaké skúsenosti, určite ho trojstupňové vedenie kvasu poriadne potrápilo. Proces samotnej prípravy originál pekárenského kvásku je doslova umením. Pre bežné potreby domácnosti je však táto príprava zbytočne zdĺhavá a zložitá.

prejsť na článok

Prečo vznikla v Prešove bezlepková pekáreň Coška fajne?

Nápad vytvoriť pekáreň, kde by sa vyrábalo Pão de queijo vznikol ešte vBrazíli, keď majiteľka tejto pekárne tento produkt ochutnala azamilovala si ho. Výrobňabezlepkového mrazeného pečiva vznikala vroku 2018 2019 v Prešove. Vo svojich začiatkoch sa v 201

prejsť na článok

Slané pečivo (nielen) na Silvestra

Ak si lámete hlavu nad tým, aké slané pečivo by ste ešte mohli pripraviť na váš silvestrovský (ale nielen ten) stôl, inšpirujte sa týmito jednoduchými, ale za to veľmi chutnými receptmi na bazalkové slané keksíky a šunkovo-syrové slimáky. Výhodou je, že i

prejsť na článok