Shi Kun Mu Classic Tea Culture značka čaju

Shi Kun Mu Classic Tea Culture je značka, pod ktorou produkuje čaj a šíri čajovú kultúru pán menom Shi Kun Mu. Kladie dôraz na tradičné postupy spracovania, čistý ekologicky pestovaný čaj a udržateľné pestovanie čajovníkov s ohľadom na prírodu a ľudí, ktorý čajovníky obhospodarujú. Jeho čaje najmä tmavé čaje typu Puer sú výnimočným príkladom kvality a vyvážeností čajovej energie (čín. Cha Qi). Pán Shi Kun Mu (čítaj: Ši Kun-Mu) sa narodil 25. septembra 1967 v meste Kaoshiung na juhu Taiwanu. Ako 6 ročný ochutnal svoju prvú misku čaju, ktorú mu ponúkol jeho otec. Od vtedy sa pitie čaju stalo súčasťou jeho každodenného života. Inšpirovaný hlavne svojim otcom a jeho láskou k čaju, začal sa Shi Kun Mu aktívne zaujímať najmä o tradičné polozelené Taiwanské čaje, špeciálne však o Dong Ding Wu Long. Neskôr ako 10 ročný prvý krát okúsil čaj Pu’er. Na univerzite I-SHOU v Kaoshiungu (Polytechnický Inštitút v Kaoshiungu) úspešne zakončil svoje štúdiá športového lekárstva a rehabilitácie športových zranení a v roku 1992 tu pokračoval ako profesor vo svojich odboroch. Potom ako opustil akademickú pôdu si spolu so svojou manželkou pani Lin Huiqi v roku 1999 založili Pu Chazhuang – spoločnosť zameranú na šírenie kultúry čaju Pu’er. Na univerzite pôsobil externe až do roku 2005. Spolu so svojimi priateľmi v roku 2003 otvorili v meste Dongguan v Číne pod touto značkou čajový obchod. V roku 2004 spustili prevádzku aj v meste Shenzhen. No v dôsledku ideologických nezhôd (partneri mali záujem viac o zisk ako o kvalitu) Shi Ku Mu opustil túto spoločnosť a v rokoch 2007 2008 založil v Pekingu a na Taiwane svoju značku Shi Kun Mu Classic Tea Culture. Pozornosť tu upriamuje na čaje typu Pu’er, hlinené kanvičky z Yixingu, taiwanskú keramiku, japonské liatinové kanvice a podobne. Vo svojich produkciách sa Shi Kun Mu zameriava na tradičné postupy spracovania a vyberá kvalitný, ekologicky pestovaný materiál. Zúžitkuváva znalosti z Tradičnej čínskej medicíny a sústreďuje sa na tvorbu energeticky vyrovnaného čaju so zreteľom na dlhodobý vývoj pri správnom skladovaní. Často podrobne neuvádza miesto pôvodu použitých čajových lístkov, pretože to podľa jeho filozofie odvádza pozornosť od samotného pôžitku z čaju, keď sa ľudia sústredia viac na to odkiaľ taký čaj pochádza a koľko stojí, či tá alebo oná oblasť je niečim známa alebo aká drahá a prestížna je konkrétna Mao Cha (predprodukt čaju typu Pu’er). Prevažná časť jeho produkcie sú tzv. blendy zmesi rôznych materiálov, kedy sa namiešaním v správnom pomere dosahujú žiadúce účinky vyrovnanej čajovej energie (čín. Cha Qi), ale aj vyvážený chuťovo aromatický profil. Spravidla používa čajové lístky zo starobylých, niekoľko sto rokov starých čajových stromov (čín. Gu Shu), rastúcich prirodzene v rámci ostatnej vegetácie. Pre dostupnejšie produkcie používa aj lístky zo stromov mladších (do 100 rokov starých), no vždy dbá na čistotu prostredia a vyhýba sa používaniu herbicídov, insekticídov a priemyselných hnojív – takýto materiál nazýva doslova ekologický (čín. Sheng Tai). Osobne dohliada na procesy fermentácie a vystríha pred používaním zle nafermentovaného čajového lístia, ktoré môže byť až zdraviu škodlivé. Celá produkcia a väčšina skladovania prebieha neďaleko mesta Menghai, kde má svoje sídlo, sklady a malú čajovú manufaktúru. V súčasnosti existuje jediný obchod pod značkou Shi Kun Mu Classic Tea Culture, ktorý obsluhuje pevninskú Čínu a ten sídli v Pekingu. Časť produkcie je umiestnená na Taiwane v meste Kaoshiung, kde Shi Kun Mu s rodinou býva a prevádzkuje čajový obchod. Shi Kun Mu sa okrem samotnej produkcie čaju, venuje najmä čajovej osvete – organizuje čajové školy a sedenia, uverejňuje odborné články a publikácie zamerané na čaj a čajové príslušenstvo – najmä yixingskú keramiku a japonské liatinové kanvice na varenie vody. V poslednej dobe sa snaží v spolupráci s keramikármi z Taiwanu o obrodu pôvodnej čínskej keramiky a výrobných postupov. The post Shi Kun Mu Classic Tea Culture značka čaju appeared first on Kvalitný čaj.

prejsť na článok

Stručná história čaju

Čaj definujeme ako teplý nápoj, ktorý sa pripravuje zalievaním sušených čajových listov horúcou vodou. Tieto listy pochádzajú z rastliny s názvom Camellia sinensis. Existuje viacero druhov čaju, vrátane čierneho čaju, zeleného čaju, oolongu, bieleho čaju

prejsť na článok

Správna príprava čaju

Či už je vašou dennou rutinou dať si šálku čaju ráno, napoludnie, alebo upokojujúci hrnček čaju pred spaním, tu je návod, ako si ho správne pripraviť a vychutnať si tak každý dúšok najlepšie, ako je to len možné.

prejsť na článok

Oolong

Oolong čín. Wu Long Cha je čaj, ktorý sa mierou oxidácie nachádza niekde medzi zeleným a čiernym čajom. Nazýva sa tiež polozeleným. Lístky čajovníka sa po zbere nechajú zavädnúť, zoxidovať do požadovaného stupňa a po vytriedení sa hnetú a pečú. Hnetenie

prejsť na článok

JUPOL Classic s pečatom Produkt leta 2014

JUPOL Classic je postal produkt leta 2014. Kot najbolj inovativen izdelek v kategoriji notranje zidne barve je ta pečat prejel 13. februarja letos, podelili pa so mu ga slovenski potrošniki, ki so ga v javnomnenjski raziskavi prepoznali kot najboljši izde

prejsť na článok

Červený čaj

Červený čaj  čín. Hong Cha v Európe tiež čierny, sa zjednodušene povedané vyrába buď celolistový, alebo lámaný. Postup výroby celolistového čierneho čaju je zčasti podobný ako pri zelenom čaji. Podstatný rozdiel nastáva po zavädnutí lístkov, kedy sa oxidá

prejsť na článok