Základné fakty o zeleninovom pôste Zeleninový pôst je najšetrnejším spôsobom detoxu, veľa ľudí ho považuje za najmenej náročný. Prijatá zelenina nás zásobuje množstvom minerálov. Zelenina má pre ľudský organizmus zásaditý charakter a preto prispieva k efektívnejšiemu odbúraniu toxínov z tela. Pri prekyslenom organizme je totiž chudnutie takmer nemožné. Tento pôst vhodný aj pre ľudí, ktorí prekonali kvasinkové ochorenie kandida alebo často užívali antibiotiká. Zeleninový pôst býva najmenej náročný. Foto: Ella Olsson, Pexels Recept na Zeleninový broth (vývar) Ingrediencie:4 zemiaky so šupkou10 zelerových stoniek4 stredne veľké mrkvy4 veľké cibule4 strúčiky cesnakužiadna pridaná soľ ani iné koreninyVšetky ingrediencie dáme do hrnca a zalejeme vodou, ktorá by mala tesne pokrývať pridanú zeleninu. Varíme po dobu 2 hodín, prikryté pokrývkou. Po uvarení konzumujeme iba vývar, zeleninu nejeme. Takto pripravený zeleninový broth konzumujeme celý deň. Počas dňa by sme mali celkovo prijať 2 litre zeleninového vývaru a popri tom vypiť aj približne 2 litre čistej pitnej vody. Zemiaky varte aj so šupkou, obsahuje blahodarné látky. Foto: Pexels Hlavné benefity pôstu so zeleninovým vývarom a odporúčania Príjmom vývaru a pitnej vody pomôžeme organizmu zbaviť sa toxických látok a podporíme ich vylučovanie z tela von. Pre posilnenie pozitívneho efektu sa odporúča doplniť očistu návštevou sauny a môžete si dopriať aj telový píling. Pripomíname, že užívanie alkoholu, liekov, kávy a iných škodlivých látok počas pôstu nie je prípustné (ak užívate pravidelne lieky, poraďte sa o ich možnom vysadení na čas pôstu s vašim ošetrujúcim lekárom). V tomto období by sme sa mali vyhnúť nadmernej záťaži organizmu, čiže vypustíme náročnejšie športové aktivity a vyhneme sa celkovo stresu do takej miery, do akej nám to okolnosti dovolia. Tí, ktorým pôst nie je úplne cudzí a majú s pôstovaním už skúsenosť, môžu tento druh detoxu praktizovať aj po dobu 3 7 dní. Organizmus a jeho tráviaci trakt si oddýchnu a prečistí sa hrubé črevo. Stopkový zeler je plný vitamínov a antioxidantov. Foto: Anna Tarazevich, Pexels Cibuľa a cesnak pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Foto: Karolina Grabowska, Pexels Aké vitamíny a minerály dodáme nášmu telu týmto zeleninovým vývarom? Pozrime sa na to bližšie: Zemiaky so šupkou: potassium (draslík), vitamín C Stonkový zeler: vitamíny C, K , B6 a antioxidanty Mrkva: antioxidanty, beta karotén Cibuľa: vitamíny B1, B2, C, E, kyselina listová a mnoho ďalších prospešných látok, pôsobí najmä protizápalovo Cesnak: vitamín C, B6, A, B1, D, K, draslík, vápnik, mangán, má antibakteriálne a fungicídne účinky Ukončenie pôstu a návrat k strave Po ukončení pôstu by sme sa mali vrátiť ku strave veľmi šetrne, najlepšie formou dusených jedál a jedál pripravených na pare. V žiadnom prípade by sme počas prvých dní po pôste nemali konzumovať vyprážané jedlá a tiež by sme sa mali vyhnúť údeninám a červenému mäsu.Viac článkov z kategórie pôst, detox a fasting:https://fitbioeco.sk/prerusovany-post-intermittent-fasting/ https://fitbioeco.sk/4-typy-postov-ake-su-ich-benefity-a-ako-si-z-nich-vybrat-ten-najvhodnejsi/https://fitbioeco.sk/detox-podla-faz-mesiaca/
Znova recept od mojich milovaných Fitshakerákov Chcela som niečo zdravšie a aj napriek tomu, že veľmi rizotá nemusím, dala som tomuto krémovému šancu a dopadlo to naozaj nad moje očakávania. Plnohodnotný obed plný zeleniny splnil to, čo mal a vy sa tak m
prejsť na článokDomáce zázvorové víno je v domácnostiach menej obvyklé. Spravidla sa zázvor používa skôr do zmesi korenia na prípravu korenených vín. Zázvorové víno INGREDIENCIE recept na 1 liter vína 10 g zázvoru100 ml vody4 g kyseliny citrónovej0,16 g ži
prejsť na článokMenej obvyklá pre prípravu vína je žihľava. Žihľavové víno sa pripravuje veľmi rýchlo a ľahko. Zbierajte len vrcholky žihľavy, pretože sú trošku sladšie ako zbytok rastliny. ZBER: jar jeseň (najlepšie sú mladé jarné lístky) Žihľavové víno I
prejsť na článokV Kórei akoby sa mech roztrhol s dalgona receptami. Po dalgona káve, máme pre vás recept na dalgona cukríky. Vyrobíte ich len z 2 surovín cukru a štipky sódy. Cukor jednoducho roztopíte a pridáte sódu. Tá sa postará o zmenu farby, ktorá vyzerá ako káva.
prejsť na článokAk ste si mysleli, že sa punčové rezy nedajú pripraviť bez múky pre celiatikov, tento video-recept to určite napraví. Pozrite si návod, ako pomocou LianaVIT upiecť bezlepkové punčové rezy. Tie navyše obsahujú vitamíny B, C a E, sú s prírodnými príchuťami
prejsť na článok