Japonský chren : ako ho správne vysiať a pestovať

Japonský chren, alebo wasabi, rastie vo svojej domovine na špecifických miestach. Ide o vysoko položené oblasti. Rastliny sa vyskytujú na brehoch tečúcich, studených prameňov. Na rozdiel od väčšiny plodín, rastú v tieni, naopak slnko im vôbec neprospieva.   Vysievanie semien   Semená môžete v interiéri, vysievať počas celého roka. Základom je príprava substrátu. V zahraničí existujú špeciálne zmesi na tento účel, ale keďže u nás nejde o klasicky pestovanú rastlinu, budete si musieť substrát pripraviť sami. ideálne je, ak zmiešate rašelinu s mulčovacou kôrou a perlitom. Do kvetináča s priemerom okolo desiatich centimetrov vysejte cca 20 semien. Zakryte ich jemnou vrstvou rovnakej zmesi a na vrch môžete použiť ďalšiu vrstvu vápenného gritu, ktorý je určený pre sliepky. Ide o malinké vápenité kamienky, ktoré sa sliepkam podávajú na to, aby mohli rozomlieť potravu vo svojom žalúdku.   Substrát musíte udržiavať neustále vlhký. S vodou v tomto prípade nemusíte naozaj šetriť. Miesto kde kvetináče so semienkami umiestnite, môže byť svetlé. Neumiestňujte ich však na priame slnko.   Rastlina je pestovaná pre svoje korenie, z ktorých sa vyrába zelená pasta. Konzumovať však môžete aj väčšie listy, ako prísadu o klasických zeleninových šalátov.   Pestovanie rastlín   Po tom, ako vám rastlinky vyklíčia a dorastú do asi päť centimetrovej veľkosti, ich musíte presadiť do väčšej nádoby. Korene wasabi zbierame najskôr po dvoch rokoch a keď rastlina dorastá do pomerne veľkej veľkosti, zvoľte dostatočne veľký kvetináč. Použite rovnakú zmes pôdy ako na vysievanie. Môžete do nej pridať aj väčšie kamienky. Japonský chren vám porastie aj v čistom štrku. Základom je aby bol substrát naozaj priepustný. Zemina musí byť stále mokrá. Kvetináč môžete umiestniť aj do nádoby, v ktorej bude stále voda. Ako sme spomenuli na začiatku, táto rastlina rastie výlučne na brehoch potokov, tamže voda a tieň sú základné podmienky na jeho rast. Článek Japonský chren : ako ho správne vysiať a pestovať se nejdříve objevil na Dnh.

  • Web: Dnh
  • Aktualizované: 6.6.2023
prejsť na článok

Akú zeleninu vysiať v júli?

Júlová záhrada nie je len o polievaní a boji s burinou. Aj v júli sa ešte oplatí vysiať niektoré druhy zeleniny, a tak si obohatiť jedálny lístok o zdravé domáce potraviny v BIO kvalite.

prejsť na článok

Chren – bylina mladosti

Verím, že mi dáte za pravdu, že chren je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Už od dávna sa pestuje ako liečivo, ale tiež aj pre svoje využite v kuchyni, pre jeho nezameniteľnú chuť a arómu. Najviac ho pravdepodobne poznáte nastrúhaný v kombináci

prejsť na článok

Štipľavý chren - prírodné antibiotikum

Chren – neodmysliteľná súčasť údených šuniek počas vianočných sviatkov. Obľúbený so zabíjačkovými jedlami či varenej šunke. Poriadne nás vyštípe a jedlu dodá príjemnú chuť. Aj on, podobne ako väčšina darov od našej matičky prírody, má na človeka pozitívny

prejsť na článok

Ako správne zasadiť hrach

Prečítajte si ako hlboko sadiť hrach, ako ho pestovať, a ďalšie praktické zaujímavosti o jednej z našich najvýznamnejších strukovín. Ako pestovať hrach – krok za krokom...

prejsť na článok

Kroketa z konfitovaných kuracích štvrtí, pyré z pečeného jablka, chren

The post Kroketa z konfitovaných kuracích štvrtí, pyré z pečeného jablka, chren appeared first on Hyza.

prejsť na článok