Verím, že mi dáte za pravdu, že chren je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Už od dávna sa pestuje ako liečivo, ale tiež aj pre svoje využite v kuchyni, pre jeho nezameniteľnú chuť a arómu. Najviac ho pravdepodobne poznáte nastrúhaný v kombináci
Chren – neodmysliteľná súčasť údených šuniek počas vianočných sviatkov. Obľúbený so zabíjačkovými jedlami či varenej šunke. Poriadne nás vyštípe a jedlu dodá príjemnú chuť. Aj on, podobne ako väčšina darov od našej matičky prírody, má na človeka pozitívny
prejsť na článokPoznáme ho pod názvom „myší chvost“. Je to veľmi nenáročná bylina, ktorú môžeme nájsť najmä na lúkach, stráňavách, poľných chodníčkoch a strniskách v Európe, Strednej Ázii, ale aj na severe USA. Je to trváca bylina, ktorá dorastá do výšky 30 až 80 cm. Kvi
prejsť na článokThe post Kroketa z konfitovaných kuracích štvrtí, pyré z pečeného jablka, chren appeared first on Hyza.
prejsť na článokKôpor voňavý sa u nás používa predovšetkým v kuchyni ako súčasť omáčok či nálevov na nakladanie zeleniny. Ľudstvo však už po stáročia využíva aj jeho liečivé vlastnosti.
prejsť na článokJaponský chren, alebo wasabi, rastie vo svojej domovine na špecifických miestach. Ide o vysoko položené oblasti. Rastliny sa vyskytujú na brehoch tečúcich, studených prameňov. Na rozdiel od väčšiny plodín, rastú v tieni, naopak slnko im vôbec neprospieva.