Histamínová intolerancia

Čo je histamínová intolerancia ? Histamínová intolerancia (HIT) je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Neznášanlivosť histamínu teda nie je potravinová alergia. HIT postihuje 2 – 3 % populácie, prevažne ženy po 40. roku života. Histamín je chemikália zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií: vysiela správy do mozgu spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na podporu trávenia uvoľňuje sa po zranení alebo alergickej reakcii ako súčasť vašej imunitnej reakcie Ak sú hladiny histamínu v tele príliš vysoké alebo ak sa nedokážu správne rozložiť, môže to ovplyvniť vaše normálne telesné funkcie. Príznaky histamínovej intolerancie Histamín je spojený s bežnými alergickými reakciami a symptómami. Mnohé príznaky bežných alergií sú podobné tým, ktoré vyplývajú z intolerancie histamínu. Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade neznášanlivosti histamínu ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO. Aj keď sa môžu líšiť, medzi niektoré bežné reakcie spojené s touto neznášanlivosťou patria: bolesti hlavy alebo migrény upchaný nos únava žihľavka tráviace problémy nepravidelný menštruačný cyklus nevoľnosť zvracanie V závažnejších prípadoch intolerancie histamínu sa môžu vyskytnúť: kŕče brucha opuch tkaniva vysoký krvný tlak nepravidelný srdcový rytmus úzkosť ťažkosti s reguláciou telesnej teploty závrate Čo spôsobuje vysoké hladiny histamínu? Histamín produkujete prirodzene spolu s enzýmom diamín oxidáza (DAO). DAO je zodpovedná za rozklad histamínu, ktorý prijímate z potravín. Ak sa v tele objaví nedostatok DAO a tým pádom nedokážete odbúravať histamín, môže sa u vás vyvinúť intolerancia. Ponuka našich liekov. Niektoré dôvody, prečo by mohli byť ovplyvnené hladiny DAO enzýmov, zahŕňajú: lieky, ktoré blokujú funkcie DAO alebo bránia jeho produkcii gastrointestinálne poruchypotraviny bohaté na histamín, ktoré spôsobujú nesprávnu funkciu enzýmov DAO potraviny, ktoré blokujú enzýmy DAO alebo spúšťajú uvoľňovanie histamínu Kontrola hladiny histamínu pomocou diéty Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť : Zdravá strava obsahuje mierne hladiny histamínu. Existujú však niektoré potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré môžu vyvolať zápalové reakcie a iné negatívne príznaky. Potraviny bohaté na histamín sú: alkohol a iné fermentované nápojefermentované potraviny a mliečne výrobky, ako napríklad jogurt a kyslá kapusta sušené ovocie avokádo baklažán špenát spracované alebo údené mäso mäkkýše vyzretý syr Existuje tiež veľa potravín, ktoré v tele spúšťajú uvoľňovanie histamínu, ako napríklad: alkohol banány paradajky fazuľa papája čokoláda citrusové ovocie orechy, najmä vlašské orechy, kešu a arašidy potravinárske farbivá a iné prísady Potraviny, ktoré blokujú výrobu DAO v tele : alkohol čierny čaj mate čaj zelený čaj energetické nápoje Potraviny, ktoré sa odporúčajú jesť : Ak trpíte neznášanlivosťou histamínu, začlenenie potravín s nízkym obsahom histamínu do vašej stravy môže pomôcť zmierniť príznaky. Neexistuje nič ako diéta bez histamínu. Pred odstránením potravín zo stravy sa poraďte s dietológom. Niektoré potraviny s nízkym obsahom histamínu zahŕňajú: čerstvé mäso a čerstvo ulovené ryby iné ako citrusové ovocie vajíčka zrná neobsahujúce lepok, ako napríklad quinoa a ryža náhrady mlieka, ako je kokosové mlieko a mandľové mlieko čerstvá zelenina okrem paradajok, avokáda, špenátu a baklažánu jedlé oleje, ako napríklad olivový olej Diagnostika intolerancie histamínu Pred stanovením diagnózy váš lekár vylúči ďalšie možné poruchy alebo alergie, ktoré spôsobujú podobné príznaky. Lekári môžu tiež navrhnúť, aby ste po 14 až 30 dňoch dodržiavali diétu. Táto diéta si vyžaduje, aby ste odstránili všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu alebo histamínových spúšťačov a pomaly ich znova zaviedli, aby ste sledovali nové reakcie. Váš lekár môže tiež odobrať vzorku krvi na analýzu, či máte nedostatok DAO. Ďalším spôsobom diagnostikovania neznášanlivosti histamínu je tzv. prick test. Štúdia z roku 2011 skúmala účinnosť prick testu na diagnostikovanie intolerancie histamínu. Vedci urobili 156 ľuďom vpich do kože a aplikovali 1% roztok histamínu. U tých, u ktorých bolo podozrenie na intoleranciu histamínu, bol prick test pozitívny na 79 percent a odhalil malú červenú, svrbivú ranu na testovanej ploche kože, ktorá do 50 minút nezmizla. Zhrnutie Histamínová intolerancia by nemala byť diagnostikovaná samostatne, pretože príznaky sú podobné iným alergénom, poruchám alebo infekciám. Ak si myslíte, že môžete trpieť neznášanlivosťou alebo máte nepravidelné príznaky, povedzte to svojmu lekárovi. The post Histamínová intolerancia appeared first on Medistore.sk.

prejsť na článok

Skutočný príbeh jednej z vás: 8 rokov trvajúca histamínová intolerancia zvládnutá za 4 mesiace

28.9.2022 mi napísala jedna mladá žena a poprosila ma o pomoc. Svoje problémy opísala takto:"8 rokov viem o svojej histamínovej intolerancii (u mňa hlavne hnačky kŕče, závraty, svrbenie, opakujúce sa ženské zápaly), ku ktorej sa pridružila aj laktózová in

prejsť na článok

S čím nás najčastejšie dokáže potrápiť žalúdok?

Podľa tradičnej čínskej medicíny patrí oblasti žalúdka a tráveniu mesiac október. Ako funguje žalúdok? Ako sa o neho starať, čomu sa vyvarovať a iné zaujímavé informácie si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

prejsť na článok

Čo potrebujete vedieť o laktózovej intolerancii

Ľudia s laktózovou intoleranciou nedokážu správne stráviť laktózu, pretože ich tráviaci systém produkuje príliš málo enzýmu laktáza. Preto ak takíto ľudia konzumujú potraviny obsahujúce laktózu, môžu sa u nich vyskytnúť tráviace ťažkosti ako nadúvanie, pl

prejsť na článok

Alergia na bielkovinu kravského mlieka a intolerancia laktózy

Historicky prvé zmienky o nežiaducich reakciách typu kožných a gastrointestinálnych symptómov po požití mlieka boli popísané Hippocratom 370 rokov p.n.l. V súčasnosti sa udáva, že alergiou na bielkovinu kravského mlieka(BKM) trpí 0.6–2.5% predškolákov, 0.

prejsť na článok

Probiotiká, prebiotiká, synbiotiká: Ako sa v nich vyznať?

.comparison-table .comparison-wrapper { display: flex; -webkit-flex: 1; -ms-flex: 1; flex: 1; width: 100% } .comparison-item { flex: 1 0 0; position: relative; background: #fff; padding-top: 0; border-top: 1px solid rgba(206,206,206,0.5); bord

prejsť na článok