S čím nás najčastejšie dokáže potrápiť žalúdok?

Podľa tradičnej čínskej medicíny patrí oblasti žalúdka a tráveniu mesiac október. Ako funguje žalúdok? Ako sa o neho starať, čomu sa vyvarovať a iné zaujímavé informácie si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch. Obrázok: Pixel_perfect, Pixabay Objem žalúdka Žalúdok je orgán, ktorá sa dokáže roztiahnuť, a to niekoľkonásobne. U dospelého človeka má objem 500 ml, avšak dokáže sa roztiahnuť až na 4-násobok svojho objemu, čiže pojme až 2 litre potravy. Regulovanie sýtosti Pocit hladu a sýtosti v tele reguluje hormón leptín. Ak je jeho hladina v krvi  nízka pociťujeme hlad, ak je vysoká máme pocit nasýtenia. Tvorí ho podkožné tukové tkanivo a jeho množstvo zodpovedá množstvu tuku v tele, čiže čím je naša tuková zásoba v tele vyššia tým je vyššia aj hladina leptínu. Nadmerná konzumácia potravy vedie ku zvýšenej hladine leptínu v krvi, čo spôsobí, že mozog už nereaguje na signál úrovne leptínu v tele, prestaňte vnímať pocit nasýtenia, a tak leptín, ako regulátor pocitu hladu, zlyháva. Takýto stav vedie k neustálemu prejedaniu sa, pretože zlyháva signál vysielaný z mozgu, ktorý za normálnych okolností sleduje hladinu leptínu v krvi. Foto: Andrea Piacquadio, Pexels Tráviaci proces Z pohľadu ajurvédy je náš žalúdok najväčší a najdôležitejší priestor, taká kuchyňa, v ktorej dochádza k dôležitým zmenám premeny potravy na živiny.Trávenie v žalúdku pomáha spracovať kyselina chlorovodíková, ktorej sila je známa. Táto kyselina totiž dokáže rozpustiť aj hrdzu. Vylučujú ju žalúdkové bunky a jedine žalúdok je prispôsobený na to, aby túto inak nebezpečnú látku v sebe udržal a nepoškodil sa. Náš žalúdok dokáže denne vyprodukovať až 2 litre žalúdočnej šťavy. Za pomoci kyseliny chlorovodíkovej, žlče a sekrétov pankreasu žalúdok rozkladá potravu, ktorá je následne krvným riečišťom rozvádzaná do jednotlivých tkanív a orgánov v  tele.Trávenie si uľahčíme správnym a dôkladným požutím jedla, pretože tráviaci proces začína už v ústach. Sliny obsahujú tráviace enzýmy, ktoré rozkladajú škrob, trávia tuky a majú dezinfekčné účinky. Foto: Ella Olsson, Unsplash Poruchy trávenia a intolerancie Žiaľ, nie u každého prebieha trávenie bez problémov a mnohí z nás trpia na rôzne intolerancie. Medzi najčastejšie patria laktózová intolerancia, celiakia a v dnešnej dobe sa pridáva čoraz častejšie aj histamínová intolerancia. Pomôcť nám môžu prostriedky, ktoré sú v dnešnej dobe už bežne dostupné a tieto intolerancie si môžeme dať otestovať.K problémom s trávením môžu prispieť aj menej spomínané parazity alebo baktérie. Medzi najviac obávané patrí Helikobakter pyroli. Usádza sa najmä v oblasti žalúdka a dvanástnika, kde môže vyvolať zápaly a iné zdravotné ťažkosti. Príznaky Helikobaktera sú najmä v začiatočnej fáze nepatrné a často si ich zamieňame s bežnými tráviacimi problémami, ako je nadúvanie, ťažké trávenie, zápach z úst, ale napríklad aj nutkanie stále niečo jesť.V prípade, že ste svoje tráviace ťažkosti otestovali, výsledky sú negatívne a aj napriek tomu pociťujete problémy, môže sa jednať o poruchu trávenia cukrov, zlej absorbcie fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov, čo sú sacharidy s krátkym reťazcom, nazývané v skratke FODMAP, ktoré sa nerozkladajú v žalúdku a takto nestrávené prichádzajú do tenkého čreva, kde sa zle absorbujú. Hromadenie sacharidov typu FODMAP v tenkom čreve, ktoré tráviaci systém mnohých ľudí nedokáže efektívne stráviť a vstrebať, spôsobuje výrazné zmeny. Zvyšuje sa objem zadržanej vody, ktorá sa nevstrebáva a u ľudí s rýchlou peristaltikou čreva vedie ku hnačkám. U ľudí s pomalšou peristaltikou vedie k pocitu, že v črevách majú balón naplnený vodou. Takýto stav mení črevnú mikroflóru a vedie k chronickému zápalu sliznice, kedy sa produkuje nadmerný počet plynov a spôsobuje bolestivé kŕče. Dlhodobo takýto stav vedie k nadmernému odčerpávaniu vitamínu B12, čo spôsobuje anémiu (chudokrvnosť).Tomuto stavu sa vieme vyhnúť správnou diétou pod názvom FODMAP, ktorá nám odporúča, aké potraviny sú vhodné na konzumáciu pri takejto poruche strebávania cukrov.  Na trhu existuje niekoľko výživových doplnkov, ktoré môžete pri týchto problémoch vyskúšať.Prajeme veľa šťastia a trpezlivosti a pevné zdravie.Váš tím FBE

prejsť na článok

NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI KETO DIETE

Aké sú teda najčastejšie chyby pri ketogénnej diéte a čoho sa vyvarovať, aby ste minimalizovali nežiaduce príznaky?

prejsť na článok

Najčastejšie príčiny úmrtnosti na svete

Ľudia zomierajú v každej jednej sekunde. Niekedy je to spôsobené v jedinej minúte ako je autonehoda, ale v mnohých prípadoch je to práve choroba, ktorá nad nami zvíťazí. Svetová zdravotnícka organizácia zverejnila najčastejšie príčiny úmrtnosti na svete t

prejsť na článok

Pokazený žalúdok čo jesť

Pokazený či podráždený žalúdok môže mať niekoľko príčin. K tým najčastejším patrí otrava jedlom a prejedanie sa. Najviac rizikové sú preto sviatky, kedy dochádza k zvýšenej konzumácii rôznych jedál a nápojov (Vianoce, Veľká Noc), prípadne letné dovolenky,

prejsť na článok

Prečo najčastejšie zlyháva chudnutie

Ak sa snažíte schudnúť, vyvarujte sa jednej základnej chybe. Táto chyba vám chudnutie pravdepodobne prekazí. Je to zabiják pokusov o chudnutie. Ak chcete vedieť o čom hovorím, pozerajte video, alebo čítajte ďalej. []The post Prečo najčastejšie zlyháva ch

prejsť na článok

Ťažoba na žalúdku čo pomôže

Určite to poznáte, žalúdok ako kameň, nechuť čokoľvek jesť a do toho ešte bolesti za hrudnou kosťou a pálenie záhy. Tak sa väčšinou prejavuje tráviaci problém laicky označovaný ako ťažoba na žalúdku. Takýto stav môže mať viacero príčin od zlej životosprá

prejsť na článok