Čo potrebujete vedieť o laktózovej intolerancii

Ľudia s laktózovou intoleranciou nedokážu správne stráviť laktózu, pretože ich tráviaci systém produkuje príliš málo enzýmu laktáza. Preto ak takíto ľudia konzumujú potraviny obsahujúce laktózu, môžu sa u nich vyskytnúť tráviace ťažkosti ako nadúvanie, plynatosť alebo hnačka. Laktóza je cukor nenachádzajúci sa iba v mlieku, ale vyskytuje sa aj v mliečnych výrobkoch a potravinách vyrobených z mliečnych derivátov. Intolerancia laktózy sa líši od alergie na mlieko. Pri alergii na mlieko telo reaguje na mliečne bielkoviny, nie na mliečny cukor. Alergia na mlieko môže viesť k závažným symptómom vrátane anafylaxie. Osoba so silnou intoleranciou laktózy sa musí vyhnúť nielen mlieku a mliečnym výrobkom, ako je napríklad zmrzlina, ale iným spracovaným potravinám obsahujúcim sušené mlieko, srvátku atď. Symptómy Príznaky sa môžu pohybovať od miernych ťažkostí až po ťažkú ​​reakciu v závislosti od toho, koľko laktázy človek produkuje a koľko mliečnych výrobkov konzumuje. Najčastejšie príznaky: nadúvanie plynatosťbolesti brucha nevoľnosť hnačka Postihnutá osoba môže mať náhle nutkanie použiť toaletu 1 až 2 hodiny po konzumácii laktózy. V závažných prípadoch môže dôjsť k dehydratácii. Diagnóza neznášanlivosti laktózy Osobe, ktorá má príznaky laktózovej intolerancie, sa odporúča, aby si pred konzultáciou s lekárom viedla záznam o skonzumovaných potravinách a príznaky ak sa objavia. Môže to pomôcť pri diagnostike. Lekár častokrát odporučí pacientovi diétu bez laktózy počas 2 týždňov, aby zistil, či sa niektoré z príznakov dostavia. Ak áno, jedinec má pravdepodobne neznášanlivosť laktózy. Takisto existuje mnoho testov, ktoré pomôžu laktózovú intoleranciu diagnostikovať: Dychový laktózo-tolerančný test: Pacient 12 hodín pred vykonaním testu nesmie jesť a ani piť žiadne tekutiny (okrem vody) a nasledujúce ráno sa mu na lačno vykoná test. Zmeria sa koncentrácia vodíka vo vydýchnutom vzduchu, ktorý vzniká v dôsledku poruchy absorbcie laktózy v čreve. Intolerancia laktózy sa potvrdí pri zvýšenej koncentrácii vodíka vo vydychovanom vzduchu. Laktózový tolerančný test : Pacient požije roztok laktózy a potom sa niekoľko krát odoberie vzorka krvi na meranie hladín glukózy. Pri dostatočnej tvorbe laktázy v tenkom čreve sa laktóza v tenkom čreve štiepi na glukózu a galaktózu, v prípade nedostatočnej tvorby laktázy v tenkom čreve sa nestrávená laktóza hromadí v tenkom a hrubom čreve a je príčinou gastrointestinálnych (GI) ťažkostí. Pri teste znášanlivosti mlieka osoba pije mlieko namiesto roztoku laktózy.Vzorka stolice : Testy znášanlivosti laktózy a vodíkové dychové testy nie sú vhodné pre dojčatá, preto sa môže vykonať test stolice. Vysoké hladiny acetátu a ďalších mastných kyselín v stolici môžu byť znakom intolerancie laktózy.Biopsia intestinálnej sliznice (enterobiopsia): Ak by príznaky mohli byť spôsobené príčinou, ako je napríklad celiakia, môže sa vykonať biopsia tenkého čreva kedy sa meria aktivita laktázy vo vzorkách sliznice tenkého čreva Liečba laktózovej intolerancie Najlepším riešením pre osobu s intoleranciou laktózy je vyhnúť sa potravinám, ktoré obsahujú laktózu. Niektorí ľudia sa domnievajú, že je prirodzenejšie nepiť mlieko, pretože ľudia sú jedinými cicavcami, ktorí po ukončení dojčenia naďalej konzumujú mliečne výrobky. Intolerancia laktózy nie je problémom, ale je prirodzeným javom. a) malá jednorazová dávka laktózy; b) potraviny s  pomalším odchodom zo žalúdka; c) optimálne zloženie črevnej mikroflóry; d) nižší vek jedinca. Pre ľudí s intoleranciou laktózy má preto význam naučiť sa obsah laktózy v mliečnych potravinách a  rozumieť nutričným informáciám na obaloch potravín. Medzi potraviny s nižším obsahom laktózy, ktoré navyše dlhšie zotrvávajú v žalúdku, patria aj kyslé mliečne potraviny. Pri pomalšej evakuácii žalúdka je prísun laktózy do tenkého čreva pozvoľnejší. Lepšiemu tráveniu laktózy napomáha aj vyšší obsah tuku v mliečnom výrobku (smotana na šľahanie) alebo pridanie potraviny s vyšším obsahom tuku do mlieka (čokoláda). Tuk spôsobí dlhšiu perzistenciu mlieka a mliečnych výrobkov v žalúdku. Optimálna mikroflóra v hrubom čreve prispieva k tráveniu a tolerancii laktózy. Aktivita laktázy býva najvyššia v období detstva a postupujúcim vekom sa znižuje. V našom obchode ponúkame produkty, vďaka ktorým môžete bojovať s intoleranciou na laktózu. Jedlá, ktorým sa treba vyhnúť Väčšina druhov mlieka a mliečnych výrobkov obsahuje laktózu a do mnohých spracovaných potravín sa pridáva mlieko a mliečne výrobky. Každý výrobok obsahujúci mlieko, laktózu, srvátku, tvaroh, vedľajšie mliečne výrobky, sušené mliečne sušiny alebo beztučné sušené mlieko uvedené v prísadách obsahuje laktózu. Potraviny, ktoré bežne obsahujú laktózu, zahŕňajú: koláče a sušienky syrová omáčka krémové polievky puding mliečna čokoláda placky praženica a iné Osoba s neznášanlivosťou laktózy by si mala starostlivo skontrolovať označenie potravín, pretože niektoré potraviny môžu obsahovať „skrytú laktózu“. Ako napríklad: müsli tyčinky chleby raňajkové cereálie margarín niektoré instantné polievky čokoládové cukrovinky a tyčinky niektoré druhy spracovaného mäsa, napríklad plátky šunky šalátový krém, šalátový dresing a majonéza Existuje mnoho jedál, ktoré si môžete pripraviť doma sú veľmi chutné a čo je najdôležitejšie, že sú bezlaktózové. Približne 20 percent liekov na predpis, ako sú antikoncepčné pilulky a približne 6 percent voľne predajných liekov, napríklad lieky na liečbu žalúdočnej kyseliny, obsahuje laktózu. Ľudia s ťažkou intoleranciou laktózy by o tom preto mali informovať svojho lekára alebo lekárnika. Alternatívy ku kravskému mlieku zahŕňajú mandľové, ľanové, kokosové alebo sójové mlieko. Obchody s potravinami často skladujú celý rad alternatív bez laktózy. Pre ženy s intoleranciou laktózy je dojčiť dieťa úplne bezpečné. Nemá žiadny nebezpečný vplyv na dieťa ani nezvyšuje riziko intolerancie a materské mlieko je navyše dôležité pre rast a vývoj dieťaťa. Alternatívne stravovanie Mliečne výrobky sú dôležitým zdrojom vápnika, bielkovín, vitamínov A, vitamínu B12 a vitamínu D. Vyhýbanie sa mliečnym výrobkom môže viesť k podvýžive, pokiaľ nie sú nahradené potravinami s podobným výživovým obsahom. Medzi alternatívne zdroje patria: Vápnik: Morské riasy, orechy a semená, melasa čierna, fazuľa, pomaranče, figy, brokolica, listy púpavy, kel a obohatené produkty, ako napríklad pomarančový džús a mlieko z rastlín. Vitamín A: Mrkva, brokolica, sladké zemiaky, olej z tresčej pečene, pečeň, špenát, tekvica, vajce, marhuľa, papája, mango a hrach Vitamín D: vystavovanie sa prirodzenému slnečnému žiareniu, konzumáciou mastných rýb, vajíčok, olejov z pečene rýb a niektorých obohatených rastlinných mliečnych výrobkov a iných obohatených produktov. Mlieko bez laktózy: Osoba so závažnými príznakmi by mala skontrolovať štítok, aby sa ubezpečila, že hladiny laktózy sú nulové, a nielen znížené. The post Čo potrebujete vedieť o laktózovej intolerancii appeared first on Medistore.sk.

prejsť na článok

CBD na nespavosť: výhody, vedľajšie účinky a liečba

Niektoré výskumy a neoficiálne dôkazy naznačujú, že CBD vám môže tiež pomôcť získať dobrý nočný spánok. Tu je to, čo potrebujete vedieť o používaní CBD na spánok.

prejsť na článok

Čo potrebujete vedieť o odstránení permanentného make-upu?

Výrazne vytetované obočie, tmavé linky lemujúce kontúry pier. Ak niečo z toho ľutujete, máme pre vás dobré správy aj tieto prehrešky je možné zahladiť alebo aspoň zjemniť. A tiež vám ušetríme čas strávený vyhľadávaním – lebo tak ako ste sa kedysi snažili

prejsť na článok

Botox jed, alebo pomocník? Všetko, čo by ste o ňom mali vedieť

Keď sa povie botox, vytvoria sa dva tábory ľudí. Niektorí sú zásadne proti a niektorí najmä ženy naňho nedajú dopustiť. O čo však v skutočnosti ide a naozaj je to najúčinnejšia zbraň v boji proti vráskam? Jed, ktorý našiel uplatnenie v kozmetickom priem

prejsť na článok

Upcyklované žlté šaty VIDEO POSTUP

Jar je tu! Pevne verím, že teplé dni prichádzajú a k tomu aj radosť z krátkych tričiek, sukní a šiat, ktoré sa po dlhej zime vždy nosia s nesmiernou ľahkosťou. Ak by ste si chceli do šatníka doplniť aj žiarivé šaty s riasenými volánmi, mám pre vás návod!

prejsť na článok

Alergia na bielkovinu kravského mlieka a intolerancia laktózy

Historicky prvé zmienky o nežiaducich reakciách typu kožných a gastrointestinálnych symptómov po požití mlieka boli popísané Hippocratom 370 rokov p.n.l. V súčasnosti sa udáva, že alergiou na bielkovinu kravského mlieka(BKM) trpí 0.6–2.5% predškolákov, 0.

prejsť na článok