Druhy zeleru

Zeler je dvojročná bylina z čeľade zelerovitých. Pestuje sa pre svoje buľvy a listy. Od 18.storočia sa zeler pestuje v troch formách- zeler buľvový (používajú sa listy aj podzemná časť, tzv. buľva), zeler stopkový (používa sa nadzemná časť) a zeler listov

prejsť na článok

Alergia na zeler a jej prejavy

Alergia na koreň zeleru, člena rodu Apiaceae, patrí k najviac frekventovaným peľovým alergiám v niektorých európskych krajinách, ako napríklad Francúzsko, Švajčiarsko, či Nemecko.

prejsť na článok

Zeler ako prísada do šalátov

Mrkvovo – zelerový šalát s mandarínkami, čo naň potrebujeme? 400g strúhaného zeleru, 300g strúhanej mrkvy, 1 mandarínkový kompót, soľ, citrónová šťava, 3 čajové lyžičky kryštálového cukru, 4 polievkové lyžice vody, čierne mleté korenie Ako postupujeme?

prejsť na článok

Vypestujte si zeler vo vašej záhradke

Spolu s mrkvou a petržlenom patrí k najpoužívanejším koreňovým zeleninám. V tomto článku vám poradíme, ako si túto zeleninu môžete dopestovať vo vašej záhrade. V našich podmienkach sa najčastejšie stretneme s pestovaním zeleru buľvového. Veľké podzemné bu

prejsť na článok

Zeler v kuchyni

V minulosti (až do 18. storočia) bol zeler využívaný ako liek a až potom sa našlo jeho uplatnenie aj v kuchyni. A dnes… viete si predstaviť kuraciu, či hovädziu polievku bez zeleru? Ja veru nie. Či už kocky nakrájanej buľvy, alebo viazanička zelenej vňate

prejsť na článok

Olej zo semien zeleru

Už pred tisíckami rokov sa zelerové semená používali na výrobu zelerového oleja. Má naozaj výnimočné zloženie- vyznačuje sa vysokým obsahom flavonoidov (antioxidanty chrániace bunky pred poškodením); minerálov- zinok, železo, fosfor, draslík, kremík; kum

prejsť na článok