Čokoládová saláma | Frešovská klasika

Predvianočný čas sa mi spája so spomienkami. Keďže veľa času trávim v kuchyni, rozpomenula som si na tri hrnce z detstva, ktoré vydávali zvuk. Jedným z nich je tzv. pískací hrniec. Je to vlastne hrniec na mlieko, v ktorom sa nič nepripáli. Má dve dná, medzi ne sa naliala voda a keď zovrela, začal pískať. Bol to jasný signál, že treba stíšiť teplotu varu. Bol tiež zárukou, že nič v ňom neprihorelo. Druhým hrncom, ktorý si z detstva pamätám a pískal je ,čajník. Ten vždy ohlasoval, že voda vrie. Neviem, či ho ešte niekto používa, ale teda u nás je jeho náhrada rýchlovarná konvica. A kamoška má úplne top vychytávku, klasický vodovodný kohútik, ktorý keď stlačí, vypustí vriacu vodu. Je to niečo ako schovaná rýchovarná konvica. Je to údajne dosť drahé, ale keby vás to zaujalo, píšte jej cez jej web ,Anise Interiors. Posledným zvukovým a trošku aj strašidelným hrncom bol tlakový hrniec. Malý točiaci sa cuplík, parilo sa z neho a ja som mala pocit, že celkom isto vybuchne. Bála som sa ho donedávna, kým som si nezaobstarala svoj ,vlastný moderný tlakový hrniec. Som z neho nadšená, rýchlovarenie ma veru dosť baví. Recept na ,králika na smotane, bez smotany nájdete tu. Novým hrncom u nás doma je mliekovar alebo spomínaný pískací hrniec. Načo ho plánujem použiť? Na mliečnu ryžu, vanilkový puding, krupicu, kaše, roztopenie čokolády a podobne. Skúsim v tom aj vymiešať bielka na pusinky. Jednoducho ho v tomto predvianočnom čase využijem na všetky recepty na pečenie, kde je potrebné vymiešať niečo nad parou. Dnes som sa môjho nového pomocníka rozhodla otestovať. Pripravila som v ňom starý Frešovský vianočný recept - čokoládovú salámu. ČOKOLÁDOVÁ SALÁMA 140g 70% čokolády na varenie Lindt 50g masla 150g práškového cukru 3 žĺtka 140g nahrubo nasekaných orechov (ja som použila mix vlašských, lieskových orechov, mandlí) Čokoládu s maslom roztopíme na miernom ohni. Ideálne vo vodnom kúpeli, prípadne pískacom hrnci. Dôležité je, aby nám hmota nezačala vrieť. Keď je čokoláda s maslom roztopená, pridávame po troške cukor a miešame. Hmota zhustne a za stáleho miešania po jednom pridávame žĺtka. Dávame pozor, aby sa nám žĺtka “nezgrcli”. Zabránime tomu tým, že udržíme teplotu na minime. Keď je všetko pekne spojené, odstavíme z ohňa a pridáme nasekané orechy. Premiešame. Necháme vychladnúť. Pozor, nie stuhnúť. Potom by sa nám saláma ťažko formovala. Hmotu rozdelíme na dve časti a vyformujeme dve salámy. Je len a len na našej fantázii, či bude okrúhla alebo hranatá. Hotovú salámu obalíme v práškovom cukre a zabalíme do alobalu. Necháme stuhnúť v chladničke, kde ju aj skladujeme. Pred servírovaním ju nakrájame na plátky. Ak nemáte až tak radi sladké, kľudne dajte menej cukru. Salámu môžete obaliť aj v najemno pomletých orechoch. Keďže ja som sa pre tento rok rozhodla ísť presne podľa rodinných receptov, my ju máme sladkú jak fras :) Ale viete čo je dôležité? Že môj muž je spokojný a šťastný, lebo má koláčiky ako v detstve. No čo poviete? Pripravíte si aj vy tento tento recept? Myslím, že neobanujete :)

prejsť na článok

Klasika aj vo vinárstve ViaJur

Svätojurské vinárstvo ViaJur sa úspešne zaradilo medzi tie, ktoré sa vydali cestou šumivých vín vyrábaných klasickou metódou. Ide o náročný proces sekundárnej fermentácie vo fľašiach veľmi dobre známy najmä z oblasti Champagne. Pri ich výrobe je zaujímavé

prejsť na článok

Klasika alebo smart technológie?

Hodinky nielen, že ukazujú presný čas a nemusíte tak zakaždým siahať po mobile, ale môžu byť aj prestížnym kúskom zdobiacim váš outfit alebo definujúcim váš štýl. V ponuke autorizovaných a renomovaných internetových obchodov s hodinkami nájdete širokú pal

prejsť na článok

Predaj stĺpikov

Ponúkame Vám stĺpiky 100x100mm a 80x80mm. Stĺpiky vo farbách štandard RAL sú skladom ihneď k odberu. Stĺpiky sú pozinkované a práškovo malované štandard RAL: 7016 ANTRACIT 8017 HNEDÁ ČOKOLÁDOVÁ 8019 HNEDÁ TMAVŠIA 9005 ČIERNA 7040 ŠEDÁ 6005 ZELENÁ

prejsť na článok

Jesenná klasika: zdravé a chutné gaštany

Gaštany sú považované za príbuzné orechov. Je medzi nimi ale veľa rozdielov. V gaštanoch sa nenachádza toľko tuku, naopak obsahujú veľa škrobu – tak ako napríklad zemiaky či kukurica. Sú vysoko energetické a vhodné pre športovcov či fyzicky pracujúcich ľu

prejsť na článok

Ako narezať špekáčky? Skúste týchto 15 spôsobov

Je to klasika opekačiek, táborení a zálesáckych potuliek krajom. Vytiahnete z batoha špekáčky, napichnete ich na zastrúhaný lieskový ražeň a nad ohniskom v nich prebudíte driemajúce chute a vône. Hoci takmer niet človeka, ktorý by opekanú špekáčku nikdy n

prejsť na článok