Základy zdravého životného štýlu

Predpokladom zdravého životného štýlu je niekoľko základných princípov, ktoré spolu slúžia na  vytvorenie  fyzickej  a duševnej  harmónie. Výživa „Nech  jedlo je vaším liekom a liek  vaším jedlom.“ Hippokrates Najpriamejším spôsobom ovplyvnenia zdravia nášho tela je výživa. Účelom výživy je udržiavať telo a zdravie. Vo výžive sú pravidlá, ktoré nemožno ignorovať. Napríklad existujú pravidlá pre konzumáciu ovocia, zeleniny a obilnín, ochucovanie, varenie, jedenie a pitie tekutín. Pohyb Cvičenie je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, takže každý by si mal nájsť tú správnu formu cvičenia. Pravidelné cvičenie je dobré pre naše fyzické a duševné zdravie. Zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní a udržiavaní ideálnej telesnej hmotnosti. Voda Jedným z najdôležitejších faktorov pre udržanie zdravia je spotreba kvalitnej a dostatočnej vody. Voda je nevyhnutná na udržanie a dosiahnutie ideálnej telesnej hmotnosti a na udržanie fyzickej výkonnosti. Voda prispieva takmer k všetkým biologickým, mechanickým a chemickým procesom v tele.Je dôležité mať správnu kvalitu, množstvo a rovnováhu medzi našimi jedlami a príjemom tekutín  a vodou, ktorú používame na prípravu jedál. Slnko Slnečné svetlo je nevyhnutné pre produkciu kyslíka rastlinami, a pre zabudovanie vitamínov tvorených v ľudskom tele. Ovplyvňuje našu fyzickú a duševnú kondíciu a jej chronická neprítomnosť nás robí chorými. Pobyt na čerstvom vzduchu pre človeka je veľmi dôležitý. Hrá kľúčovú úlohu pri produkcii vitamínu D v ľudskom tele, rovnako ako má imunitný a antiseptický účinok. Vzduch Každá živá bytosť potrebuje vzduch. Vzduch dobrej kvality má dobrý vplyv na organizmus. Okrem lepšieho okysličenia mozgu a lepšej kvality spánku je tiež potrebné zdôrazniť vplyv vzduchu na náš stav mysle. Vedomým ovládaním dýchania môžete zlepšiť svoju náladu, koncentráciu a znížiť účinky stresu. Z tohto dôvodu je v meditačnej praxi nevyhnutná aj kontrola dychu. Podporujeme zásobovanie tela kyslíkom a prácu v pľúcach správnym dýchaním, dýchacími cvičeniami, spevom, cvičením, správnym držaním tela a vetraním. Správny rytmus a relaxácia Ako súčasť prírody je dôležité, aby človek dodržiaval zákony prírody. Rovnako ako dni sú nahradené nocami, tak aj človek musí po práci odpočívať. Relaxácia je súčasťou  nášho denného rytmu. Potrebujeme čas, keď sa uvoľníme. Relax však môže byť nielen pasívny, ale má aj aktívne formy (napríklad:chôdza,turistika,rekreácia). Je dôležité, aby ste spoznali svoj vlastný rytmus a našli správny spôsob relaxácie. Duševná rovnováha Duševná rovnováha je veľmi dôležitou podmienkou pre udržanie zdravia. Vytváranie harmónie si vyžaduje vnútornú prácu, počas ktorej získavame sebapoznanie. Takto sa dostávame bližšie k fyzickému a duševnému zdraviu.

prejsť na článok

10 potravín, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni

Dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a stravovania je udržiavať v kuchyni (alebo v špajzi) vždy dostatok zdravých potravín. Čo by tam nemalo chýbať?

prejsť na článok

Francúzska Berto šunka vyhrala ocenenie Voľba spotrebiteľov – Najlepšia novinka 2022!

Voľba spotrebiteľov – Najlepšia novinka potvrdila silný trend zdravého životného štýlu Staré príslovie hovorí, že dobrá rada je nad zlato. Spotrebitelia pravidelne stoja v obchodoch pred regálmi s novinkami a rozhodujú sa, či po nich siahnu, alebo ostanú

prejsť na článok

Kŕče, boľavé a nafúknuté brucho? Môže to byť celiakia

Celiakia ohrozuje stále viac ľudí. Pre uvedomelého pacienta znamená radikálnu zmenu stravovacích návykov (prípadne aj životného štýlu).

prejsť na článok

Zásady zdravého životného štýlu

Zdravý životný štýl, pojem o ktorom počúvame stále viac a viac. Upraviť svoj život, začať sa viac starať o svoje zdravie, schudnúť a hlavne cítiť sa lepšie. Odborníci preto odporúčajú pravidelný pohyb a taktiež úpravu jedálničku. Dôvodov prečo priberáme a

prejsť na článok

Deväť zásad zdravého stravovania

Aj vy si uvedomujete, že sa nezdravo stravujete ale neviete to zmeniť? Ponúkame Vám 9 zásad zdravého stravovania...

prejsť na článok