Z čoho sa skladá atóm

Napriek názvu atóm (nedeliteľný) je aj atóm zložený z menších častíc. Tieto častice nazývame elementárne častice. V jadre atómu sú protóny a neutróny, okolo jadra obiehajú elektróny. Protóny majú kladný elektrický náboj, neutróny sú elektricky neutrálne a elektróny majú záporný elektrický náboj. Najjednoduchší atóm má vodík, chemická značka H. Obsahuje jeden protón a jeden elektrón. Existujú aj ďalšie dva izotopy vodíka: deutérium obsahuje jeden protón, jeden neutrón a jeden elektróntrícium obsahuje jeden protón, dva neutróny a jeden elektrón. Izotopy sú atómy, ktoré majú rovnaký počet protónov a elektrónov a rôzne počty neutrónov. Deutérium a trícium sú dôležité pri jadrovej fúzii, je to proces, vďaka ktorému nám Slnko dáva energiu a ak by sa nám ju podarilo realizovať riadeným spôsobom na Zemi, vyriešili by sme všetky energetické problémy ľudstva. Zatiaľ sa nám to nepodarilo. Vodík je dôležitý pre život, z vodíka a kyslíka sa skladá voda, ktorú obsahujú všetky živé organizmy. Druhým najjednoduchším prvkom je hélium, chemická značka He. Atóm hélia obsahuje dva protóny, dva neutróny a dva elektróny. Jadrová fúzia je splynutie atómu hélia a trícia do jedného atómu hélia. Pritom sa uvoľní veľké množstvo energie. O zložení ďalších prvkov sa budete učiť na chémii. Príspevok Z čoho sa skladá atóm zobrazený najskôr Podklady pre výuku matematiky, fyziky a informatiky.

prejsť na článok

Z čoho sa skladá to, čo jeme?

Po prečítaní zloženia výrobku sa často dozvieme zaujímavé veci.

prejsť na článok

Posuvné systémy na dvere, alebo ako sa v nich vyznať

Kúpou nekvalitného posuvného systému na dvere riskujete, že vám nielen nevydrží dlho, ale taktiež môže byť jeho výmena náročná stavebne aj finančne. Zistite, čo to posuvný systém je, z čoho sa skladá a aký máte vyberať materiál.

prejsť na článok

Trhák Týždňa

7.10. - 13.10. VYHLIADKOVÝ LET BALÓNOM zľava 10 % + 10 minút zdarma (BA + TT) 14.10. - 20.10. PARAGLIDING - TANDEMOVÝ LET zľava 20 % 21.10. - 27.10. ZÁŽITKOVÝ LET STÍHAČKOU L-29NA SLIAČI zľava 100 € ( 770 € ➡️ 67

prejsť na článok

Z čoho sú vyrobené žuvačky?

Viete, z akých surovín sa žuvačky vyrábajú? Príspevok Z čoho sú vyrobené žuvačky? je zobrazený ako prvý na www.pribehypotravin.sk.

prejsť na článok

Mobilný dom. Čo to je?

K jedným z výhod mobilných domov sa radí fakt, že nie sú odkázané na jedno miesto. A tým pádom ani vy. Dajú sa priviesť na vašu obľúbenú lokalitu alebo sa s ním zas po nejakom čase môžete ľahko premiesniť inam. Výhodou je aj to, že za pomerne krátku dobu

prejsť na článok