Vynechávanie jedál zvyšuje podiel brušného tuku

Vynechávanie jedál sa môže mnohým zdať ako jednoduchá cesta, ako stratiť nadbytočné kilá. Nová štúdia však dokázala, že takéto stravovacie návyky majú úplne opačný účinok a dokonca zvyšujú objem brušného tuku. Štúdiu, zverejnenú v Žurnáli biochémie výživy, vykonali výskumníci zo Štátnej Univerzity v Ohiu (OSU). Skúmali dopad rozličných stravovacích návykov na zdravotný stav laboratórnych myší. Myši rozdelili na dve skupiny. Prvá skupina dostávala prídel jedla len raz a 24 hodín, zatiaľ, čo druhá skupina mala neobmedzený prístup k potrave a mohla v priebehu dňa jesť niekoľkokrát. Skupina so striktnou diétou zvyčajne zožrala denný prídel okamžite a naraz – na rovnakom princípe funguje aj hladovka u ľudí, ktorí celý deň nič nejedia a večer sa doslova natlačia obrovskou porciou. V tejto skupine sa každý jedinec dostal do fázy takzvanej pažravky, tvrdí Martha Belury, autorka štúdie a profesorka výživy ľudí na OSU. Napriek tomu, že sme po pár dňoch myšiam diétu upravili tak, ako druhej skupine, správali sa aj naďalej rovnako. Myši, ktoré väčšinu dňa hladovali, spočiatku stratili na hmotnosti. Neskôr, keď bola ich diéta upravená a obohatená o kalórie, ju však nabrali späť – starý známy jojo efekt, ktorý poznajú mnohí hladovkári. Časté striedanie a prestávky medzi diétami sú bežnou praxou. Ľudia, ktorí držia jednorazové diéty, po skončení zvyčajne priberú neželané kilá naspäť,” tvrdí Belury. Takže na myši, ktoré držali hladovku, mal tento experiment hneď dvojaký dopad. Nielenže hmotnosť, ktorú stratili v prvej fáze pokusu, nabrali naspäť, ich pečene si navyše vybudovali inzulínovú rezistenciu. Keď pečeň nereaguje na signály inzulínu na zastavenie tvorby glukózy, nadbytočný cukor v krvi sa ukladá v tele ako adipózne tkanivo, inými slovami tuk. Takže napriek tomu, že konzumovali rovnaké množstvo energie v podobe kalórií, ukladali ich iným spôsobom – ako adipózne tkanivo, vysvetlila Belury. A toto adipózne tkanivo sa myšiam hromadilo okolo orgánov v brušnej dutine. Čo sa týka ľudí, nahromadenie tuku v oblasti brucha sa spája s množstvom vážnych zdravotných problémov. Srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, metabolický syndróm (syndróm inzulínovej rezistencie) – všetky tieto ochorenia môžu byť dôsledkom zvýšeného objemu brušného tuku,” tvrdí Belury. Napriek tomu, že táto štúdia netestovala dopad hladovky a prejedania na ľudské zdravie, výskumníci sú presvedčení, že by boli výsledky veľmi podobné. Podľa profesorky Marthy Belury výskum potvrdil teóriu, že stravovanie rozdelené na niekoľko menších porcií v priebehu dňa pri chudnutí naozaj pomáha. Pre mnohých tento spôsob však nie je praktickou alternatívou. Vynechávanie jedál za účelom chudnutia spôsobuje kolísanie hodnôt inzulínu a glukózy v tele a má za následok ukladanie tuku. The post Vynechávanie jedál zvyšuje podiel brušného tuku appeared first on Aktiwi.sk.

prejsť na článok

Vplyv alkoholu v 10-tich stupňoch

Stupeň 1: Ľahký úsmev, neistota u cudzích, flirtovanie s čašníčkou, vyhľadávanie psychologického rohu (chrbtom ku stene). Stupeň 2: Širší úsmev, nekontrolovateľný tik ľavého obočia, pravidelnejšie chodenie na toaletu, vynechávanie umývania rúk, vizuálne

prejsť na článok

Podiel tepelného toku sálaním pre rôzne druhy vykurovania

Priebehy a zmeny teplôt pri vykurovaní s kapilárnymi rohožami v porovnaní s ostatnými druhmi vykurovania spočívajú v premenlivosti sálavej resp. konvekčnej zložky pohybu tepla. The post Podiel tepelného toku sálaním pre rôzne druhy vykurovania appeared

prejsť na článok

Bistro

Chutné bistro Každý štvrtok a piatok v čase od  16.00 – 20.00 hod. alebo do vypredania zásob našim zákazníkom ponúkame aj niečo na zahnatie hladu. Naše nadupané burgre a belgické hranolky s domácimi omáčkami. Burgre vždy pripravujeme z kvalitných a výhra

prejsť na článok

Rad riadu ALBA značky Ballarini

Titánový riad Alba má to, čo je dôležité pre zdravú kuchyňu: je ideálny na šetrnú prípravu napríklad chrumkavej zeleniny, mäsa alebo ľahkých vaječných pokrmov. Je vhodný aj na varenie bez tuku.

prejsť na článok

Najlepšia kuchárka

Na rozvodovom súde hovorí manželka: - Priznávam, že nie som najlepšia kuchárka, ale dve jedlá viem dokonale pripraviť. Fašírku a makový koláč. Manžel sa ohradí: - Viete, pán sudca, problém bol v tom, že ja som nikdy nerozoznal, ktoré z tých dvoch jedál so

prejsť na článok