Vylievate použitý olej do kuchynského drezu? Koledujete si o poriadne problémy!

V mnohých domácnostiach sa pravidelne stáva, že po príprave a dovarení jedla skončia zvyšky potravín a použitého oleja v odpadkovom koši, a v tých horších prípadoch aj v kuchynskom dreze či spláchnuté v záchode. Takéto vyhadzovanie však vôbec nie je vhodným a ani správnym riešením, pretože rovnako ako je dôležité triedenie odpadkov na sklo, papier, plast a komunálny odpad, závažnosť by sme mali prikladať aj triedeniu potravinovým a olejovým zbytkom. Čaká vás dlhá niekoľkohodinová príprava alebo varenie chutného obeda či večere, avšak čo so zvyškami nespotrebovaných a nedojedených surovín a kúskov pokrmu? Šup s nimi rovno do koša, umývadla či toalety. Je vám takéto konanie povedomé? Ak áno, rozhodne by ste sa mali zamyslieť, pretože takéto správanie nie je vôbec zodpovedné a navyše si ním koledujete o poriadne problémy. Nie len, že ním prispievate k znečisťovaniu vôd a zhoršovaniu ekologickej situácie, ale taktiež prispievate i k tomu, aby sa vaše odpadové potrubie či kanalizácia upchali. Olej, ktorý sa vyleje do umývadla alebo toalety totiž to aj napriek tomu, že môže byť ešte stále horúci, sa nerozpustí a ani neroztopí. Naopak po vyliatí zostáva v zahnutých častiach potrubia, kde sa kvôli jeho olejovej a mastnej konzistencií na neho ďalej nabaľujú ostatné nečistoty a zvyšky spláchnutého jedla. Takýmto spôsobom sa dokáže ľahko vytvoriť veľký nános nečistôt či zátka, ktorá prúdenie odpadovej vody zablokuje a potrubie sa jednoducho upchá. Z toho dôvodu by ste mali radšej pristúpiť k riešeniu tohto problému inou cestou, ktorou je zber kuchynského oleja. O povinnosti zbierať použitý kuchynský olej, či už z vysmážania alebo iného spôsobu prípravy jedla, hovorí dokonca aj naša legislatíva, avšak toto nariadenie sa vzťahuje zatiaľ iba na reštauračné prevádzky a stravovacie zariadenia, ktoré musia povinne olejové zvyšky odkladať a zodpovedne sa ich zbavovať. Pre všedné domáce rodinné prostredie doposiaľ toto pravidlo neplatí, avšak ak chcete prispieť k zodpovednému zbavovaniu sa zvyškov potravín, môžete využiť zber použitého kuchynského oleja pre domácnosti, prostredníctvom objednania ktorého sa ho za vás vďaka tejto službe vedia ľahko a ekologicky zbaviť. Článek Vylievate použitý olej do kuchynského drezu? Koledujete si o poriadne problémy! se nejdříve objevil na Amart.

  • Web: Amart
  • Aktualizované: 26.2.2023
prejsť na článok

Odovzdajte použitý kuchynský olej na Slovnafte

Vyprážate často alebo len sem-tam? Čo robíte s olejom, ktorý vám zostane? Vylievate ho do výlevky? To nie je správne riešenie. Dajte oleju druhú šancu. Ochránite prírodu a my vás odmeníme.

prejsť na článok

Kuchynský olej dokáže upchať kanalizáciu, aj pohnúť autom

Žiadne science fiction, ale realita. Použitý kuchynský olej totiž nemusí končiť v kanalizácii a znečisťovať ju, ale dá sa ešte plnohodnotne využiť.

prejsť na článok

Použitý olej z kuchyne? Ešte môže poslúžiť

Nie je to odpad, ale užitočná surovina. Aj prepálený olej po vyprážaní môže ešte poslúžiť. Napríklad ako materiál pre výrobu biopalivovej zložky, ktorá znižuje emisie skleníkových plynov. Ak ho teda nevylejete do výlevky, ale odovzdáte napríklad na Slovna

prejsť na článok

zbierame použitý olej: Nerozhoduje

zbavíme Vás strého oleja motorový, hydraulický, prevodový,rastlinné oleje, tuky kompresorový,transformátorový ...

prejsť na článok

Prečo používať kokosový olej

Ak ste ešte nemali príležitosť vyskúšať kokosový olej osobne, ale zvažujete to, tak necúvnite, kokosový olej za to stojí. Na rozdiel od iných nasýtených tukov, kokosový olej neobsahuje žiadne trans-mastné kyseliny. Navyše kokosový olej pri zohrievaní nezo

prejsť na článok