Všetko o násilí

Násilie je trestný čin.Za násilie je zodpovedný ten, kto ho pácha. Násilie je  traumatickou skúsenosťou, ktorej dôsledky často pretrvávajú aj mnoho rokov po odchode od násilného partnera. Pretrvávajúca a opakovaná trauma sa vyskytuje nielen v podmienkach zajatia, kde je osoba väznená a nemôže odísť, ale môžu sa prejavovať aj  v rôznych formách a prejavoch, ktoré sa odrazia na psychickom a fyzickom zdraví osoby, ktorá prežíva alebo prežívala násilie. Život v nepokoji, v neistote v stálom strachu a v úzkosti vyvoláva  u ženy a jej detí rozsiahle zdravotné a psychické poruchy, ktoré sa objavia na organizme. Tieto zdravotné problémy pretrvávajú aj niekoľko rokov, podľa hĺbky  prežívania traumy a intenzity a trvania žitia v násilnom vzťahu. Dôsledky prežitej traumy, spôsobenej násilím: strach a pocit ohrozenia psychické ťažkosti ako úzkosť, napätie, nepokoj a nervozita obavy z budúcnosti a neistota obavy o deti pocit menejcennosti a straty zmyslu života psychické ochorenia – depresia, úzkostná porucha, posttraumatická stresová porucha, alebo jej symptómy zdravotné problémy – ochorenie štítnej žľazy, vysoký krvný tlak, žlčníkové problémy, búšenie srdca, nespavosť, gynekologické problémy a pod. frustrácia, poruchy spánku a príjmu potravy Formy domáceho násilia: fyzické násilie – kopanie, bitie, údery, spôsobovanie rán a popálenín psychické násilie – ponižovanie, vyhrážanie, citové vydieranie, pohŕdavé zaobchádzanie sociálne násilie – zakazovanie stretávať sa s rodinou, blízkymi, zákaz chodiť do zamestnania, zamykanie v byte, zablokovanie telefónu, sledovanie ekonomické násilie-neodôvodnené obmedzovanie prístupu k majetku, zamedzenie prístupu k spoločným peniazom, ničenie a pškodzovanie oblečenia, nábytku a vecí ženy sexuálne násilie-znásilnenie, všetky nanútené sexuálne činy, nútenie k iným sexuálnym praktikám The post Všetko o násilí appeared first on Brieždenie.

prejsť na článok

POČÚVAJME S REŠPEKTOM A BEZ PREDSUDKOV

V ostatných rokoch je v médiách, aj na sociálnych sieťach vidieť, že ženy, ktoré majú skúsenosť s násilím zo strany partnera, častejšie zverejňujú svoju skúsenosť. Dôvodov pre to môže byť niekoľko – v spoločnosti sa o násilí na ženách viac hovorí, problem

prejsť na článok

Všestranne využiteľný citrón

Každý rok vedci zistia nové zaujímavosti okolo citrónu. Viete na čo všetko už prišli? Čo všetko citrónom liečia?

prejsť na článok

18.jún 2023 - DEŇ OTCOV

Futbal zahrať, Lego zložiť, či bicykel opraviť, všetko zvládneš, tatinko náš, na všetko si odborník. Chceme Ti dnes poďakovať a zasa raz zopakovať, že si pre nás ten NAJ tato, nezabúdaj nikdy na to!

prejsť na článok

Čo všetko viete o špargli?

Špargľa – to je delikatesa starého Egypta, ktorá má u nás sezónu len tri mesiace. Je označovaná ako kráľovná zeleniny a jej krehké dužinaté výhonky sú na tanieri výbornou pochúťkou. Čo všetko ste o nej dodnes vedeli?

prejsť na článok

Nemlčme o domácom násilí

Aktuality Domáce násilie je problém, o ktorom jednoducho musíme diskutovať. V mnohých ohľadoch ide o akúsi tichú epidémiu. Na prvý pohľad sú obete často neviditeľné, so strachom popierajú svoju situáciu a skrývajú sa za fasádou šťastného domova. Šokujúc

prejsť na článok