Upečme si tekvicové semiačka

Varenie – Rady znbsp;kuchyne Aj vy ste prepadli lúskaniu tekvicových semiačok? Robíte dobre. Sú zdravé pre srdce, prostatu, dobrú náladu, hojenie rán i silný imunitný systém. A pretože je sezóna tekvíc a zvykneme pripravovať jedlá z tohto druhu zeleniny častejšie, môžeme zužitkovať aj semienka, ktoré by inak skončili v odpadkoch. Dá to trochu námahy, ale napokon budeme chrúmať pri televízii vlastnoručne spracovanú a zdravú pochúťku. Semienka v prvom rade očistíme od dužiny, ktorá by pri pečení horela. Proces sušenia a ochutenia môže prebiehať rôznymi spôsobmi. Ponúkame tie vyskúšané. Tekvicové semienka osolíme a pečieme v rúre 20 minút pri teplote 160°C. Potom ich premiešame a pri teplote 90°C ich necháme ešte dve hodiny dosušiť. Semiačka namočíme na noc do vody, ale postačia aj 3 hodiny. Potom ich scedíme, ak sme nepoužili na močenie slanú vodu, aj osolíme (na 500 g semienok 3 lyžice soli) a premiešame. Napokon ich rozložené na plechu potretom olejom alebo masťou dáme piecť do rúry vyhriatej na 100°C. Počas pečenia občas premiešame, aby sa nelepili. A rúru necháme pootvorenú (do dvierok zasunieme varechu), aby sa mohla voda vyparovať. Dĺžka pečenie závisí od veľkosti jadierok – 2 až 4 hodiny. Upiecť ich môžeme aj v mikrovlnke, niekoľkokrát po 1 minúte, pričom vždy ich necháme chvíľu postáť a mikrovlnku opäť zapneme. Že sú hotové, prezradí jemné sfarbenie šupky, šuchotanie pri premiešaní alebo ich jednoducho ochutnáme, aby neboli spálené. redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Prečo máme kartu aj k Halloweenu?

Naše kartičky sú rýdzo českej a celé vznikli v tuzemsku. Halloween je anglosaský sviatok, tak prečo je súčasťou aj nášho balíčka? Odpoveď je jednoduchá. Máme jednoducho radi štýlové fotky. Vieme, že Halloween sa u nás nejako neoslavuje. Niektoré škôl

prejsť na článok

Jesenné menu

Foie gras, pyré z topinambur, hľúzovkaCarpaccio zo sepie, tekvicové pyré, reďkovkaŠalat s kačacími prsiami a čerstvími figamiFilet z tuniaka, kreveta, tortellini plnene hráškomPečená hruška, čokoladový cake, zázvorova pena

prejsť na článok

Domáca granola

Granola je bohatá na bielkoviny a vlákninu, ktoré prispievajú pocitu plnosti. Medzi prísady v granole s vysokým obsahom bielkovín patria orechy ako mandle, vlašské orechy a kešu orechy, konopné a sezamové semienka ako aj tekvicové jadierka. Potraviny s v

prejsť na článok

Urobte kolegom radosť – prineste im tekvicový koláč

Urobte kolegom radosť – prineste im tekvicový koláč6. marca 2023 Tekvicové koláče sú skvelou možnosťou, ako využiť sezónn

prejsť na článok

Všetko o horčíku

Horčík je minerál nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Podľa WebMD potrebuje dospelá žena okolo 310 miligramov (mg) horčíka denne a 320 mg po 30. roku života. Dospelí muži do 31 rokov života potrebujú 400 mg horčíka denne, ak sú starší, tak 420 mg horč

prejsť na článok