Tipy a triky s vianočným pečením

֎ Rúru vždy pred pečením vyhrejte na požadovanú teplotu. Ak používate teplovzdušnú rúru, predohrejte ju vždy o 10 stupňov viac a po vložení koláčov, tých 10 stupňov stiahnite. Koláče budú nadýchanejšie. ֎ Počas prvých 2/3 času pečenia rúru nikdy neotvárame! Korpus by nám spľasol. ֎ Každá kuchynská rúra je iná. Vaša pečie inak ako kamoškina. A preto, keď sa v recepte píše, že koláč sa pečie 50 minút, nastavte si čas na 40 minút a radšej koláč potom starostlivo sledujte. ֎ Ak dáte do rúry dva plechy, čas pečenia sa predĺži, preto radšej pečte každý plech zvlášť. Iba ak by ste mali teplovzdušnú rúru, vtedy bez problémov pečte aj tri plechy naraz. ֎ Ak chceme jemné a nadýchané piškótové cesto všetky suroviny musia mať izbovú teplotu a všetky pomôcky musia byť čisté, aby sa vyšľahal dobrý a pevný sneh. Pri šľahaní celých vajec a žĺtok platí to isté. Vaječná pena musí byť po vyšľahaní stabilná, aby hneď neklesala. ֎ Piškótové korpusy, torty a rezy pečieme podľa veľkosti. Hrubšie pomaly pri nižšej teplote 180°C, tenšie rýchlejšie pri vyššej teplote 200°C. ֎ Lístkové cesto vyvaľkáte ľahšie, ak ho vložíte medzi dva papiere na pečenie. Pečieme ho pri vyššej teplote na začiatku, potom dopekáme pri nižšej teplote, záleží to od druhu výrobkov. ֎ Ak robíte orechové korpusy, či iné koláčiky s orechmi, oriešky predtým opečte vo vyhriatej rúre na aspoň 5 – 7 minút. Zintenzívni sa tak ich vôňa a chuť v upečenom koláči. ֎ Do koláča vždy patrí štipka soli, zvýrazni sladkú chuť. ֎ Platí pravidlo, že najskôr treba premiešať suché prísady (múka, prášok do pečiva…) a potom prídu na rad tekuté. ֎ Ak cesto nechce vykysnúť, opäť ho rozvaľkajte, posypte práškom do pečiva a premieste. ֎ Ak sa vám cesto lepí na prsty a nechcete už pridávať múku, aby nebolo prituhé, potrite si ruky olejom. ֎ Cesto sa môže lepiť aj na valček. Buď valček posypete múkou, alebo cesto prekryte fóliou, či papierom na pečenie. ֎ Aj priveľmi suché cesto po dopečení sa ešte dá zachrániť. Jednoducho ho pokvapkajte rumom alebo šťavou z kompótu. Ideálne je nechať ho odstáť takto namočený cez noc. ֎ Nech sa snažíte ako chcete, koláč sa nie a nie vyklopiť z formy. Stačí formu prevrátiť hore dnom a na povrch formy dať vlhkú utierku namočenú v studenej vode. Po chvíľke koláč, či bábovka sám z formy vypadne. ֎ Vajíčka šľaháme až keď majú izbovú teplotu, nikdy nie priamo z chladničky. Ak by ste ich zabudli vybrať, tak oddeľte bielka od žĺtkov a nechajte ich chvíľu odstáť. Zatiaľ môžete navážiť a pripraviť si ostatné suroviny a potom môžete šľahať bielka, stihnú sa trocha otepliť. ֎ Múku, či práškový cukor vždy preosejte. Cesto bude hladšie a jemnejšie, pri pečení dosiahne aj väčší objem. ֎ Ak nemáte kryt na misu, potrebujete mixovať a nechcete sa zašpiniť, vystrihnite do papierového taniera dve dierky, prepchajte cez ne metličky od mixéru a problém je vyriešený.

prejsť na článok

147 Vianočných anjelov za rok 2023

Ahojteee, vďaka všetkým vianočným anjelom sme dokázali v deťoch zachovať čaro zázraku a viery v lepší svet. Anjeli sú tu a prišli práve včas, aby deťom vyčarovali úsmev na tvárach práve pod vianočným stromčekom.. 147 Vianočných anjelov za rok 2023 Ď

prejsť na článok

Tipy a triky pre skladovanie vašich potravín

Chladiace zariadenia Chladiace boxy a kontajnerové boxy sú skvelými riešeniami pre skladovanie potravín. Tieto zariadenia umožňujú udržiavať teplotu na potrebnej úrovni a zabrániť množeniu mikroorganizmov. Chladiarenské zariadenia ako chladničky a mraznič

prejsť na článok

Ako zlepšiť svoj rečový prejav?

Moderátor, redaktor a lektor Peter Magurský v tejto epizóde porozprával o tom, ako sa dá rôznymi technikami a cvičeniami zlepšiť náš verbálny prejav. Rečovú rozcvičku totiž môžete pohodlne zaradiť do bežného fungovania a vie výrazne pomôcť. Pre tých, ktor

prejsť na článok

3 tipy ako predchádzať zarastajúcim nechtom

3 RÝCHLE TIPY ako predchádzať zarastajúcim nechtom Počas letných dní už prišlo niekoľko klientov, so zarastenými nechtami, po turistike deti z letných táborov či bežci Noha je v teniskách obuvi uzavretá, niekedy aj príliš tesná, či tvrdá. Noha je

prejsť na článok

Grilážka

Grilážka u nás v žiadnom prípade nesmie chýbať na Vianoce. Robievam ju pravidelne. A stále sa aj napriek dvojitej či trojitej dávke zje hneď ako prvá. Jednoducho dobrá orechová Grilážka. Suroviny 300 g kryštálového cukru170 g maslasalko100 g

prejsť na článok