Stavebný úver

Na stavebné úvery sa špecializujú stavebné sporiteľne. Stavebný úver vám umožní zrealizovať vaše sny o bývaní.  Na stavebný úver majú nárok ľudia, ktorý majú založené stavebné sporenie. Už z názvu tohoto úveru je jasné, že slúži na kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti. Podstatou stavebného sporenia je stanovenie si sumy, ktorú chceme celkovo nasporiť a stavebný úver vám umožní získať peniaze pred nasporením tejto sumy. Úrokové sadzby sú pri stavebnom sporení podobné ako pri hypotékach, výška úrokovej miery je garantovaná počas celej doby splácania. Prostriedky vložené do stavebného sporenia sú chránené zákonom na ochranu vkladov. Stavebné sporiteľne: Stavebnými pôžičkami sa vôbec nemusia myslieť veci spojené so stavebným sporením. Stavebné úvery môžeme chápať ako akékoľvek úvery spojené so stavbou, stavaním či bývaním. Stavebna pozicka je tak pôžička, pomocou ktorej financujeme  stavbu. Stavebne pozicky tak môžu mať dve základné formy. Poznáme spotrebné stavebné pôžičky a hypotekárne stavebné pôžičky. Klasické spotrebné stavebné pôžičky sú vhodné najmä na drobné opravy bývania, keďže žiadosť o hypotéku by sa veľmi nevyplatila. Spotrebné úvery na stavbu sú však účelové. To znamená, že požičané peniaze je možné použiť výlučne na nákup stavebných materiálov a stavebných prác. Táto účelovosť spotrebného úveru umožňuje bankám znížiť úrokové miery spojené s týmito úvermi. Stále je to však ďalek od toho, čo ponúkajú hypotekárne úvery. Hypotekárne pozicky stavebné sú vyhodné pri väčších sumách. Pre banky je výhodné požičiavať, pokiaľ si u nich založíte nehnuteľnosť. S týmto krokom získava banka prakticky istotu, že peniaze sa jej vo väčšom množstve aj vrátia. Toto umožňuje bankám požičiavať za relatívne nízke úroky, ktoré sú výrazne nižšie ako v prípade bežných spotrebných úverov. Hypotekárne stavebné úvery ponúkajú všetky banky a aj množstvo nebankových spoločností. Aj medzi hypotekárnymi stavebnými úvermi od bánk sú pomerne veľké rozdiely. Toto je aj dôvod, prečo je potrebné porovnávať a porovnávať – vybrať si tú najlepšiu možnosť. Hypotekárne úvery je potrebné porovnávať na základe ročnej percentuálnej miery nákladov, a nie iba na základe úrokovej miery. Banky použivajú rôzne poplatky, ktoré robia úrokovú mieru málo výpovedným ukazovateľom.

prejsť na článok

Stavebný úver nezíska každý

Stavebný úver môžu využiť len ľudia, ktorí vopred plánujú a vedia si dobrovoľne šetriť. A to je hlavný kameň úrazu pri nízkej miere sporivosti na Slovensku. Využijú ho len ľudia, ktorí sa neriadia heslom "Lepšie splácať ako sporiť".

prejsť na článok

Medziúver je najdrahší úver stavebných sporiteľní

Je určený ľuďom, ktorí nespĺňajú podmienky získania stavebného úveru. Medziúver je vhodný na financovanie bývania len v niektorých prípadoch. Je omnoho finančne nákladnejší ako stavebný úver alebo hypotéka.

prejsť na článok

Čo je stavebné sporenie?

Stavebné sporenie je účelové sporenie, ktoré súvisí s účelom bývania. Môžete ho použiť aj na iné účely, ale hrozí vám, že budete musieť vrátiť štátnu prémiu. Okrem sporiacej zložky obsahuje aj možnosť získať stavebný úver po splnení vymedzených podmienok.

prejsť na článok

Ako efektívne nastaviť stavebné sporenie

Správne nastavenie stavebného sporenia je základom pre jeho efektívne využitie. Je rozdiel, či ho chcete použiť len na sporenie alebo si chcete v stavebnej sporiteľni zobrať stavebný úver.

prejsť na článok

Výhody a nevýhody stavebného úveru

Marketing stavebných sporiteľní vo veľkom propaguje stavebné úvery. Mnoho ľudí ich preto považuje za výhodnejšie ako hypotéky, čo je pravda len čiastočne. Obyčajne ľudia, ktorí podľahli reklame však nemajú na stavebný úver nárok a nakoniec využijú predraž

prejsť na článok