Skryté bielkoviny v potravinách II.

Keďže sa Vám článok o skrytých bielkovinách v potravinách páčil, je tu jeho pokračovanie, kde si opäť predstavíme zloženie vybraných potravín, ktoré obsahujú vyšší podiel bielkovín, o ktorých ste možno ani nevedeli. V rámci osvety o potravinovej gramotnosti si prejdeme postupne zloženie rôznych potravín, ktoré štandardne konzumujeme ale neuvedomujeme si aké je ich zloženie a nutričné hodnoty. Ovsené vločky Zloženie OvosVýživové hodnoty Energia:1573 kJ / 375 kcalTuky:6,9 gz toho nasýtené mastné kyseliny:1,1 gz toho mononenasýtené mastné kyseliny:3,1 gz toho polynenasýtené mastné kyseliny:2,6 gSacharidy:68,1 gz toho cukry:1,5 gPotravinová vláknina:7,2 gBielkoviny:13,1 gSoľ:< 0,01 g Ovsené vločky obsahujú 13,1g bielkovín na 100g. Sú obľúbenou potravinou pri rôznych diétach alebo pri naberaní svalovej hmoty. Ich fermentáciou (namáčaním) zvýšite ich nutričnú hodnotu a zároveň podporíte trávanie a vstrebateľnosť živín. Hlavnou výhodou ovsených vločiek je rozpustná vláknina, ktorá sa volá Betaglukán. Je rozpustná vo vode a dokáže v tenkom čreve vstrebať tekutiny, a tým prispieť k zvýšeniu viskozity.To spôsobuje predĺženie trávenia, vďaka čomu sa hladina cukru v krvi pomalšie zvyšuje.Pomalší nárast glukózy nám zabezpečí dlhší pocit sýtosti. Zvyšovaním viskozity sa vláknina postará o neutrálnu hladinu cholesterolu. V hrubom čreve vláknina preberá funkciu probiotík, čo ma za následok zlepšenie trávenie.Viac o ovsených vločkách nájdete na našom webe v článku https://www.clovek2.sk/pg-ovsene-vlocky/ Sójova omáčka ZloženiePitná voda, Sójové bôby, Pšenica, Jedlá soľ, Kvasný ocot liehový, Cukor Výživové hodnoty Sójoé omáčky sa v každej oblasti Ázie chuťovo líšia a v dnešnej dobe sa často vyrábajú priemyselne. Omáčky vyrobené prírodnou fermentáciou zo sójových bôbov sú určite chutnejšou a kvalitnejšou variantou ako tie priemyselné. Preto je dôležité pri jej výbere pozerať na kvalitu a zakúpiť si radšej drahšiu sójovku, ktorá vám aj dlhšie vydrží.. Ako dochucovadlo dokáže doplniť v zeleninových jedlách potrebné esenciálne aminokyseliny, ktoré rastlinné bielkoviny neobsahujú v kompletnom zložení. Je bohatá na rôzne minerály vrátane vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka a zinku. Obsahuje tiež malé množstvo niacínu, tiamínu, riboflavínu, vitamínu B6 a folátu. Orechy MANDLE Obsahujú 21 gramov bielkovín na 100g. Mandle sú nie len dobrým zdrojom bielkovín ale taktiež aj zdravých tukov. Obsahujú antioxidanty a tieto rastlinné zlúčeniny chránia telo pred oxidačným stresom vyvolaným voľnými radikálmi, ktorý môže viesť k starnutiu, srdcovým chorobám a niektorým rakovinám. S konzumáciou všeobecne orechov to netreba preháňať a preto si treba ustrážiť ich konzumáciu či už v surovej podobe alebo v pobobe masla. Ak si zvolíte surové mandle, denne Vám stačí zjesť za hrsť, podotýkam nepražených a nesolených. Čo sa týka orechových masiel, nie je vhodné aby ste tieto potraviny lyžičkovali ale dopriali si ich ako dochucovadlo do kaše alebo dezertov. Je to z dôvodu, vyššieho obsahu tukov v jednej lyžičke a zároveň má to efekt ako smoothie chýba tam mechanické a chemické trávenie, ktoré začína v ústach) Lahôdkové droždie Výživové hodnoty Energetická hodnota 1 370 kJ / 327 kcalTuky:5,0 gz toho nasýtené mastné kyseliny:1,7 gSacharidy:9,0 gz toho cukry:8,0 gVláknina:27,0 gBielkoviny:49,0 gSoľ:0,5 g Lahôdkové droždie si netreba mýliť s pekárenským droždím. Je výborný pomocník v kuchyni ochutí a zvýrazní chuť jedla. Ide prirodzene o bezlepkovú potravinu pripomínajúcu chuťou aj vôňou parmezán. Lahôdkové droždie je deaktivované nedá sa teda použiť na kysnutie. Výborne dochutí nátierky, omáčky, rizotá, pestá.Obsahuje kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerálne látky, vlákninu a často býva obohatené aj o vitamín B12. The post Skryté bielkoviny v potravinách II. appeared first on Človek 2.0.

prejsť na článok

Doplňte si bielkoviny aj bez mäsa

Každý potrebujeme pre zdravý život aj bielkoviny. Väčšina ľudí ich získava z mäsa, nie všetci však mäso konzumujú. V prípade, ak mäso nejete z presvedčenia alebo vám jednoducho nechutí, bielkoviny môžete prijímať aj z iných potravín.

prejsť na článok

Skryté bielkoviny v potravinách

Vo väčšine prípadov sa dočítate články o tom, kde všade nájdete schované cukry v potravinách. Ale prečo si nepovedať, ktoré potraviny obsahujú skryté bielkoviny, o ktorých ste možno ani nevedeli. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou nášho tela a hr

prejsť na článok

MB-86 US skryté krídlo: Pridávanie neviditeľnej elegancie do priestorov

MB-86 US skryté krídlo je revolučné architektonické riešenie, ktoré spája krásu, funkčnosť a unikátny dizajn. Táto skrytá technológia závitových pantov ovládla priemysel a poskytuje bezproblémové a elegantné riešenie pre vytváranie vizuálne atraktívnych i

prejsť na článok

Veľa proteínov v strave dojčaťa môže spôsobiť neskoršiu náchylnosť k obezite

Proteíny alebo inak aj bielkoviny sú potrebné pre správne fungovanie imunitného systému, sú bazálnou stavebnou jednotkou organizmu. Svoju úlohu zohrávajú pri mnohých vitálnych procesoch, pri výmene buniek. Bielkoviny sú dôležité. Rovnako dôležité je odsle

prejsť na článok

Nakoľko sme sebestačný v potravinách?

Každá krajina by mala byť do istej miery sebestačná v zabezpečení potravín pre svojich obyvateľov. Ak Vás zaujíma ako je na tom Slovensko, čítajte ďalej.

prejsť na článok