Extra panenský olivový olej je po stáročia považovaný za superpotravinu. Je bohatý na mononenasýtené tuky a antioxidanty. Je chválený pre svoje mnohé zdravotné benefity od znižovania hladiny cholesterolu až po podporu trávenia. Ale je skutočne, tak zdravý? Alebo sa nám to snažia všetky články a výživoví experti nahovoriť? V tomto blogovom príspevku sa pozrieme na vedecké fakty a zistíme, prečo sa stal takým populárnym základom (nielen) stredomorskej stravy. Nutričné hodnoty extra panenského olivového oleja Veľa konzumentov sa bojí olivových olejov a považuje ich za nezdravé, vďaka kalorickým hodnotám.Jedna lyžica olivového oleja obsahuje:Kalórie: 126 Bielkovín: 0 gramov Tukov: 14 gamov Sacharidov: 0 gramov Vlákniny: 0 gramov Tuky boli dlhú dobu očierňované a boli považované za nepriateľa číslo jedna pre zdravie človeka. To sa samozrejme mení a vedecká obec začína tuky brať ako priateľa pre ľudský organizmus.Tuky sú pre zdravie ľudského tela esenciálnou živinou. Tuky sú zodpovedné napr. za hormonálny balans v tele, čo je kľúčový faktor pre zdravie ľudského tela. Preto sa olivového oleja netreba báť, ak ho nebudete piť v neprimeranom množstve, pretože je fakt, že (ako každý olej) je veľmi kalorický. Čo je extra panenský olivový olej a ako sa líši od iných typov olivového oleja? Extra panenský olivový olej je najkvalitnejší olivový olej, aký môžete kúpiť. Je vyrobený čisto z čerstvých, lisovaných olív a pri procese sa nepoužívajú žiadne syntetické látky ani iné prísady. Je to jednoducho len vylisovaná prírodná ingrediencia. Výsledkom je vysoká úroveň zdraviu prospešných antioxidantov, výrazná chuť a charakteristická vôňa. Extra panenský olivový olej sa tiež považuje za olej s nižšou kyslosťou (aciditou) ako bežný olivový olej, čo ho robí ideálnou voľbou pre jedincov s citlivým tráviacim systémom. Na rozdiel od iných typov olivového oleja, ktoré sú zriedené s olejmi nižšej kvality, je extra panenský olivový olej nezmenený produkt, ktorý zachováva prirodzené chute a všetky benefity z olív. Aj v dnešnej dobe je populárnym doplnkom pre kuchárov, gurmánov, ale aj pre ľudí uznávajúci zdravý životný štýl. A teraz už prejdime k benefitom: 1. Extra panenský olivový olej je fantastickým zdrojom antioxidantov a zdravých tukov Antioxidanty Extra panenský olivový olej obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, najmä vitamín E a polyfenoly. Tieto látky sú dôležité pre boj proti voľným radikálom v tele, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k ochoreniam, ako sú napríklad srdcové choroby a rakovina. Antioxidanty v olivovom oleji pomáhajú chrániť bunky pred týmito škodlivými účinkami a môžu prispievať k lepšiemu zdraviu. Jedna lyžička kvalitného olivového oleja obsahuje cca 13 % odporúčanej dennej dávky vitamínu E a cca 9 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Zdravé tuky Extra panenský olivový olej obsahuje zdravé mononenasýtené tuky, konkrétne olejovú kyselinu, ktorá je pre telo prospešná. Tieto tuky sú považované za dobré tuky, pretože môžu pomôcť znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi a zlepšovať celkové zdravie srdca. Konzumácia olivového oleja ako súčasti vyváženej stravy môže teda prispieť k zníženiu rizika srdcových ochorení. 2. Má pozitívny vplyv na srdce a pomáha znižovať riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení Srdcovo-cievne ochorenia sú dlhodobo najčastejšou príčinou úmrtí (nielen) Slovákov. Extra panenský olivový olej je vhodný, pretože znižuje zápal v tele, čo je kľúčovým faktorom pri výskyte srdcovo-cievnych ochorení a zároveň je to jeden z najväčších benefitov olivového oleja. Štúdie ukazujú, že už 3 lyžičky extra panenského olivového oleja majú za následok rovnaké zníženie zápalu ako 10 % účinnej látky v tabletke Ibuprofen. Ďalšie štúdie naznačujú, že olivový olej napomáha znižovať tlak v tele, čo je jeden z najviac rizikových faktorov pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Štúdie naznačujú, že olivový olej znižuje pravdepodobnosť užívania tabletiek na krvný tlak až o 48 %. 3. Môže zlepšiť funkciu mozgu S dlhovekosťou súvisí aj správne fungovanie mozgu. Ľudský mozog je tvorený do značnej miery mastnými kyselinami a na jeho efektívne a hlavne dobré fungovanie potrebuje zdravé tuky. Olivový olej znamená pre zdravie mozgu základ, pretože obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré udržiavajú mozgové bunky v kondícii. Tým sa zlepšuje pamäť, kognitívne schopnosti a trvalé zdravie mozgu vo všeobecnosti. S dobre fungujúcim mozgom zasa súvisí dobrá nálada, pozitívny prístup k životu a ubúdajúci počet depresií. Aj toto všetko dokáže pravidelná konzumácia olivového oleja v strave. Všade známa stredomorská kuchyňa ponúka neuveriteľné množstvo tých najrôznejších receptov, v ktorých figuruje práve olivový olej ako hlavná ingrediencia. Zdravé tuky obsiahnuté v extra panenskom olivovom oleji pomáhajú zvyšovať množstvo hormónov šťastia, serotonínu alebo dopamínu. A práve tie sú extrémne dôležité na regulovanie dobrej nálady a pozitívneho myslenia v bežnom živote. Štúdia v 2015 zistila, že staršia populácia, ktorá bola na stredomorskej diéte (kde je vo veľkom zastúpený práve kvalitný olivový olej) mala lepšie kognitívne výsledky ako skupina s nízko-tučnou dietou. Dôvodom sú práve mononenasýtené tuky, ktoré sú výborným základom pre správny základ funkcie tela. 4. Má v sebe protizápalové látky Olivový olej má vynikajúce protizápalové účinky a je dlhodobo považovaný za potravinu, ktorá môže pozitívne ovplyvniť zdravie a chronické ochorenia. Tieto súvisiace protizápalové účinky sú často spájané s niekoľkými dôležitými zložkami olivového oleja: Polyfenoly: Olivový olej obsahuje množstvo polyfenolov, ktoré sú silné antioxidanty. Tieto zlúčeniny majú schopnosť chrániť bunky pred oxidačným stresom a zápalom. Oxidačný stres a zápal sú často spojené s rôznymi chorobami, vrátane srdcových ochorení, rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení. Oleokanthal: Oleokanthal je zlúčenina nachádzajúca sa v olivovom oleji, ktorá má podobné protizápalové účinky ako niektoré nesteroidné protizápalové lieky. Môže pomôcť zmierniť zápal v tele a prispieva k celkovému zdraviu. Mononenasýtené tuky: Olivový olej je bohatý na mononenasýtené tuky, konkrétne kyselinu olejovú . Tieto tuky môžu pomôcť zmierniť zápal v tele tým, že ovplyvňujú produkciu zápalových cytokínov. Zdravé životné prostredie čreva: Zdravé črevo a mikrobióm hrá dôležitú úlohu v budovaní imunity. Olivový olej môže pomôcť vytvárať prostredie v čreve, ktoré podporuje zdravú mikroflóru, čo môže viesť k zníženiu zápalových procesov. Vzhľadom na tieto protizápalové vlastnosti sa olivový olej často považuje za kľúčovú súčasť mediteránskej stravy, ktorá je známa svojim pozitívnym vplyvom na zdravie srdca, prevenciu srdcových chorôb a ďalších chronických ochorení. Je však dôležité upozorniť, že pre dosiahnutie týchto prospešných účinkov je dôležité používať kvalitný extra panenský olivový olej a zahrnúť ho do celkovej vyváženej stravy. Očista olivovým olejom Olivový olej má viacero blahodárnych účinkov – premazáva tráviaci trakt, a tým upravuje náš pohyb čriev. Pravidelná konzumácia panenského olivového oleja pomáha odplaviť škodlivé toxíny vo vašom tele a čistiť pečeň. Štúdia z roku 2010 zistila, že olivový olej je silný detoxikačný prostriedok pre poškodenú pečeň a zaisťuje ochranu proti toxínom. Nezabúdajte, že najsilnejšie detoxikačné účinky má extra panenský, za studena lisovaný olivový olej. Mali by ste začleniť do vašej diéty olivový olej? Podľa toho, čo ste si mohli prečítať, tak olivový olej je zdraviu prospešný. Tu treba však dať do pozornosti, že veľmi závisí od kvality olivového oleja. Hľadajte olivové oleje s nízkou aciditou a najlepšie priamo od farmárov, ako u nás na eshope.Teda, aby sme odpovedali na otázku, tak ak nie ste alergický, tak určite odporúčame olivový olej zaradiť do jedálnička. Samozrejme v kombinácií s pestrou a vyváženou stravou môže byť olivový olej vaším spoločníkom na ceste dlhého a kvalitného života. Vedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Tak prečo to neskúsiť…
Účinky olivového oleja sú ohromujúce. Pozrime sa na zopár z nich: olivový olej prispieva k znižovaniu cholesterolu, napomáha lepšiemu tráveniu, je účinným prostriedkom proti žalúdočným vredom, je účinný voči voľným radikálom, chráni cievy pred kôrnatením,
prejsť na článokVedecké štúdie jasne dokazujú súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou olivového oleja, čiže stredomorským štýlom stravovania sa a medzi znížením chorobnosti a úmrtnosti. Obyvatelia Stredomoria sú najdlhšie žijúci Európania. Základom je, aby ste zvolili na
prejsť na článokS rozšírením popularity olivového oleja stúpajú aj spôsoby jeho využitia. Od varenia, cez pleť, až po priame užívanie. A napriek tomu, že z vedeckého hľadiska neboli všetky účinky, ktoré sa v súvislosti s ním tradujú, potvrdené, môžete to minimálne skúsiť
prejsť na článokHneď na úvod treba zdôrazniť, že v prípade olivového oleja je kyslosť skôr chemickou hodnotou, než postrehnuteľnou chuťou. V olivovom oleji vo všeobecnosti nebudete cítiť kyslosť, z hľadiska chute si všimnete skôr horkosť (v závislosti na type a výrobcovi
prejsť na článokRaňajkovať extra panenský olivový olej vám zaručí, že začnete deň zdravo a s poriadnou dávkou energie. Raňajky je jedným z najdôležitejších jedál celého dňa, a je preto dôležité vybrať si potraviny bohaté na vitamíny a minerály, aby ste prežili deň vitáln
prejsť na článok