Kúsok exotiky za oknom

Kaktusy potrebujú pre svoj rast najmä teplo a slnko. V lete je preto najlepšie, ak ich umiestnime za okno na južnej strane. Aby sa nezdeformovali, môžeme na parapetnú dosku pod ne podložiť napríklad kartónovú škatuľu aby boli vyššie, teda priamo pri okne, kde na nich bude svietiť slnko. Tak sa za ním rastliny nebudú musieť ťahať a budú rásť v peknom tvare. Ak máte možnosť kaktusy na leto vyniesť do záhrady, je to pre nich určite to najlepšie. Dávajte však pozor na zvieratá. Väčšina kaktusov má halucinogénne účinky. Preto ich dajte na také miesto, kde sa k nim nedostanú psi či susedove mačky. Kaktusy položené voľne na záhrade predstavujú hrozbu i pre vtáky.   Kaktusy nikdy nepolievajte ako bežné domáce rastliny. Premokrenie ich totiž doslova zabije.  Ako polievať:   Do väčšej misky nalejeme vlažnú vodu. Ideálna je dažďová voda, alebo odstáta z umývadla. Do tejto misky vložíme kvetináč s kaktusom Necháme ho tam približne 15 minúť. POZOR! Namáčajte iba korene. Nikdy nie vrchnú časť. Mokrú rastlinu by totiž mohlo spáliť slnko. Kaktus do svojich koreňov naťahá také množstvo vody, ktoré potrebuje. Preto ho už dodatočne nepolievajte. Tento úkon zopakujte maximálne raz za dva týždne.  Ak sa rozhodnete kaktus presadiť, počkajte kým budú jeho korene úplné suché. Vtedy nemáte čo pokaziť. Tento úkon nerobte často. Najlepšie až vtedy keď uvidíte, že korienky pomaly vyliezajú von z kvetináča.   Možno sa to na prvý pohľad nezdá logické, ale pri pestovaní kaktusov je najdôležitejšia zima. Keďže im v tomto období roka nedokážeme zabezpečiť podobné podmienky ako majú vo svojich rodných krajinách, musíme ich uložiť na zimný spánok. Teda,o kaktusy sa v zime najlepšie postaráme tak, že sa o nich nebudeme starať.  Nezalievame, nepresádzame, nemanipulujeme. Rastliny umiestnime do miestnosti kde sa teplota drží okolo 10-15 stupňov. najlepšie je ak budú mať rastliny prítmie.   Približne 90 percent kaktusov zvláda slabšie nočné mrazy. Preto ich môžeme von vyložiť už v marci alebo apríli. Záleží samozrejme na aktuálnom počasí. Chladné noci dokážu však prežiť iba vtedy, keď je ich koreňový systém dokonale preschnutý. Preto ich ešte nezalievame a umiestňujeme pod striešku. So zálievkou začneme až keď nehrozia mrazy.  Článek Kúsok exotiky za oknom se nejdříve objevil na Juvit.

  • Web: Juvit
  • Aktualizované: 25.10.2023
prejsť na článok

Pred oknom, za oknom stojí Mikuláš ...

Pred oknom, za oknom stojí Mikuláš. Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci máš?

prejsť na článok

Medovníkové korenie - chuť a vôňa exotiky

Medovníčky. Klasické sladkosti vianočných sviatkov. Chutné koláčiky veselých tvarov, úžasných vzorov a príjemnej vône. Vôňa, ktorá nám všetkým pripomína Vianoce je spôsobená práve špeciálnym medovníkovým korením, ktoré sa do nich pridáva.

prejsť na článok

Mrazuvzdorný banánovník — vypestujte si vlastné banány v záhrade

Banánovník Musa Basjoo je odpoveďou na otázku, či sa dajú pestovať banány aj v slovenských záhradách. Tento mrazuvzdorný banánovník s bujným rastom prinesie do vašej záhrady nádych exotiky, a s trochou šťastia :) aj vlastnú úrodu banánov.

prejsť na článok

Strávte jarné prázdniny v Hoteli Diplomat****

Nech vás zima za oknom nepletie. Jarné prázdniny sú tu čo nevidieť. Či so snehom alebo bez, pobytom namiešaným špeciálne na jarné prázdniny vám doprajeme zaslúžený oddych a nezabudnuteľné chvíle v každom čase i nečase – lahodné jedlo, vstup do W...

prejsť na článok

Rifľovky, kúsok, ktorý nikdy neomrzí.

Rifľová bunda. Perfektná vec. Celoročný módny kúsok. Obrovská vďaka za ňu patrí práve Američanom, ktorí ju v 19. storočí priniesli na trh. Rýchlo sa stala ikonickým elementom americkej módy. Obľúbená bola medzi mužmi aj ženami. Do Ameriky tento kúsok však

prejsť na článok