Káva so 100% kakaom – zdravá jesenná pochúťka

Jeseň v plnom prúde, dáva nám radu Teraz je ten správny čas na horúcu čokoládu Čo však na to vraví vaše štíhle ja? Tuk a cukor nás predsa zabíja! Neplašte sa, vieme, ako na to – Káva so 100% kakaom je ako soľ nad zlato! Všetci zbožňujeme tú čokoládovú chuť kakaa – bohatú a jemnú, no mnohé z nás sa od nej snažia zostať tak ďaleko ako sa len dá.  Dôvodom je čokoláda v jej najrýdzejšej podobe. V dnešnej dobe už kakaový prášok nepoužívame v podstate na nič iné ako na výrobu čokolády – doma s ním pečieme brownies, kupujeme si čokoládové tyčinky, či horúcu čokoládu. Množstvo cukru a tuku pridaného do týchto pochúťok je zarážajúce. Avšak kakao ako také je zdrojom úžasných zdravotných benefitov, a je preto smutné, že je považované za vinníka našich zdravotných problémov, keď je to pritom jedna z najprospešnejších potravín v našich jedálničkoch. *Benefity kakaa 100% kakaový prášok je známy hlavne vďaka vysokej hladine antioxidantov, ktoré úspešne bojujú proti rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam. Navyše, keďže tieto látky zvyšujú prietok krvi do mozgu, výskumníci veria, že kakao môže byť použité na liečbu demencie, ale aj ako podpora funkcie mozgu pri každodenných aktivitách. Tento typ antioxidantov, ktorý je obsiahnutý v kakau a iných rastlinných zdrojoch sa nazýva flavonoidy, ktorých je v kakau až 2-3krát viac ako v červenom víne či zelenom čaji. Háčik je v tom, že tieto látky sa uvoľňujú len za vysokej teploty, no naše Mondieu espresso so 100% kakaom však rozhodne spĺňa aj túto podmienku Jedna polievková lyžica kakaového prášku obsahuje len 13 kalórií, no už takéto malé množstvo je plné živín, hlavne vlákniny, a minerálov ako železo, horčík, vápnik a draslík.  The University of Michigan Health System uvádza, že vďaka kombinácii vitamínov a minerálov a látky zvanej fenetylamín je kakao schopné podporiť vylučovanie serotonínu a endorfínov – hormónov šťastia, ktoré nám zlepšujú náladu a predchádzajú depresii. K tomu všetkému táto 13-kalóriová lyžica kakaa obsahuje aj 12mg kofeínu, čím udržuje hladinu energie stabilnú. *Benefity kávy Šálka kávy, závisle od typu a množstva, obsahuje 3 7 kalórií. Táto vlastnosť ju dostáva do kategórie skvelých pomocníkov pri chudnutí, no je tu ešte jedna skvelá funkcia – zrýchlenie metabolizmu. Štúdie preukázali, že káva zvyšuje rýchlosť metabolizmu o 3-11%, čo znamená, že takto môžete schudnúť o 3-11% viac tuku len sedením za počítačom či pozeraním seriálov. Navyše, v porovnaní s kakaom má oveľa viac kofeínu – približne 95mg, čo razantne zvýši vašu hladinu energie. Podľa zistení výskumníkov v článku z roku 2011 uverejnenom v Critical Reviews in Food Science and Nutrition, vďaka bohatej fytochémii  káva obsahuje látky schopné znížiť riziko chorôb ako rakovina, diabetes typu 2, Alzheimer či Parkinson. Nakoniec, mýtus, že káva prispieva k vzniku srdcovo-cievnych ochorení aj naďalej zostáva mýtom. Samozrejme, z kávy sa môžete cítiť roztrasení a nepokojní a zvýši sa vám pulz, no tieto prejavy nespôsobujú srdcové choroby. Pokiaľ nevypijete 10 šálok silnej kávy denne,  nič sa vám nestane, naopak, bolo dokázané, že káva vám v dlhodobom horizonte zníži krvný tlak na normálnu hodnotu a ochráni vás tak pred srdcovými chorobami.. Prečo spolu? Všetci túžime vychutnať si tú lahodnú bohatú chuť a pocit luxusu, keď si zájdeme na šálku kávy či čokolády do príjemnej atmosféry kaviarne zaliatej nočným svitom, akoby mimo reality. Chyba, ktorú mnohí z nás robia je, že zájdeme do extrému. Chcete si dať kávu? Prečo nie rovno latte s domácou šľahačkou a lieskovo-orieškovou príchuťou? Pretože po takomto zážitku sa budete cítiť akurát nafúknutí a budete mať výčitky svedomia pre tých 400 kcal pomaly sa usádzajúcich okolo vášho pása. S horúcou čokoládou to je veľmi podobné – ak si vyberiete mliečnu variantu a navrstvíte na ňu sladenú šľahačku, chvíľkový pôžitok bude skvelý, no za moment vás to prejde. Samozrejme, pokiaľ si zájdete na kávu či čokoládu raz za mesiac, nemusíte sa ničoho obávať a s chladnou hlavou môžete pokračovať v tomto príležitostnom hostení – no čo takto odmeniť sa každý deň? Môžete si dať vašu kávičku aj čokoládu a môžete ich mať spolu! Trik je v múdrom kombinovaní. Naša káva so 100% kakaom v Mondieu vás nakopne energiou, a pritom si stále budete môcť vychutnať tú najjemnejšiu bohatú a lahodnú chuť svojho obľúbeného nápoja. Navyše, skombinovaním týchto dvoch zdravotných zázrakov získate dvakrát toľko výživy a energie. Nevzdávajte sa svojich obľúbených pochúťok kvôli diéte či zdravému stravovaniu. Buďte kreatívni a vychutnávajte nové kombinácie by Katarína Vicová Zdroje: Ashton, M. (2013). Cocoa powder health benefits. Retrieved from: http://www.livestrong.com/article/331715-cocoa-powder-health-benefits/ Gunnars, K. (2013). 13 proven health benefits of coffee (No. 1 is my favorite). Retrieved from: http://authoritynutrition.com/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee/ Lynn, D. (2015). What are the health benefits of cocoa & coffee? Retrieved from: http://www.livestrong.com/article/449350-what-are-the-health-benefits-of-cocoa-coffee/ The post Káva so 100% kakaom – zdravá jesenná pochúťka appeared first on Mondieu.

  • Web: Mondieu
  • Aktualizované: 19.1.2024
prejsť na článok

Jogurt - zdravá pochúťka

Jogurt je jedným z najstarších, najznámejších, najkonzumovanejších a najpopulárnejších výrobkov na svete. Prešiel rozličnými spôsobmi výroby, balenia, ale aj chutí. Názov jogurt pochádza z tureckého slova yogurt, ktoré by sme mohli preložiť ako zakvasené

prejsť na článok

Zázračné tofu — zdravá pochúťka z Ázie

Tofu sa vyrába vyzrážaním sójového mlieka, teda v podstate sa dá označiť ako sójový syr. Napriek tomu že v Ázii je tofu štandardnou súčasťou bežného jedálnička, väčšina Slovákov zrejme tofu ešte nikdy neochutnala. A to je škoda, pretože tofu je skvelým zá

prejsť na článok

Sladké zemiaky — zdravá pochúťka z Mexika

Batáty sú známe aj ako sladké zemiaky. S pravými zemiakmi síce nemajú veľa spoločného (okrem tvorby koreňových hľuz), patria však k najzdravším potravinám na svete. Batáty ako ich poznáme z našich obchodov sú vlastne podzemné hľuzy rastliny menom Povojník

prejsť na článok

Lieskovo-orieškové nátierky s kakaom alias nutely

„Nut“ je orech, preto základom „nuteloidných“ nátierok by mali byť orechy. No drvivá väčšina má v zložení na prvom mieste cukor alebo náhradu cukru. Príspevok Lieskovo-orieškové nátierky s kakaom alias nutely je zobrazený ako prvý na www.pribehypotravin.s

prejsť na článok

POZVÁNKA JESENNÁ PRECHÁDZKA NA TŔSTIE

Príspevok POZVÁNKA JESENNÁ PRECHÁDZKA NA TŔSTIE zobrazený najskôr Klub slovenských turistov Hnúšťa.

prejsť na článok