Je lisovanie za studena naozaj zdravšie?

Je lisovanie za studena naozaj zdravšie? Bez ohľadu nato či si kúpite fľašu Vášho obľúbeného džúsu na ceste domov po cvičení, alebo ste sa len prihlásili na odber noviniek o džúsoch, šťavy a džúsi lisované za studena sú naozaj všade (dokonca aj v Starbucks!) O čo tu naozaj ide? Čo je to lisovanie za studena? Vysvetľuje Dr. Jennifer Haytheová, asistentka profesora medicíny na Colombia University Medical Center. “Lisovanie za studena je spracovanie pomocou lisu, ktorý sa využíva na extrakciu štiav z ovocia a zeleniny. Je to odlišné od procesu pasterizácie, ktorý zahŕňa vysokú teplotu počas spracovania.“ hovorí Dr. Haytheová. Proces pasterizácie pomáha zabíjať potencionálne škodlivé baktérie v šťave, zatiaľ čo proces lisovanie za studena získava čo najväčší počet živín a vitamínov. Nie všetky džúsy a šťavy sa vyrábajú rovnako a takmer všetky reťazce predávaju pasterizované aj nepasterizované šťavy. Je dôležité pozrieť sa nato čo kupujete. dzus-lisovany-za-studena Keď je šťava pasterizovaná, rovnaká vysoká teplota, ktorá zabíja baktérie, tiež pomáha predĺžiť trvanlivosť. (Pre tehotné ženy sa odporúča konzumať len pasterizované šťavy a džúsy.) To znamená, že pasterizovaný pomarančový džús, ktorý si kúpite v obchode pravdepodobne vydrží omnoho dlhšiu dobu, zaťiaľ čo čerstvý za studena lisovaný džús musíte skonzumovať najviac do niekoľkých dní. Pretože v procese lisovania za studena nie je použité žiadne teplo ani kyslík, živiny sa nestratia ako to je typické pri spracovaní pasterizáciou. To znie ako výhra, nie? The post Je lisovanie za studena naozaj zdravšie? appeared first on fitnessmagazin.sk.

prejsť na článok

Cold Brew Za studena varená káva

Káva “uvarená“ za studena, tiež nazývaná extrakcia studenou vodou, alebo lisovanie za studena, je proces macerovania kávovej usadeniny vo vode pri nízkych teplotách na dlhšiu dobu. Cold Brew sa vyrába z hrubo pomletých kávový

prejsť na článok

Baranie rohy - Traja kamaráti

Znovu jeden krátky výjazd do Tatier, smer Malá studená dolina...

prejsť na článok

Ako sadiť a pestovať jahody

Doma vypestované jahody v bio kvalite sú zdravšie a chutnejšie ako tie z obchodných reťazcov. Ak ešte nemáte vo svojej záhrade jahody, prišiel čas to napraviť.

prejsť na článok

LED svetielka do zimy!

Každé ročné obdobie má vskutku niečo do seba. Či už je to leto, jeseň alebo prekvitajúca nádherná jar. Rovnako aj v zime máme naozaj čo obdivovať a čomu sa venovať. Ideálne keď má človek niečo rád na každom jednom období v roku, ešte ideálnejšie, ak si už

prejsť na článok

Potraviny, bez ktorých budete žiť dlhšie (a zdravšie)

Poznáme ich všetci a chutia nám až príliš. Nájdeme ich v každom obchode a dajú sa skonzumovať lákavo rýchlo, často dokonca bez prípravy. Končia v našich nákupných taškách, a za odmenu nás pomaly zabíjajú.

prejsť na článok