Hráškové rizoto (cca 5 osôb)

Moja Eliška ma od začiatku "korony" prosí o hráškové rizoto. Už som ho teda robila tretí krát a vždy malo úspech. Rozhodla som sa ho konečne aj nafotiť, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy. Ak ho už samozrejme nemáte v malíčku. Pozor, ak ste zvyknutí na rizoto zo školskej jedálne, tak to má od toho pravého naozaj ďaleko. Hlavný rozdiel je dokonalá krémová a super jemná chuť talianskeho rizota. Že ako ju dosiahneme? Existuje viacero fínt. Najdôležitejšia z nich je ryža na rizoto. Ja používam typ "arborio", ktorá sa dá na Slovensku celkom ľahko kúpiť. Ďalšia finta je ryžu veľa miešať. Vývar alebo vodu prilievať postupne a pomaly dovtedy, kým je ryža al dente. Keďže v našej rodine nepijeme víno, nemáme ho teda ani doma, preto ho v tomto recepte nenájdete. Každopádne ak ho chcete použiť, 2 dcl bieleho vína prilejte k ryži hneď na úvod a počkajte, kým sa vyparí. Pokračujte prilievaním vývaru a keď miniete aj ten, prilievajte vodu. Poďme sa pozrieť, ako robím rizoto ja. Čo potrebujeme? 2 PL kvalitného olivového oleja alebo masla ghee 1 cibuľa najemno nakrájaná 500g ryže arborio 700ml zeleninového vývaru cca 1500ml vody 2-3 PL soli 30 lístkov špenátu 200g mrazeného hrášku (rozmrazeného) 10 lístkov mäty 150 g postrúhaného parmezánu 2 PL masla Ako na to? Na oleji opečieme cibuľu. Pridáme ryžu. Netreba ju umývať. Je dobré, že obsahuje toľko škrobu, pretože aj vďaka tomu je rizoto krémové. Prilejeme vývar, znížime plameň a miešame. Špenát, mätu a polovicu hrášku vymixujeme s 200ml vody. Nalejeme do hrnca a opäť premiešame. Táto zelená zmes nám rizoto perfektne zafarbí. Tekutina sa bude postupne odparovať a my ju zas budeme prilievať. Keď už ryža absorbuje dostatočné množstvo vody a je uvarená al dente, primiešame zvyšný hrášok, maslo a parmezán. Hrniec prikryjeme a hotovo. Môžeme podávať. Nech vám chutí. TIP 1: Hrniec nielen na indukciu mám z Tescomy. Hovorila som o ňom viac v tomto blogu. TIP 2: Ryžu arborio majú napríklad v potravinách ,Yeme, ,drogérii DM alebo vám ju prinesie ,Lunys.

prejsť na článok

Cviklove rizoto

Cviklové rizoto Ako spravíme krajšie, jednoduché a chutné rizoto? Návod nižšie  Porcie 5

prejsť na článok

Protizápalová strava Recepty: Zeleninovo-strukovinové rizoto

Zaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chron

prejsť na článok

Špagety s hráškovým pestom

Špagety s hráškovým pestom Milujem jarné raňajky aj obedy. A vlastne aj tie letné Všetko krásne vonia, čerstvá zeleninka na tanieri, to je jedna radosť. Od malička som milovala zelený hrášok. U nás doma ho okrem môjho muža jeme všetci. V týchto cestoviná

prejsť na článok

Teriyaki baklažán

Nie, nebudeme si doma vyrábať tradičnú japonskú teriyaki omáčku (to preto tie úvodzovky). Skúsime to #ľahšie a buď si ju rovno kúpime (pozor, original teriyaki omáčka obsahuje med, takže nie je vegan, ale napr. kikoman teriyaki obsahuje namiesto medu cuko

prejsť na článok

Pravé talianske rizoto

Varenie – Príprava jedál Pod rizotom si mnohí predstavujú zmiešanie uvarenej ryže a ostatných ingrediencií, často zvyškov duseného mäsa a konzervovanej zeleniny. Ak však chceme poznať pravú chuť pravého rizoto, musíme sa nechať viesť receptúrou obyvateľ

prejsť na článok