Gastronomický slovník (E,F,G,H)

Varenie Eintopf – typické nemecké jedlo pripravované vjednom hrnci vkombinácii mäsa, zeleniny astrukovín na spôsob gulášu. Erteple – regionálny názov pre zemiaky. Escheríchia coli – alebo e-coli je nebezpečná baktéria, ktorá sa zkontaminovanej potravy dostane do organizmu aspôsobuje črevné ťažkosti. Etiketa – pravidlá spoločenského správania vrátane stolovania atiež nálepka snázvom na fľaši vína. Extra panenský virgin – kvalitný olivový olej zplodov mechanicky lisovaných iba za studena. Extrakt – výťažok, ktorý získame vylúhovaním byliniek vliehu, vode alebo oleji. Feta – grécky mäkký drobivý syr ovčieho alebo kozieho mlieka. Fettuccine – alebo fetučine sú talianske ručne pripravované široké rezance poliate maslom a posypané parmezánom. Filé – môže byť rybie, presne brušná svalovina bez kostí, alebo sviečková či iné kvalitné hovädzie mäso. Filírovanie – krájanie na plátky. Fillet – pekne guľatý ačistý plátok steaku zo sviečkovej. Finger bowle – čiže finger ból je miska svodou aplátkom citrónu na oplachovanie prstov po konzumácii hydiny, ustríc aovocia. Fizzy – miešaný nápoj sliehovín asódovej vody, ochutený citrónovou šťavou aprípadne doplnený surovým žĺtkom alebo bielkom. Flambovanie – opaľovanie pokrmov poliatych alkoholom azapálených pre zvýraznenie chuti. Flameri – studený sladký krém pripravovaný zkrupice, ryže alebo ovsených vločiek vkombinácii smliekom, ovocím a orechami. Fonfue – švajčiarske národné jedlo, pri ktorom si stolovníci do stále zahrievanej ateplej roztopenej syrovej taveniny namáčajú kúsky bieleho chlebíka. Frapovanie – schladzovanie pohárov pomocou kúskov ľadu krúživým pohybom. Frappé – ľadová káva shustou penou. Frikadela – talianske jedlo, fašírka zteľacieho mäsa somáčkou. Fugu – jedovatá japonská ryba, ktorá sa napriek tomu konzumuje surová ochutená orientálnym korením, ale majstri varechy musia vedieť odstrániť všetky jedovaté časti. Galantína – francúzska plnka zo šunky, pečienky či údeného jazyka, ktorou sa plnia upravené pláty mäsa zvykostenej hydiny alebo diviny, môže sa variť aj samotná vplátennom obrúsku vo mäsovom vývare apo vychladnutí nakrájaná môže reprezentovať aj pohostenie na svadbe. Garnáti – morské raky, ktorých ružové mäso sa využíva najmä pri príprave studených špecialít. Garnírovať – obkladať, ozdobovať jedlo prílohami Gazpacho – čiže gaspačo je španielska polievka znastrúhanej zeleniny, rajčiakového pretlaku, cesnaku aolivového oleja, ktorá sa podáva studená. Geletka – nádoba zdrevených lištičiek používaná na skladovanie bryndze ainých výrobkov zovčieho mlieka. Glazírovanie – dusenie jedla smalým množstvom šťavu, kým táto nevytvorí glazúru, lesk jedlo získa aj pridaním masla alebo medu. Glögg – švédsky sladký punč zčerveného vína, vodky, klinčekov, škorice acitrónovej kôry, tradičný vianočný nápoj. Gnocchi – čiže gnoči sú talianske halušky podávané so syrovou omáčkou. Grahamový chlieb – celozrnný výživný chlieb vyrobený zo pšeničného ažitného šrotu. Grappa – talianska pálenka zvylisovaných hroznových bobúľ. Gratinovať – zapekať pokrmy zaliate syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypané syrom. Griláž – druh sladkosti zpražených orechov akaramelu. Grilovať – opekať mäso azeleninu na rošte nad otvoreným ohňom. Grog – anglický nápoj zhorúcej vody aalkoholu, väčšinou rumu alebo whisky. Gurmán – je labužník, ktorý rád vychutnáva rôzne jedlá. Gyros – grécka špecialita, bravčové mäso opekané na zvislom ražni. Halaszlé – maďarská rybacia polievka so zeleninou a červenou štipľavou paprikou. Hamburger – americké národné jedlo, opečená fašírka zčistého hovädzieho mäsa. Haruľa – tradičné slovenské jedlo, cesto zo strúhaných surových zemiakov, múky, vajca, cibuľky aslaniny upečené na vymastenom plechu. Hašé – ochutené mleté varené mäso zapečené pod vrstvou zemiakovej kaše. Henri vajce – klasické predjedlo, natvrdo uvarené vajce so šunkou, s vlašským šalátom, s majonézou as oblohou. Hermelín – plesňový syr zkravského mlieka určený na tepelnú úpravu alebo na konzumáciu vkombinácii ovocím aorechmi. Hodokvas – starosvetské oslavy spojené shodovaním jedál inápojov. Homár - morský rak, obľúbená pochúťka. Hot-dog – typické jedlo rýchleho občerstvenia, teplý párok vrožku sprísadami. Hrebenatky - mäkkýše zmušlí, patria kobľúbeným jedlám prímorských oblastí. Hubový kuba – české vianočné jedlo zkrúpov, masti, sušených húb, cibule a korenín. Hummus – zmes zcícera, sezamovej omáčky, cesnaku acitrónu známa varabskej kuchyni. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Očarujúce jesenné menu v Hoteli Diplomat

Kačacinku, huby, oriešky, gaštany a mnoho iného objavíte v očarujúcom jesennom menu, ktoré si môžete dopriať v reštaurácii Hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach. :) Obzvláštnite váš pobyt o gastronomický zážitok a vychutnajte si prichádzajúcu...

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok