Gastronomický slovník (E, F, G, H)

Varenie Eintopf – typické nemecké jedlo pripravované v jednom hrnci v kombinácii mäsa, zeleniny a strukovín na spôsob gulášu. Erteple – regionálny názov pre zemiaky. Escheríchia coli – alebo e-coli je nebezpečná baktéria, ktorá sa z kontaminovanej potravy dostane do organizmu a spôsobuje črevné ťažkosti. Etiketa – pravidlá spoločenského správania vrátane stolovania a tiež nálepka s názvom na fľaši vína. Extra panenský virgin – kvalitný olivový olej z plodov mechanicky lisovaných iba za studena. Extrakt – výťažok, ktorý získame vylúhovaním byliniek v liehu, vode alebo oleji. Feta – grécky mäkký drobivý syr ovčieho alebo kozieho mlieka. Fettuccine – alebo fetučine sú talianske ručne pripravované široké rezance poliate maslom a posypané parmezánom. Filé – môže byť rybie, presne brušná svalovina bez kostí, alebo sviečková či iné kvalitné hovädzie mäso. Filírovanie – krájanie na plátky. Fillet – pekne guľatý a čistý plátok steaku zo sviečkovej. Finger bowle – čiže finger ból je miska s vodou a plátkom citrónu na oplachovanie prstov po konzumácii hydiny, ustríc a ovocia. Fizzy – miešaný nápoj s liehovín a sódovej vody, ochutený citrónovou šťavou a prípadne doplnený surovým žĺtkom alebo bielkom. Flambovanie – opaľovanie pokrmov poliatych alkoholom a zapálených pre zvýraznenie chuti. Flameri – studený sladký krém pripravovaný z krupice, ryže alebo ovsených vločiek v kombinácii s mliekom, ovocím a orechami. Fonfue – švajčiarske národné jedlo, pri ktorom si stolovníci do stále zahrievanej a teplej roztopenej syrovej taveniny namáčajú kúsky bieleho chlebíka. Frapovanie – schladzovanie pohárov pomocou kúskov ľadu krúživým pohybom. Frappé – ľadová káva s hustou penou. Frikadela – talianske jedlo, fašírka z teľacieho mäsa s omáčkou. Fugu – jedovatá japonská ryba, ktorá sa napriek tomu konzumuje surová ochutená orientálnym korením, ale majstri varechy musia vedieť odstrániť všetky jedovaté časti. Galantína – francúzska plnka zo šunky, pečienky či údeného jazyka, ktorou sa plnia upravené pláty mäsa z vykostenej hydiny alebo diviny, môže sa variť aj samotná v plátennom obrúsku vo mäsovom vývare a po vychladnutí nakrájaná môže reprezentovať aj pohostenie na svadbe. Garnáti – morské raky, ktorých ružové mäso sa využíva najmä pri príprave studených špecialít. Garnírovať – obkladať, ozdobovať jedlo prílohami Gazpacho – čiže gaspačo je španielska polievka z nastrúhanej zeleniny, rajčiakového pretlaku, cesnaku a olivového oleja, ktorá sa podáva studená. Geletka – nádoba z drevených lištičiek používaná na skladovanie bryndze a iných výrobkov z ovčieho mlieka. Glazírovanie – dusenie jedla s malým množstvom šťavu, kým táto nevytvorí glazúru, lesk jedlo získa aj pridaním masla alebo medu. Glögg – švédsky sladký punč z červeného vína, vodky, klinčekov, škorice a citrónovej kôry, tradičný vianočný nápoj. Gnocchi – čiže gnoči sú talianske halušky podávané so syrovou omáčkou. Grahamový chlieb – celozrnný výživný chlieb vyrobený zo pšeničného a žitného šrotu. Grappa – talianska pálenka z vylisovaných hroznových bobúľ. Gratinovať – zapekať pokrmy zaliate syrovo-smotanovou omáčkou alebo posypané syrom. Griláž – druh sladkosti z pražených orechov a karamelu. Grilovať – opekať mäso a zeleninu na rošte nad otvoreným ohňom. Grog – anglický nápoj z horúcej vody a alkoholu, väčšinou rumu alebo whisky. Gurmán – je labužník, ktorý rád vychutnáva rôzne jedlá. Gyros – grécka špecialita, bravčové mäso opekané na zvislom ražni. Halaszlé – maďarská rybacia polievka so zeleninou a červenou štipľavou paprikou. Hamburger – americké národné jedlo, opečená fašírka z čistého hovädzieho mäsa. Haruľa – tradičné slovenské jedlo, cesto zo strúhaných surových zemiakov, múky, vajca, cibuľky a slaniny upečené na vymastenom plechu. Hašé – ochutené mleté varené mäso zapečené pod vrstvou zemiakovej kaše. Henri vajce – klasické predjedlo, natvrdo uvarené vajce so šunkou, s vlašským šalátom, s majonézou a s oblohou. Hermelín – plesňový syr z kravského mlieka určený na tepelnú úpravu alebo na konzumáciu v kombinácii ovocím a orechmi. Hodokvas – starosvetské oslavy spojené s hodovaním jedál i nápojov. Homár - morský rak, obľúbená pochúťka. Hot-dog – typické jedlo rýchleho občerstvenia, teplý párok v rožku s prísadami. Hrebenatky - mäkkýše z mušlí, patria k obľúbeným jedlám prímorských oblastí. Hubový kuba – české vianočné jedlo z krúpov, masti, sušených húb, cibule a korenín. Hummus – zmes z cícera, sezamovej omáčky, cesnaku a citrónu známa v arabskej kuchyni. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Očarujúce jesenné menu v Hoteli Diplomat

Kačacinku, huby, oriešky, gaštany a mnoho iného objavíte v očarujúcom jesennom menu, ktoré si môžete dopriať v reštaurácii Hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach. :) Obzvláštnite váš pobyt o gastronomický zážitok a vychutnajte si prichádzajúcu...

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok