Domáci chlieb je chrumkavý a len zo 4 surovín

4.6/5 - (35 votes)   Čas prípravy: 10 min Čas kysnutia: 12 hod Tepelná úprava: 50 min Počet porcií: 1 ks   Domáci chlieb to je chrumkavá kôrka, mäkké vnútro a vôňa po celom dome. Recept je pritom veľmi jednoduchý, zvládne ho aj začiatočník. Skvelá dobrota k pivku alebo podávajte ho len na zahryznutie pre nečakávanú návštevu. Neváhajte si ho s nami pripraviť podľa chutnerecepty.sk. Chrumkavý domáci chlieb Churmkavý domáci chlieb, ktorý sa pečie vo vašej vlastnej kuchyni, má mnoho výhod oproti kupovanému chlebu z obchodu. Pre začiatok, domáci chlieb je často čerstvejší, pretože ho môžete upiecť vždy, keď máte chuť na čerstvý chlieb. Pri pečení domáceho chleba môžete použiť kvalitnejšie a prírodné suroviny a tiež sa vyhnúť pridaným konzervantom, farbivám a iným chemikáliám, ktoré môžu byť prítomné v komerčne vyrábanom chlebe. Okrem toho, pečenie domáceho chleba môže byť aj skvelou zábavou pre celú rodinu. Deti môžu pomôcť s miešaním a formovaním cesta a celá rodina môže spoločne sledovať, ako sa chlieb pečie a vôňa sa šíri po celej kuchyni. Nakoniec, domáci chlieb môže byť aj oveľa lacnejší ako kupovaný chlieb, najmä ak pečiete väčšie množstvá naraz a potom môžete mraziť časti na neskoršie použitie. Takýto chlieb sa skvele hodí napríklad k fazuľovej polievke, avokádovej nátierke alebo jednoducho s maslom a soľou.  Tipy na zdravý domáci chlieb Domáci chlieb je jedným z receptov, ktoré si viete pripraviť aj v zdravšej verzii. Príprava naozaj nie je zložitá, niekedy stačí jednoducho vymeniť jednu ingredienciu za nejakú zdravšiu. Tu je niekoľko tipov ako si doma pripraviť zdravšiu verziu chleba:  Na zdravší domáci chlieb použite celozrnnú múku: Výmenou bielej múky za celozrnnú múku získate viac vlákniny a vitamínov. Môžete použiť múku z celozrnnej pšenice, raži, jačmeňa a ovsa. Použite menej soli: V obchodnom chlebe sa zvyčajne používa veľa soli, preto sa snažte použiť menej soli pri pečení domáceho chleba. Soľ vo veľkom množstve nie je zdravá pre náš organizmus, preto by sme si mali kontrolovať, či ju nekonzumujeme zbytočne priveľa.  Použite zdravé tuky: Výber správneho tuku môže mať vplyv na váš chlieb. Snažte sa používať zdravé tuky ako napríklad olivový olej, kokosový olej alebo avokádo.  Experimentujte s kvasom: Kvasený chlieb môže byť ľahšie stráviteľný ako chlieb pripravený s použitím droždia. Kvasený chlieb tiež môže byť bohatší na probiotiká, ktoré sú prospešné pre tráviaci trakt. V obchodoch je takýto chlieb drahší ako ten obyčajný, ale vy si ho viete jednoducho pripraviť aj doma. Nezabudnite na dostatok tekutín: Dostatok tekutín v ceste je kľúčový pre výrobu mäkkého a chrumkavého chleba. Použite čistú vodu alebo mlieko a nezabudnite pridať dostatočné množstvo tekutín podľa receptu. S týmito tipmi môžete pripraviť zdravý a chutný domáci chlieb, ktorý bude obohacovať vašu stravu a prispievať k vášmu celkovému zdraviu. Skúste otestovať aj iné recepty od nás pečený losos v rúre, langoše alebo recept na paradajkovú polievku z portálu Ženy v meste. Ingrediencie  3 hrnčeky hladkej múky, 1 ČL sušeného droždia, 1,5 hrnčeka vlažnej vody, 1 ČL soli, Postup receptu na domáci chlieb 1Do misy preosejeme cez sitko hladkú múku. 2Do múky prilejeme vodu, pridáme sušené droždie a čajovú lyžičku soli. 3Cesto zamiešame a dáme kysnúť na teplé miesto pod utierku na 12 hodín. Ideálne je pripraviť cesto večer, nechať cez noc nakysnúť a ráno upiecť. 4Na pomúčenej doske vytvarujeme z cesta požadovaný tvar chleba. Kľudne si cesto môžete rozdeliť a upiecť dva menšie bochníčky, je to na vás.  5Do misy na pečenie dáme papier, chlieb uložíme a prikryjeme pokrievkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 230°C na 30 minút. Po 30 minútach dáme dole pokrievku a pečieme ďalších 15-20 minút do zhnednutia kôrky.   Chlieb je hotový. Dobrú chuť! Videorecept na prípravu domáceho chleba Príspevok Domáci chlieb je chrumkavý a len zo 4 surovín je zobrazený ako prvý na Chutné recepty. Príspevok Domáci chlieb je chrumkavý a len zo 4 surovín je zobrazený ako prvý na Chutné recepty.

prejsť na článok

Upečte si s nami chlieb i pečivo

Chlieb v obchode už nie je to, čo to bývalo? Rožky vám pripadajú gumené? Žemličky sú akési tvrdé, ani čerstvé ani staré? Upečte si s nami poctivý domáci chlieb aj pečivo. Nie je to zložité, ani nepotrebujete špeciálnu výbavu, stačí trošku zručnosti, zopár

prejsť na článok

CHLIEB ROTI

CHLIEB ROTI Chlieb Roti známi aj ako Chapati je okrúhly, ploský chlieb pôvodom z indického subkontinentu. Pripravuje sa z celozrnnej pšeničnej múky, tradične známej aj ako múka Atta. Jeho charakteristikou je, že je to nekvasený chlieb, kde hlavné ingredie

prejsť na článok

CHLIEB NAAN

CHLIEB NAAN Tento tradičný chlieb ako je dnes známi, pochádza zo strednej Ázie a indického subkontinentu. Pojem Naan v Indii  pomenováva konkrétny, plochý no hrubý chlieb. Kdežto v ostatných častiach Ázie je Naan všeobecný výraz pre chlieb. Typický recept

prejsť na článok

Recept: Domáci celozrnný špaldový chlieb, ktorý sa vždy podarí

Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept...

prejsť na článok

Banánový chlieb s čokoládou

Spojila som kombináciu dvoch chlebíkov - klasický banánový a banánovo-čokoládový. Výsledok? Môžem Vás uistiť, že je ozaj výborný, chrumkavý zvonka, vláčny a vlhký zvnútra, sladký tak ako si ho len chcete osladiť, s príchuťou čokolády, no proste treba vysk

prejsť na článok