Chystáte sa maľovať vajíčka?

Harmónia – Dekorácie Kraslice sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Nielen ako dekorácia, ale aj ako odmena pre kúpačov. Môžeme ozdobovať natvrdo uvarené vajíčka alebo iba vyfúkané vaječné škrupinky. Tie druhé majú, samozrejme väčiu trvanlivosť, položiť na misku ich môžeme pokojne aj na budúci rok. Batikované, drôtované, lepené, voskované .... Tradícia kraslíc má na Slovensku hlboké korene a skúsenosti i zručnosť potrebné pri tejto umeleckej práci si odovzdávajú ženy z pokolenia na pokolenie. Jednotlivé regióny mali vlastné techniky, neskôr sa navzájom inšpirovali. K najznámejším patrí voskovanie, pri ktorom sa na farebné vajíčka nanášali voskom plastické ornamenty špendlíkovou hlavičkou, zápalkou alebo husím brkom. Pri batikovaní sa uplatňoval opačný princíp. Najprv sa naniesli vzory voskom, potom sa vajce zafarbilo v studenej farbe a po zotretí vosku potom zostali biele ornamenty. Obľúbenou technikou bolo aj vyškrabovanie - do zafarbenej škrupinky sa nožíkom, žiletkou alebo ihlou vyrývali rôzne vzory. Pri leptaní sa brkom lebo zápalkou nanášal ocot alebo šťava z kyslej kapusty, ktorá do farby na vajíčku vytvorila ozdoby. Niektorí tvorcovia oblepovali vajíčka kúskami slamy alebo dužinou močiarnej trávy, vďaka ktorej vznikali geometrické ornamenty. Ako pripraviť vajíčka na ozdobovanie Vyberieme si pekne tvarované vajce, problémom môžu byť fľaky či drobné vizuálne nedostatky. Ceruzkou si vyznačíme stredy na oboch špičkách. Pomocou väčšej ihly alebo tenkých nožničiek urobíme malú dierku, ktorú si postupne opatrne zväčšíme a zarovnáme guľatým pilníčkom. Blanku prepichneme dreveným špáradlom a obsah vajca vyfúkneme cez otvor na jeho okrúhlejšej časti. Žĺtok s bielkom necháme vytekať do misky. Vyfúknuté vajíčko ešte dobre prepláchneme a škrupinu odmastíme vlažnou vodou s prípravkom na riad alebo s octom. Ak chceme bielu škrupinu, vložíme ich na pár minút do sava, ktoré zároveň rozpustí zvyšky blanky. Vyfúknuté vajce na záver ešte raz poriadne opláchneme. Tip: Vajcia môžeme zafarbiť liehovou farbou, do ktorej sa potom dajú vyrývať kvetinové motívy alebo geometrické tvary. Vhodné sú aj matné acrylové farby alebo moridlá a tuše. Alebo siahneme po špeciálnych farbách na farbenie vajec z obchodu. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Alergia na vajíčka a 5 alternatív, ako ich nahradiť

Povedali by ste, že alergia na vajíčka, teda najčastejšie alergia na bielkoviny vaječného bielka, je jednou z bežných potravinových alergii? Nuž, je to tak. A ak patríte medzi alergikov na vajíčka, či k ich známym, mali by ste vedieť, že vajcia sú bežnou

prejsť na článok

Sú vajíčka zdravé alebo nie?

Je všeobecne známe, že vajíčka majú vysoký obsah cholesterolu. Sú preto pre naše zdravie viac prospešné alebo škodlivé?

prejsť na článok

Násadové vajíčka sliepok, a čo by ste o nich mali vedieť

Kvalitné násadové vajíčka a ich správne uskladnenie sú základným predpokladom úspechu pri liahnutí hydiny vrátane kuriatok.

prejsť na článok

Vajíčka ako od majstra kuchára

Variť dobre neviete, ale predsa by ste radi pripravili niečo dobré pod zub sebe, partnerovi, deťom, či rodičom? Alebo naopak, ste super kuchár/ka, len tie vajíčka nie a nie sa podariť? Dáme vám pár tipov ako na to ;).

prejsť na článok

Prepeličie vajíčka - zdravšie ako slepačie!

Slepačie vajíčka sa na našich tanieroch objavujú takmer každý deň. Či len uvarené alebo skryté v rôznych iných jedlách, ich konzumácia pre nás nie je ojedinelá. Existujú však aj iné druhy vajec, ktoré sú chutnejšie a pre naše telo prospešnejšie. Napríklad

prejsť na článok