Ajurvédsky sprievodca letom a Pitta dóša

Leto jednoznačne patrí k najkrajším ročným obdobiam. Konečne prichádzajú dlhé slnečné dni, pikniky, dovolenky či vytúžené stretnutia s priateľmi a rodinou. Teplé letné dni sú v ajurvéde spojené s prvkom ohňa a dóšou – Pitta. Pri vysokých teplotách sa však môže Pitta dóša dostať do nerovnováhy, čo vedie k podráždeniu pokožky, poruchám trávenia, závratom či hnevu. Ako udržať Pittu v rovnováhe a užiť si leto naplno? Dozviete sa v článku. Leto a Pitta dóša Každá dóša prevláda v určitej časti dňa a v určitom ročnom období. V ajurvédskej praxi je dôležité poznať rytmy prírody, vedieť sa s nimi pohybovať a prispôsobovať sa im. Obdobie Pitty je leto, preto sa v lete začína aj u každého človeka začína prirodzene zvyšovať Pitta dóša. To je dôvod, prečo môže nástup leta spustiť mnohé ťažkosti ako sú návaly tepla, akné a iné kožné problémy, zápaly (napríklad močových ciest), tráviace ťažkosti či pálenie záhy. Ajurvédska medicína ponúka niekoľko účinných spôsobov, ako vyvážiť prebytok Pitty a začať počas tohto obdobia prosperovať. Letná strava a Pitta dóša Príchod leta prináša pokles túžby po ťažkých potravinách, ktoré sú v zimných mesiacoch nevyhnutné. Môžete mať väčšiu chuť na ľahšie potraviny, ako je sladké a šťavnaté ovocie, ktoré v tomto období dozrieva, čerstvá zelenina či obilniny. V lete je náš tráviaci oheň Agni prirodzene nízky, a preto je dobré uprednostňovať ľahšie jedlá. Vyberajte si potraviny, ktoré majú predovšetkým sladkú chuť. Ak je leto príliš suché, pridajte do jedál aj mastnú vlastnosť (ghee, oleje). Telo výborne ochladia chladivé nápoje, napríklad voda s čerstvou mätou alebo limetkou, sladký jogurtový nápoj lassi, vychladené bylinkové čaje ako je mäta, medovka, fenikel alebo ruža. Ovocie: jablká, avokádo, sladké bobule, čerešne, kokos, hrozno, limetky, mango, melóny, hrušky, ananás, slivky, granátové jablká Zelenina: cuketa, brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, zeler, mangold, kapustová zelenina, uhorky, zelená fazuľka, šalát, bataty Obilniny a strukoviny: jačmeň, ryža Basmati, pšenica, fazuľa mungo, sójové bôby, hrášok Korenie: bazalka, kardamón, rímska rasca, koriander, fenikel, limetka, mäta, petržlen, kôpor Mliečne produkty: mlieko, smotana, paneer, mozzarella, feta (vyhnúť sa kyslým produktom) TIP: V lete sú skvelou voľbou šaláty, pretože ochladzujú telo. Šaláty je podľa ajurvédy ideálne konzumovať na obed, pretože môžu byť ťažšie stráviteľné. Kvôli ich surovej povahe pridajte zálievku z olivového oleja alebo ghee. Potraviny, ktoré treba v lete minimalizovať Pozor na kyslé, citrusové a nezrelé ovocie, cesnak, cibuľu, chilli papričky, paradajky, kyslú smotanu, tvaroh a solené syry. Snažte sa vyhýbať korenistým jedlám, pretože korenené, kyslé a slané jedlá zhoršujú Pittu. Môžete sa cítiť ľahšie a sviežejšie, ak vynecháte mäso. Ideálna je vegetariánska strava. Pittu najviac ochladí zelenina a obilniny. Pittu zvyšujú aj všetky stimulanty ako je alkohol, káva, víno či iné kofeínové nápoje. TIP: Trápia vás tráviace ťažkosti? Vyskúšajte KKF čaj, ktorý zatočí nielen s pálením záhy. Tento čaj je navyše vhodný aj počas tehotenstva a pomáha pri rôznych tráviacich ťažkostiach tehotných žien. Ďalšie letné tipy z ajurvédy V lete si masírujte pokožku jemným upokojujúcim olejom, ako je kokosový olej alebo špeciálny masážny olej Pitta, aby ste upokojili nervový systém a ochladili telo. Esenciálne oleje z jazmínu a mäty sú vhodné vône na leto. Noste pri sebe aj ružovú vodu, ktorá upokojí, ochladí a osvieži vašu myseľ. Obliekajte sa do ľahkého, priedušného oblečenia vyrobeného z bavlny alebo hodvábu a uprednostňujte chladivé farby, ako je biela, modrá, fialová a zelená. Leto je ideálne na trávenie času v prírode, ale nezabúdajte nosiť klobúk a slnečné okuliare, aby ste sa chránili pred intenzívnym slnkom. Najlepšie je ísť spať pred 22:00, aby ste sa vyhli príliš stimulovanej mysli. Vedeli ste, že ležanie na pravom boku aktivuje lunárny chod v ľavej nosovej dierke, ktorý upokojuje a ochladzuje? Počas leta sa nepreťažujte, doprajte si každý deň dostatočný oddych. V obzvlášť horúcich dňoch vás môže dobehnúť poobedný útlm energie a možno zistíte, že krátky spánok je pre vás počas leta veľmi prospešný. Taktiež nadmerná sexuálna aktivita môže vyprovokovať Pittu a vyčerpať vašu energiu. Ajurvédske bylinky pre Pitta sezónu: Existuje množstvo bylín, ktoré podporujú zdravú funkciu Pitty, čo môže byť obzvlášť prospešné počas letnej sezóny. Sú to: Amalaki Triphala Brahmi Guduchi (nazývané tiež Guduči alebo Giloy) Neem Shatavari Aloe vera Moringa TIP: Zaujíma vás ajurvéda? Našli ste sa v Pitta dóši? Spoznajte všetky princípy ajurvédy v kurze: Online ajurvéda pre moderného človeka. Vďaka kurzu rýchlo pochopíte princípy ajurvédy a budete ich vedieť aplikovať na sebe aj svojej rodine. Vaše poznatky môžete prehĺbiť ajurvédskou diagnostikou. Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie lekárom, ani nemá za cieľ navádzať na zanedbanie či nenasledovanie pokynov lekárov. Napriek tomu verím, že vám priniesol mnoho zaujímavých informácií. Pre viac zaujímavých tipov sledujte stránku Ajurvedar na Facebooku a na Instagrame.

prejsť na článok

2.3.2023 Jogovo ajurvédsky pobyt pod Martinskými hoľami                                    

Príďte si spolu s nami užiť víkend s jogou a ajurvédou! Čaká nás nádherný čas v luxusnej chate Moritz so saunou pod Martinskými hoľami! The post 2.3.2023 Jogovo ajurvédsky pobyt pod Martinskými hoľami                                     appeared first o

prejsť na článok

Trápi vás pálenie záhy? Vyskúšajte ajurvédsky čaj KKF

Pokiaľ ide o pálenie záhy, tento čaj mení hru. Kombinácia troch kulinárskych korenín – rasca, koriander a fenikel v čaji vám pomôže pri pálení záhy aj pri rôznych problémoch s trávením. Naučte sa jednoducho pripraviť ajurvédsky čaj KKF. Čo pomáha na pá

prejsť na článok

PRELIEVANIE ČAKIER

Uvoľňuje zablokované energetické centrá a harmonizuje. Vyrovnáva bioenergie VÁTA, PITTA , KAPHA. Príspevok PRELIEVANIE ČAKIER zobrazený najskôr Ajurveda.

prejsť na článok

Cestoviny cannelloni plnené panýrom a špenátom

Tento cannelloni recept si vás určite získa. Jemná chuť indického syra panýr v prepojení s orestovaným špenátom je skutočnou delikatesou. Vyskúšajte plnené cestoviny cannelloni na ajurvédsky spôsob :) Náročnosť: začiatočníci Príprava: 1 hodina (30 minút

prejsť na článok

Makové sušienky s bielou čokoládou a lyofilizovanými malinami

Láka vás ajurvéda? Pripravte si netradičné sušienky na ajurvédsky spôsob. Stačí pridať tajnú ingredienciu - mak. Makové sušienky s bielou čokoládou sú mäkké ako perinka a mimoriadne chutné. Vyskúšajte ich tiež :) Náročnosť: začiatočníci Príprava a peč

prejsť na článok