A ty čo budeš robiť v lete? Zavárať? Mraziť? Smoothičkovať?

Pomaly, ale isto vo vzuduchu cítiť leto, moje totálne najobľúbenejšie ročné obdobie. Kedysi to bývala zima. Taká tá krutá, mínus dvadsať, kopec snehu a slnko. Bohužiaľ, v Bratislave a vlastne už ani v mojom rodnom Svite, sa taká zima len tak ľahko nevidí. Prvý krát som pochopila leto a jeho radosti, keď som sa kvôli škole presťahovala do Piešťan. Úplne som prepadla letným večerom na terase v šlapkách a v tielku. Pre tých, ktorý sa nenarodili v studených častiach Slovenska by som rada objasnila, že v Poprade, v časoch mojej puberty, nebolo možné ísť na celý deň počas prázdnin do mesta naľahko. V ruksaku sme mali vždy zbalené tenisky, ponožky a mikinu (ktorú sme volali bunda). Studený tatranský vzduch nás s príchodom večera podrazil a nakoniec sme sa museli predsa len obliecť. Ak sme teda nechceli mrznúť, hoc aj kalendár ukazoval august. Trvalo mi asi dva roky, kým som prestala v Piešťanoch nosiť so sebou aspoň tenký svetrík, tak pre istotu. Som rada, že som sa presťahovala do časti republiky, kde slnko dokáže vyhriať zem a vzduch natoľko, aby sme aspoň na pár chvíľ mohli zabudnúť na svetre a ponožky. V mojich 40 rokoch prehlasujem, že milujem vôňu leta, milujem slnko, lehátka, bazény, terasy, letné večery, milujem vôňu teplej, slnkom vyhriatej paradajky a milujem všetky ovocia a zeleniny, ktoré tu vyrástli. Ten úžasný čas, keď sa prejdem po trhovisku a všade to vonia je nenahraditeľný. Moja mamka si nedávno zaobstarala záhradku, takú tú podtatranskú, kde sa dobre darí ríbezliam, malinám, cvikle a koreňovej zelenine. Veľmi sa tešíme, lebo jej zaváraná cvikla je u nás doma topka. Niekedy tých úrod zo záhradok bolo viac. Pamätám si babkine egreše, to sa už snáď ani nepestuje. Volali sme ich “muhengi” - keď to takto vidím napísané, vyzerá to ako dosť dobrý zahraničný názov nejakej luxusnej dobroty. Milión ríbezlí u deda, veľkú čerešňu a jahody, čo dozrievali celé studené leto. A ešte marhule a paradajky rôznych odrôd od deda Fedora. A jasné, že naši rodinní pestovatelia, čo nezjedli, spracovali - lekváre, sirupy, kompóty, kvasáky. Škoda, že som talent na túto časť kuchynskej zručnosti nezdedila. Snažím sa spraviť pár fliaš sirupu a veľmi sa teším, keď nesplesnivie. A tiež som robila slivkový lekvár - pečený v rúre spolu s kakaom. Ten je napríklad taký vďačný, že sa nepokazil ako jahodový. Kompót som ešte neskúšala, dojedali sme zdedené zásoby. Úplne sú už fuč a chýba mi najmä čerešňový - ku klasike - pečené kura, ryža, kompót. Jasné, že musí byť bez kôstiek. Ručne tie kôstky dávať preč je náročná práca. Keď teda chceme, aby si tie čerešne uchovali tvar. A keď nechceme vidieť, či náhodou v čeresničke niekto nebýva. Na to slúži tzv. odkôstkovač. Hej, je to dobrá vec. Aj kvôli koláčom. To treba na leto istotne mať. Ja som už pripravená. Čo vy? Čo si ešte treba na letné zaváranie zaobstarať sú určite poháre na zaváranie. Ja tento rok skúsim nové, lebo možno za mojimi zaváracími neúspechmi sú blbé viečka. V letných časoch je dobré a osviežujúce spracovanie ovocia a zeleniny smoothie. Moje deti ho kedysi úplne zbožňovali a raňajkovali denne. Bolo to super obdobie, kedy som ráno spravila smoothie, oni ho vypili ešte v posteli a šups do škôlky. Máme z toho aj krásnu videospomienku, istotne si kliknite TUTO.Teraz už na raňajky smoothie nestačí a robíme si ho väčšinou ako fajnotku po škole. Deti si už vymýšľajú svoje vlastné kombinácie. Je skvelé, keď máte na smoothie vhodný mixér. Viete, že už dlho mám Vitamix, no smoothie mixer za podstatne nižšiu cenu majú napríklad aj v Tescome. Nezabudnite, že v smoothie platí, čím menej komplikovaný, tým chutnejší. Ja zvyknem používať banán na vytvorenie krémovej konzistenicie a na osladenie zároveň. Potom pridám jedno dve ovocia - jablko, čučoriedky alebo iné bobuľovité ovocie. Pár orieškov alebo pár kvapiek olivového oleja, aby vitamíny, ktoré potrebujú na správne vstrebanie tuk mali svoj nosič. A ako tekutú zložku používam už len vodu, niekedy, keď mám aj orechové mlieko. Ak sa stane, že sa nám zvýšia jogurty alebo neochutené acidko a blíži sa ich dátum spotreby, pridám k nim len banány a prášok z lyofolizovaných ananásov a dobrota je na svete. Studená, osviežujúca, sýta a perfišne naplní chuť na sladké. Vy máte akú najlepšiu a najobľúbenejšiu kombináciu? Napíšte mi, budem sa tešiť.

prejsť na článok

Čo s ovocím a zeleninou – zmrazovanie

V minulom článku sme si povedali pár tipov, ako zavárať zdravšie, bez cukru. Dnes si na uchovávanie ovocia a zeleniny predstavíme iný spôsob – mrazenie. Lepšie ako zaváranie Mrazenie je obľúbenejšie hlavne z toho dôvodu, že si ovocie po mrazení ponecháv

prejsť na článok

6 tipov na vypestovanie krásnych jahôd

Jahody sú všestranným malým bobuľovitým ovocím. Možno ich využiť v ovocných šalátoch, zavárať, dať do koláča, či smoothie. Dajú sa teda využiť v rôznych jedlách od raňajok až po večeru, od nápojov až po dezerty. Okrem vitamínu C obsahujú jahody aj mangán,

prejsť na článok

Vrstvenie oblečenia v lete ako sa cítiť pohodlne a zároveň štýlovo?

Leto a vrstvenie? Možno si poviete, že tieto dve veci ani nejdú dokopy. Veď predsa chcete mať v lete oblečenia čo najmenej. No prídu špeciálne príležitosti, večerné rande alebo stretnutia počas dňa, kde je viacero vrstiev nevyhnutných. Aby ste sa necítili

prejsť na článok

Upratovačka Spišská Nová Ves

Hľadáš stabilnú prácu? Alebo si hľadáš prácu na privyrobenie si? Si zodpovedná, a máš rada čistotu a vieš si prácu efektívne zorganizovať? Si zo Spišskej Novej Vsi a okolia? Ak si odpovedala na všetky vyššie uvedené otázky áno, máme prácu ako stvorenú pre

prejsť na článok

Snívate o mori? V lete 2022 si môže dovolenku dopriať každý

Za ostatné mesiace sme si cestovanie odopierali kvôli nepriaznivej situácii vo svete. Keď sa však protipandemické opatrenia trocha zmiernili a náš strach už nie je taký veľký ako na začiatku, Prejsť na celý článok The post Snívate o mori? V lete 2022 si

prejsť na článok