Život a doba Paracelsa

V jeho mene zaznieva tajuplnosť čiernej mágie, alchýmie a mystiky. Paracelsus, obklopený záhadami a legendami, podnecuje našu fantáziu, pamätihodná kariéra tohto syna švábskeho rytiera má pre nás aj po poltisícročí viac príťažlivého kúzla ako kedykoľvek predtým.*“ Slová vydavateľa Johanna Sachslehnera ku knihe Franziska Kerssenbrocka, ktorá sa k našim čitateľom práve dostáva v slovenskom preklade pod názvom „Život a doba Paracelsa“ presne vystihujú pocity, aké v nás evokuje povesť jedného z najväčších búrlivákov alchýmie a medicíny z jesene stredoveku. Štyridsaťdvaročný rakúsky spisovateľ si zvolil tému nadmieru kontroverznú i fascinujúcu zároveň – keď pred čitateľmi vykreslil historicky vierohodný portrét tajomného doktora o ktorom už počas jeho života kolovali početné legendy, nezabudol ponúknuť ani živú a nadmieru zaujímavú panorámu jeho doby v čase znovuzrodenia antických ideálov, formovania nových vedeckých, sociálnych, politických i náboženských postojov.

prejsť na článok

Najhoršia doba

Viete, kedy bola najhoršia doba pre Židov? Doba kamenná. Vtedy nemali obriezku, ale obtlčku.

prejsť na článok

Záručná doba

Škót sedí na lavičke v parku a hltá jednu tabletku za druhou. - Je vám zle? , pýtajú sa ho. - Nie, ale dnes končí ich záručná doba.

prejsť na článok

Život je boj

Život je krásny, život je boj, máš ho len raz a je len tvoj. Keď pri týchto slovách počuješ srdce biť, pochopíš, že bez lásky sa nedá žiť!

prejsť na článok

Záručná doba pri kúpe nehnuteľnosti (stavba, pozemok). Sú 2 roky dosť?

Pri kúpe nehnuteľnosti sa v zmluvách málokedy rieši záručná doba. Či už sa kupuje stavba alebo pozemok, zákonná záručná doba 24 mesiacov, čo nie je príliš veľa. Je to až trochu zarážajúce, aby mali pozemok alebo stavba, ktoré sa dlhodobo užívajú, rovnaké

prejsť na článok

Skúsenosť klienta #19

Veľmi sa chcem poďakovať za možnosť absolvovať tento pobyt. Prišla som sem s úzkosťou a strachom z toho, že môj život nemám pod kontrolou. Už v úvode som pochopila, že život smeroval mňa a nie ja život.Z pobytu si preto odnášam to, že najdôležitejšie je

prejsť na článok