Zimný festival jedla 2023 skončil úspechom.

10. ročník Zimného festivalu jedla sa podarilo zorganizovať prvýkrát po pandémii v riadnych podmienkach. Od 15. januára do 26. februára sme opäť mali možnosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách Slovenska, ktoré pre nás vybral prestížny bedeker Gurmán na Slovensku. A bolo ich rekordných 40! Covid nás obmedzil nielen v možnosti chodiť do našich obľúbených reštaurácií a stretávať sa s priateľmi, ale tiež vážne poškodil celé odvetvie serióznej gastronómie a cestovného ruchu. Následky cítime doteraz. Aj napriek ťažkej dobe a množstvu problémov sa rozhodlo 40 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných znovu sa nakopnúť. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií. Áčko Šurany a Chateau Belene 10. ročník bol rekordný Nárast rezervácií bol o 18 % viac oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2020. Zúčastnilo sa 7 620 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených ZFJ 3 540 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro – spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ festival podporil cez svoje značkySan Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier.Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a RTVS. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo. Potešujúce je, že sa zapojili aj menšie reštaurácie z menších miest či novoetablované prevádzky. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale aj povedomie o týchto reštauráciách u hostí z celého Slovenska. Takými boli Semillon Vráble, Sushi-YA food atelier Rovinka, Lokal Bistro Dunajská Streda, Olivia’s a Sushihanil zo Žiliny, MenJu a Bubbles z Bratislavy, Koliba na Vršku Bytča, Áčko Šurany, Wakizashi Topoľčany. BUBBLES a MenJu z Bratislava Podľa organizátora sa stala: Najobľúbenejším festivalovým menu bola ponuka reštaurácie Mlyn 108 z Modry. Najviac rezervovaných menu mala reštaurácia UFO watch.taste.groove z Bratislavy. Najviac rezervovaných menu z mimobratislavských prevádzok mal Lovecký zámoček Antonstál. Najviac rezervovaných menu na východnom Slovenskumala Poetika Prešov. Jolly Jockerom bola tentoraz rakúska TOP reštaurácia TRIAD – jej ponuka až šesťchodového vynikajúceho menu v hodnote 110 eur bola skôr sponzorským darom hosťom zo Slovenska. Menu, ktoré najviac prekvapili nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – OhniskO Košice a bratislavská reštaurácia Bistronomy, ktorá ponúkla prvé festivalové vegetariánske menu. Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2023 najviac prekvapili Roman Borovský z reštaurácie Semillon Vráblea Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava. Wakizashi Topoľčany a TRIAD Rakúsko Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2023 stali: Chute regiónov: Tekvicové velouté, rybie tofu, fermentovaná tekvica, čierny cesnak UFO watch.taste.groove. Bratislava Kačacie prsia so zelerovým pyré, zľahka zaúdené čerešňovými pilinami Afrodita Čereňany Jahňací chrbát, syr, mišpuľa, kvaka a šalotka Áčko Šurany Ikonické jedlo: Vyprážaný syr s čiernou zimnou hľuzovkou Bistronomy Bratislava Králik – mrkva – zemiak Semillon Vráble Marinovaný pstruh z ekofarmy s marinovanými kvetmi tatranskej bazy s kôprom a v soli naloženou uhorkou Doma u nás Poprad Kuchárova voľba: Nakladané prepeličie vajíčko v balzamicu s krémom z bielej špargle, so šunkovým a špargľovým želé a s kaviárom z hľuzoviek Mlyn 108 Modra Parfrait z kozieho syra, lieskový krokant, espuma z údených sliviek, chlebový čips s perníkovým korením nbsp; Poetika Prešov Bravčový bok, krvavnica, jablká, zelerové pyré, kapustový mering TERRA Jasová Mlyn 108 Modra a UFO Bratislava Nováčikom festivalu sa stala jednoznačne reštaurácia Semillon Vráble vedená šéfkuchárom Romanom Borovským, ktorá zaujala skoro 350 hostí. Festivalovým dezertom 2023 je podľa voľby hostí tento rok: Detská krupica – nezabudnuteľná chuť detstva podľa šéfkuchárov: Martin Korbelič a Tomáš Sika MenJu Bratislava ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska  Foto: reštaurácie ZFJ a Gurmán na Slovensku          The post Zimný festival jedla 2023 skončil úspechom. first appeared on GURMÁN na Slovensku.

prejsť na článok

Zimný festival jedla 2023

14.januára až 26.februára 2023 už jeho 10.ročník organizuje pre gurmánov z celého Slovenska lifestylový magazín Gurmán na Slovensku. ZFJ začne 14.januára a potrvá do 26.februára v štyridsiatich vybraných najlepších reštauráciách z celého Slovenska. Od

prejsť na článok

ŽIŽA žilinský festival svetla

Pozývame Vás na žilinský festival svetla ŽIŽA, kde sa môžete tešiť na vizuálne umenie, svetelné inštalácie a ďalší sprievodný program. Viac informácií nájdete na: Žiža Festival – Žilinský festival svetla 22. – 23. 9. 2023 (zizafestival.sk)

prejsť na článok

Dobrota Festival pouličného jedla Prievidza

The post Dobrota Festival pouličného jedla Prievidza appeared first on Mlsajte.sk.

prejsť na článok

Jablkový a kačací festival v Kráľovom Brode 2023 - videoreportáž

Prinášame Vám videoreportáž z akcie Jablkový a kačací festival, ktorý sa konal 7. 10. 2023 v Kráľovom Brode. Video sa po kliknutí otvorí v novom okne:

prejsť na článok

Otváracia večera ZFJ bola v MenJu reštaurácii.

Zimný festival jedla beží už od 14.januára v najzaujímavejších reštauráciach celého Slovenska a jeho otváracia večera sa konala v piatok 20.januára v reštaurácii MenJu. Je to nová reštaurácia známeho šéfkuchárskeho tandemu Martin Korbelič a Tomáš Sika. Po

prejsť na článok