Výživa kanárikov podľa období

Každý kanárik počas svojho života prechádza niekoľkými biologickými obdobiami ktoré majú špecifické nároky na stravu. Ide predovšetkým o dočasnú zvýšenú potrebu určitých látok v strave a po ukončení obdobia je potrebný návrat k pôvodnej skladbe stravy aby nedošlo k prebytočnému hromadeniu nezužitkovaných živín. Výživa v období biologického pokoja – počas teplých mesiacov sú energetické výdaje organizmu vyššie a preto musí byť krmivo bohaté hlavne na cukry, tuky a vitamíny, pridávame preto dostatok ovocia, zelenej stravy a zeleniny. Naopak v studených mesiacoch skrmujeme štandardnú kŕmnu zmes pozostávajúcu zo semien a nepodávame vaječnú zmes kvôli ťažšej stráviteľnosti a nadmernému množstvu bielkovín čo podporuje znášku vajec. Podávame repku olejnatú, konopné a ľanové semená, niger, slnečnicu a slaninu. Zvyšok semien tvorí proso, lesknica a ovsené vločky. Môžeme pridávať aj naklíčené semená, ovocie a mrkvu. Výživa v období hniezdenia – kanárikom podávame štandardnú kŕmnu zmes no stravu im kvôli povzbudeniu pohlavnej aktivity pravidelne obohacujeme o vajcovú zmes. Časť krmív navhlčujeme a pridávame púpavu, špenát, karotku a šalát. Samičkám ktoré už sedia na vajciach uberieme zo stravy konopné semeno, slnečnicu a niger. Pár dní pred liahnutím mláďat a cca päť dní po liahnutí podávame vaječnú zmes a to v pomere 1 diel uvarených vajec a dva diely strúhanky. Keď sú mláďatá staršie ako 5 dní dávame zmes v pomere 1:1. Čo sa týka množstva zmesi odvíja sa od počtu mláďat – na každé mláďa rátame 1 kávovú lyžičku a postupne pridávame aj zelené krmivo. Je nutné krmivo viac krát denne meniť pretože sa rýchlo kazí a pôsobí to toxicky na mladý organizmus. Výživa mláďat – mláďatám tiež podávame denne čerstvú vajcovú zmes plus štandardnú zmes semien ktoré nahrubo pomelieme. Pridávame čerstvú strúhanú mrkvu, šalát, púpavu a iné zelené krmivo. Keď už sú mláďatá väčšie môžeme prestať semená mlieť. Výživa v období pŕchnutia – v tomto období potrebujú kanáriky vo výžive zvýšený podiel bielkovín, cukrov a tukov. Pridávame preto do krmiva olejnaté semená – slnečnicu, konopné a ľanové semeno. Do vaječnej zmesi primiešavame aj tvaroh, minerály a zelené krmivo. Ako doplnkové krmivo môžeme používať nezrelé klasy skorocelu, semená tráv a burín. Okrem varenej vajcovej zmesi môžeme podávať aj surovú vajcovú zmes – surové vajce, ½ lyžičky medu, pár kvapiek rybieho tuku a vmiešame so strúhankou alebo krupicou. zmes necháme vysušiť a strúhame ju na strúhadle. Autor: Monika Muríňová, fotografia: © BigStockPhoto.com The post Výživa kanárikov podľa období first appeared on Kanáriky.sk.

prejsť na článok

O speve kanárikov

Rozoznať kvalitný spev kanárika od nekvalitného dokáže len skúsené a trénované ucho chovateľa. V súčasnosti sa chov kanárikov uberá hlavne trendom exteriérovo čo najkrásnejšieho jedinca alebo trendom vytvárania krížencov. Šľachtením spevných kanárikov sa

prejsť na článok

Krúžkovanie kanárikov

Krúžkovanie je označovanie vtákov s rodokmeňom najčastejšie hliníkovým krúžkom, ktorý obsahuje informácie o chovateľovi aj konkrétnom zvierati. Krúžky vydávajú spolky chovateľov kanárikov a o každom kanárikovi si chovateľ aj spolok vedú podrobné záznamy –

prejsť na článok

Príprava kanárikov na výstavu

Rovnako ako sa konajú výstavy psov, usporadúvajú sa hoci v menšom množstve a početnosti aj výstavy pre kanáriky. Všetky vystavované kanáriky musia mať hliníkovú obrúčku, byť vo výbornej chovnej kondícii, zdravé a na výstavu vopred psychicky pripravené. P

prejsť na článok

Kríženie kanárikov s čížikmi

Kríženie kanárika s cudzokrajnými vtákmi je z genetického hľadiska veľmi zaujímavé a boli takto vyšľachtené nové farebné formy kanárikov. Najčastejšie sa vzhľadom na príbuzenstvo kanáriky krížia s rôznymi druhmi čížikov, ktoré si podrobne popíšeme. Čížik

prejsť na článok

Ďalšie choroby kanárikov chovaných v zajatí II.

V predchádzajúcom článku sme uviedli prehľad najčastejších ochorení kanárikov chovaných v zajatí. Dnes si ho doplníme o ďalšie ochorenia. Pŕchnutie – vtáky značne trpia a mávajú horúčky, musíme zabezpečiť stálu nekolísavú teplotu a zabrániť prievanu. Tiež

prejsť na článok