Krúžkovanie kanárikov

Krúžkovanie je označovanie vtákov s rodokmeňom najčastejšie hliníkovým krúžkom, ktorý obsahuje informácie o chovateľovi aj konkrétnom zvierati. Krúžky vydávajú spolky chovateľov kanárikov a o každom kanárikovi si chovateľ aj spolok vedú podrobné záznamy – označenie spolku číslom, krajom kam organizácia patrí a rokom vyliahnutia. Krúžok je dokladom vlastníctva kanárika a evidovaného chovu. Podľa označenia na krúžku poznáme, odkiaľ kanáriky pochádzajú a môžeme zistiť aj ich vlastnosti pri plánovaní výberu chovných jedincov a zostavovaní párov. Krúžkujú sa mláďatá vo veku 6 8 dní po vyliahnutí v období keď už samička výkaly nepožiera ale mláďatá sa vyprázdňujú mimo hniezda. V tomto čase už totiž nehrozí, že by samička v snahe vyčistiť hniezdo stiahla mláďaťu krúžok z nožičky alebo ho vyhodila z hniezda spolu s krúžkom čím by sa mohlo zraniť. Aby sme sa tomuto vyhli, môže sa použiť na samičku finta – krúžok sa potrie natenko trusom a samička ho nebude ozobávať. Štandardná veľkosť krúžku je 2,8 3,2 mm a každý má určitý vzor a farbu podľa roku narodenia mláďaťa a podľa jeho sfarbenia a znakov. Pred označením každého kanárika musíme krúžok vizuálne aj hmatom skontrolovať či nemá nerovnosti, ostré hrany alebo výčnelky, čo by mohlo spôsobiť na nožičke poranenie. Postup pri krúžkovaní mláďat je nasledovný: vyberieme mláďatko z hniezda, položíme si ho na dlaň na chrbát, zatvorený krúžok natiahneme na nakrémovanú nožičku mláďaťa tak, že ho pretiahneme cez tri predné prsty smerujúce vpred a potom aj cez posledný prst smerujúci dozadu až hore aby bol aj posledný prst voľný. Často mláďatko kontrolujeme kým mu noha nezmohutnie či mu krúžok nespadol. Otvorené krúžky sú iný typ krúžkov a na ich nasadenie potrebujeme kliešte k tomu účelu zhotovené. Takýto krúžok sa len priloží na nohu a kliešťami sa zmačkne tak aby držal, výhodou tohto druhu je, že sa môže používať aj na staršie vtáky, ktorým by sa už navliekací krúžok nedal kvôli veľkosti nasadiť. Tento typ krúžku sa ľahko môže zošmyknúť preto musí byť jeho kontrola oveľa častejšia. Musíme pri krúžkovaní dbať na vhodnú veľkosť krúžku lebo okrem toho, že ho kanárik stratí sa mu môže zarásť do mäsa, čo spôsobí opuch nožičky a problematické liečenie. Príliš voľný krúžok môže okrem samotnej straty spôsobiť aj úraz kanárikovi keď sa oň niekde zachytí alebo si nožičku povytiahne. Po nasadení krúžku na nožičku mláďa hneď zapíšeme do plemennej knihy. Autor: Monika Muríňová, fotografia: © BigStockPhoto.com The post Krúžkovanie kanárikov first appeared on Kanáriky.sk.

prejsť na článok

Príprava kanárikov na výstavu

Rovnako ako sa konajú výstavy psov, usporadúvajú sa hoci v menšom množstve a početnosti aj výstavy pre kanáriky. Všetky vystavované kanáriky musia mať hliníkovú obrúčku, byť vo výbornej chovnej kondícii, zdravé a na výstavu vopred psychicky pripravené. P

prejsť na článok

O speve kanárikov

Rozoznať kvalitný spev kanárika od nekvalitného dokáže len skúsené a trénované ucho chovateľa. V súčasnosti sa chov kanárikov uberá hlavne trendom exteriérovo čo najkrásnejšieho jedinca alebo trendom vytvárania krížencov. Šľachtením spevných kanárikov sa

prejsť na článok

Kríženie kanárikov s čížikmi

Kríženie kanárika s cudzokrajnými vtákmi je z genetického hľadiska veľmi zaujímavé a boli takto vyšľachtené nové farebné formy kanárikov. Najčastejšie sa vzhľadom na príbuzenstvo kanáriky krížia s rôznymi druhmi čížikov, ktoré si podrobne popíšeme. Čížik

prejsť na článok

Najčastejšie spôsoby chovu kanárikov

Poznáme množstvo plemien a druhov kanárikov a jednotlivé druhy majú svoje špecifické chovné potreby. Preto sa v praxi neustále vyvíjali a zdokonaľovali rôzne metódy chovu. V súčasnosti sú najvyužívanejšie tieto 4 metódy chovu: Voliérový chov – spočíva v d

prejsť na článok

Ďalšie choroby kanárikov chovaných v zajatí II.

V predchádzajúcom článku sme uviedli prehľad najčastejších ochorení kanárikov chovaných v zajatí. Dnes si ho doplníme o ďalšie ochorenia. Pŕchnutie – vtáky značne trpia a mávajú horúčky, musíme zabezpečiť stálu nekolísavú teplotu a zabrániť prievanu. Tiež

prejsť na článok