Vlastná zelenina už koncom januára

Čo je to rýchlenie   Rýchlením skrátime dobu od momentu, kedy vysejeme semená zeleniny až po jej zber. Na tento účel nám najlepšie poslúžia skleníky, alebo pareniská, využiť však môžeme aj parapetnú dosku v interiéri. Semená môžeme vysiať omnoho skôr, ako do voľnej pôdy a tým pádom výrazne ovplyvníme dobu ich zberu. Základom je, aby sme pestovaním rastlinám poskytli dostatok tepla a svetla. V prípade skleníkov a parenísk, ktoré sa nachádzajú v exteriéri, ideálnu teplotu dosiahneme správnym umiestnením, tvarom, ale aj materiálmi, ktoré umiestnime do ich vnútra.   Založenie pareniska   Na založenie pareniska vám najlepšie poslúžia staré dosky a okno. Na svojej záhrade nájdite dostatočne slnečné miesto. Vhodné sú južné strany, ktoré môžu byť poprípade tiež chránené samotným domom, alebo inou stavbou na vašom pozemku. Ak sme si vybrali miesto, pristúpime k vykopaniu jamy. Tá by mala byť hlboká minimálne štyridsať centimetrov, aby sme do nej mohli navrstviť dostatok materiálu, ktorý nám zabezpečí teplo a tiež dostatočnú výživu pre rastliny. Hovoríme najmä o dobre vyzretom záhradnom komposte, alebo maštaľnom hnoji, z ktorého na dne jamy vytvoríme aspoň dvadsať centimetrovú vrstvu. Na ňu umiestnime listy, pokosenú trávu, alebo iné časti burín. Nemali by mať korienky, pretože môžu začať rásť a to nechceme. Na vrch umiestnime aspoň pol metra hrubú vrstvu kvalitnej zeminy. Ak takú na našom pozemku nemáme, môžeme použiť tú z lesa, alebo zakúpený záhradnícky substrát. Boky pareniska vytvoríme z dosák a na vrchný kryt použijeme staré okno. Na jednej strane ho upevnite pántmi. To vám uľahčí manipuláciu.   Výsev semien   Do pareniska môžeme začať niektoré plodiny vysievať už začiatkom januára. Najvhodnejšie druhy zeleniny sú rôzne šaláty, špenát, cibuľa, alebo petržlenová vňať. Po tom ako vyrastú ich môžeme takto dopestovať do konečnej veľkosti, alebo presadiť na záhon. Oproti plodinám, ktoré vysejeme až v období, kedy to dovolí počasie, budú mať tieto rastlinky obrovský náskok. Článek Vlastná zelenina už koncom januára se nejdříve objevil na Gagls.

  • Web: Gagls
  • Aktualizované: 10.8.2023
prejsť na článok

Dobré správy pre BTC Odlivy z GBTC sa výrazne spomaľujú

Z najnovších dát BitMEX Research vyplýva, že odlivy z Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) dosiahli 23. februára úroveň 44,2 milióna USD. Ide o najnižší denný objem odlivov od konverzie GBTC na Bitcoin ETF. Koncom januára dosiahol GBTC celkové odlivy vo výške 5

prejsť na článok

10 skvelých tipov, ako vaša zelenina a ovocie vydrží dlhšie

Ovocie a zelenina sú pre zdravý životný štýl jednoducho nenahraditeľné. Udržať ich čerstvé však dá veľa námahy. Azda každý z nás pozná ten pocit, keď sa pozrie na sčernený banán, ktorý práve kúpil. Ovocie a zelenina sa kazia veľmi rýchlo, obzvlášť v teple

prejsť na článok

Mrkva – výborná a hodnotná zelenina

Táto zelenina má sladkú a lahodnú chuť. Už starovekí učenci ju ospevovali vďaka tomu, že prospievala k dobrej nálade.

prejsť na článok

Petržlen ako liečivá (ale aj nebezpečná) zelenina

Aj taká zdanlivo “obyčajná” zelenina ako je petržlen je v skutočnosti liečivý zázrak prírody. A nad našim zdravím má mimoriadne veľkú moc.

prejsť na článok

Prvé jarné ovocie a zelenina

Po zime potrebuje naše telo poriadnu dávku prirodzených vitamínov. Jarná zelenina a ovocie dodajú nášmu telu dostatok vitamínov a "prebudia" ho.

prejsť na článok