Máme tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta, keď vtáci vyvádzajú svoje mláďatá. Mesiac na oblohe putuje v blížencoch a 21. júna vstupuje do raka. Ten deň bude zároveň najdlhším dňom v roku, kedy sa Letným slnovratom začne astronomické leto. Je tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta. Foto: Ben White, Unsplash Sústreďme sa na tenké črevo a jeho zdravie V júni je najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Tu prebieha trávenie a vstrebávanie živín. Poruchy vstrebávania sa prejavujú nadúvaním, kŕčmi, hnačkou ale aj bolesťami chrbtice, či rôznymi druhmi plesní. Základným a najjednoduchším krokom k prosperite zdravia tenkého čreva je už nami opakovane spomínaný pôst, ktorý prospieva nášmu telu, odľahčuje tráviaci systém a prispieva k trvalému zdraviu. V tomto mesiaci by sme určite nemali vynechať pôst v deň splnu, ktorý nastane vo štvrtok 24.06.2021, presne na Svätojánsku noc. Tento spln bude mimoriadne silný a bude mať veľmi veľký vplyv na bylinky. Tí ktorí sa venujú zberu liečivých byliniek, by určite nemali v tento deň vynechať ich zber. Spln umocňuje silu liečivých bylín. Bylinky ktorých zber odporúčame sú: harmanček, hluchavka, medovka, podbeľ, praslička, repík, sedmokráska, šalvia, z kríkov to bude baza čierna a lipa. V júni býva najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Foto: silviarita, Pixabay Keďže nám začína biologické leto a naše tenké črevo je teraz najviac ohrozené, aj z hľadiska pradávnej Ajurvédy sa neodporúča organizmus prehrievať. K prehriatiu organizmu môže dôjsť nielen zvonka ale aj z vnútra, napríklad prijímaním nesprávnej stravy v podobe pikantných jedál a stravy upravenej vysokou teplotou. Prehriaty organizmus je náchylnejší na zápalové procesy, ktoré sa následne v organizme spúšťajú až na jeseň. Môže k tomu prísť napríklad vtedy, ak sme telo počas leta zaťažovali grilovaným, respektíve pečeným jedlom. V období leta nášmu telu najviac prospeje čerstvá strava. Foto: Jonathan Ybema, Unsplash Nezabudnime teda, že v období leta nášmu telu najviac prospeje strava čerstvá, vo forme šalátov, ktorá naše telo ochladí a prinesie mu úľavu. Na našom tanieri by nemalo chýbať ovocie, ktorého bude v tomto období dostatok, a nezabudnime na sezónnu zeleninu – uhorky, stonkový zeler, cukety a rôzne tekvičky a patizóny, ktoré nám môžu spestriť jedálniček a telu dodajú potrebné vitamíny. Myslime na to, že čo dáme nášmu telu v tomto období, to ho posilní na jeseň a bude potom pripravené na chladné a veterné počasie, ktoré so sebou prináša mnoho nástrah vo forme vírusov. Vyskúšajte sendvič s avokádom a cícerom, je plný bielkovín a zdravých tukov. Foto: Daria Shevtsova, Pexels Naše telo je biologický stroj. Ak mu budeme dodávať stravu prospešnú pre jeho fungovanie a budeme mať na mysli to, že všetko čo naše telo príjme, sa následne odrazí na našom zdraví a celkovej psychickej pohode, budeme žiť spokojnejší a lepší život. Zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Nezabúdajme na to! Prikladáme zopár inšpiratívnych receptov na tieto letné dni a prajeme vám pevné zdravie, veselú myseľ a dobrú chuť. Sendvič s avokádom a cícerom Tento sendvič je plný bielkovín a zdravých tukov. Spraví z vášho obeda príjemný zážitok a dodá vám silu na celé popoludnie. Suroviny na avokádovú plnku 400g scedeného cíceru 2 zrelé avokáda, rozpolené a zbavené kôstok 1 nastrúhaný strúčik cesnaku 1 polievková lyžica tahini (voliteľné) Šťava z jedného citróna Morská soľ a čierne korenie na dochutenie Suroviny na sendviče 8 hrubých krajcov chleba alebo pečiva Červená cibuľa, nakrájaná na plátky Uhorka, nakrájaná na plátky Klíčky žeruchy alebo lucerny Postup Všetky prísady na avokádovú plnku vložte spolu do misy, zmiešajte spolu a rozpučte, ale nie úplne – zachovajte textúru surovín. Okoreňte a posoľte podľa chuti. Krajce chlebíka si môžete jemne opiecť. Na 4 krajce rozdeľte avokádovú plnku, pridajte cibuľku, uhorku a klíčky. Zvyšnými krajcami si jednotlivé sendviče prikryte zhora. Takto pripravené sú ideálne aj ako obedové menu na cesty. Brokolicový šalát s karí Porcie: 2 hlavné chody, alebo 4 prílohy Tento svieži šalát v sebe kombinuje sladko – slané chute. Hodí sa ako samostatné halvné jedlo alebo aj ako príloha. Suroviny na šalát ½ brokolice nakrájanej nadrobno 2 mrkvy, nastrúhané 200g opláchnutého a scedeného cíceru 20g (¼ šálky) mandlí, nakrájaných na plátky a opečených 50g (¼ šálky) sušených brusníc 2 veľké jarné cibuľky, nasekané 1 zväzok čerstvého koriandru, nasekaný ½ zrelé avokádo, nakrájané na kocky 40g (¼ šálky) uhorky, nakrájaná na kocky Suroviny na dresing 55g (¼ šálky) tahini 1 citrón, odšťavený a očistený 1 strúčik cesnaku, jemne roztlačený 2 lyžičky javorového octu 2 lyžičky octu z bieleho vína 1 kopcová lyžička mandľového masla 2 lyžičky kokosového medu (môžete ho nahradiť napríklad agáve sirupom, ktorý má z nutričného hľadiska nižší glykemický index, a teda je vhodný aj pri cukrovke) 1 lyžička zmesi korenia garam masala ½ lyžice čerstvého zázvoru, nastrúhaného ½ lyžičky mletej kurkumy Štipka soli Štipka mletého čierneho korenia Postup Prísady na šalát vložíme do veľkej misy a premiešame. V ďalšej nádobe si vymiešame suroviny na dresing. Ak je dresing príliš hustý, zriedime ho 2 – 3 lyžicami vody. Dresingom prelejeme pripravený šalát a dobre premiešame, aby sa ním listy šalátu obalili. Podávame vychladené. V chladničke vydrží šalát až dva dni. Výživové hodnoty na jednu porciu: kalórie: 381, sacharidy: 50,4 g, cukry: 21,8 g, soľ: 0,64 g, tuk: 17,5 g, nasýtené mastné kyseliny: 2,2 g, bielkoviny: 14 g Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020.
Nechte se unést na vlně pohodové hudby skupiny Tibet a prohlédněte si komiksový příběh doprovázející jejich nové CD PARA.SVETY. Zpříjemněte si léto díky našemu speciálnímu dárku.
prejsť na článokNěkteré trendy se mění, jiné zůstávají. Je jasné, že klasickou červenou nic nezkazíte, ale kdy jindy se v barvách na nehtech odvázat než v létě? Poradíme vám, jaké laky toto léto budou trendy, a které musíte rozhodně vyzkoušet
prejsť na článokThe post Ateliér Artevie leto 2019 appeared first on Artevia | Umelecká škola v Bratislave | Umelecké kurzy, workshopy, tábory.
prejsť na článokAko pripraviť nohy na leto? Ako urobiť pedikúru s gél lakom? Toto je skutočne veľmi aktuálna otázka. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov ako pripraviť nohy na leto a získať efekt dokonalej pedikúry. Ak ich budete dodržiavať, čoskoro si budete môcť užíva
prejsť na článokNejvíc in barvička je právě kanárková, kterou můžete sladit i s oblečením a doplňky. Víte o tom, že žlutá je povzbuzující a rozveseluj...
prejsť na článok