Vitaj leto

Máme tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta, keď vtáci vyvádzajú svoje mláďatá. Mesiac na oblohe putuje v blížencoch a 21. júna vstupuje do raka. Ten deň bude zároveň najdlhším dňom v roku, kedy sa Letným slnovratom začne astronomické leto. Je tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta. Foto: Ben White, Unsplash Sústreďme sa na tenké črevo a jeho zdravie V júni je najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Tu prebieha trávenie a vstrebávanie živín. Poruchy vstrebávania sa prejavujú nadúvaním, kŕčmi, hnačkou ale aj bolesťami chrbtice, či rôznymi druhmi plesní. Základným a najjednoduchším krokom k prosperite zdravia tenkého čreva je už nami opakovane spomínaný pôst, ktorý prospieva nášmu telu, odľahčuje tráviaci systém a prispieva k trvalému zdraviu. V tomto mesiaci by sme určite nemali vynechať pôst v deň splnu, ktorý nastane vo štvrtok 24.06.2021, presne na Svätojánsku noc. Tento spln bude mimoriadne silný a bude mať veľmi veľký vplyv na bylinky. Tí ktorí sa venujú zberu liečivých byliniek, by určite nemali v tento deň vynechať ich zber. Spln umocňuje silu liečivých bylín. Bylinky ktorých zber odporúčame sú: harmanček, hluchavka, medovka, podbeľ, praslička, repík, sedmokráska, šalvia, z kríkov to bude baza čierna a lipa. V júni býva najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Foto: silviarita, Pixabay Keďže nám začína biologické leto a naše tenké črevo je teraz najviac ohrozené, aj z hľadiska pradávnej Ajurvédy sa neodporúča organizmus prehrievať. K prehriatiu organizmu môže dôjsť nielen zvonka ale aj z vnútra, napríklad prijímaním nesprávnej stravy v podobe pikantných jedál a stravy upravenej vysokou teplotou. Prehriaty organizmus je náchylnejší na zápalové procesy, ktoré sa následne v organizme spúšťajú až na jeseň. Môže k tomu prísť napríklad vtedy, ak sme telo počas leta zaťažovali grilovaným, respektíve pečeným jedlom. V období leta nášmu telu najviac prospeje čerstvá strava. Foto: Jonathan Ybema, Unsplash Nezabudnime teda, že v období leta nášmu telu najviac prospeje strava čerstvá, vo forme šalátov, ktorá naše telo ochladí a prinesie mu úľavu. Na našom tanieri by nemalo chýbať ovocie, ktorého bude v tomto období dostatok, a nezabudnime na sezónnu zeleninu – uhorky, stonkový zeler, cukety a rôzne tekvičky a patizóny, ktoré nám môžu spestriť jedálniček a telu dodajú potrebné vitamíny. Myslime na to, že čo dáme nášmu telu v tomto období, to ho posilní na jeseň a bude potom pripravené na chladné a veterné počasie, ktoré so sebou prináša mnoho nástrah vo forme vírusov. Vyskúšajte sendvič s avokádom a cícerom, je plný bielkovín a zdravých tukov. Foto: Daria Shevtsova, Pexels Naše telo je biologický stroj. Ak mu budeme dodávať stravu prospešnú pre jeho fungovanie a budeme mať na mysli to, že všetko čo naše telo príjme, sa následne odrazí na našom zdraví a celkovej psychickej pohode, budeme žiť spokojnejší a lepší život. Zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Nezabúdajme na to! Prikladáme zopár inšpiratívnych receptov na tieto letné dni a prajeme vám pevné zdravie, veselú myseľ a dobrú chuť. Sendvič s avokádom a cícerom Tento sendvič je plný bielkovín a zdravých tukov. Spraví z vášho obeda príjemný zážitok a dodá vám silu na celé popoludnie. Suroviny na avokádovú plnku 400g scedeného cíceru 2 zrelé avokáda, rozpolené a zbavené kôstok 1 nastrúhaný strúčik cesnaku 1 polievková lyžica tahini (voliteľné) Šťava z jedného citróna Morská soľ a čierne korenie na dochutenie Suroviny na sendviče 8 hrubých krajcov chleba alebo pečiva Červená cibuľa, nakrájaná na plátky Uhorka, nakrájaná na plátky Klíčky žeruchy alebo lucerny Postup Všetky prísady na avokádovú plnku vložte spolu do misy, zmiešajte spolu a rozpučte, ale nie úplne – zachovajte textúru surovín. Okoreňte a posoľte podľa chuti. Krajce chlebíka si môžete jemne opiecť. Na 4 krajce rozdeľte avokádovú plnku, pridajte cibuľku, uhorku a klíčky. Zvyšnými krajcami si jednotlivé sendviče prikryte zhora. Takto pripravené sú ideálne aj ako obedové menu na cesty. Brokolicový šalát s karí Porcie: 2 hlavné chody, alebo 4 prílohy Tento svieži šalát v sebe kombinuje sladko – slané chute. Hodí sa ako samostatné halvné jedlo alebo aj ako príloha. Suroviny na šalát ½ brokolice nakrájanej nadrobno 2 mrkvy, nastrúhané 200g opláchnutého a scedeného cíceru 20g (¼ šálky) mandlí, nakrájaných na plátky a opečených 50g (¼ šálky) sušených brusníc 2 veľké jarné cibuľky, nasekané 1 zväzok čerstvého koriandru, nasekaný ½ zrelé avokádo, nakrájané na kocky 40g (¼ šálky) uhorky, nakrájaná na kocky Suroviny na dresing 55g (¼ šálky) tahini 1 citrón, odšťavený a očistený 1 strúčik cesnaku, jemne roztlačený 2 lyžičky javorového octu 2 lyžičky octu z bieleho vína 1 kopcová lyžička mandľového masla 2 lyžičky kokosového medu (môžete ho nahradiť napríklad agáve sirupom, ktorý má z nutričného hľadiska nižší glykemický index, a teda je vhodný aj pri cukrovke) 1 lyžička zmesi korenia garam masala ½ lyžice čerstvého zázvoru, nastrúhaného ½ lyžičky mletej kurkumy Štipka soli Štipka mletého čierneho korenia Postup Prísady na šalát vložíme do veľkej misy a premiešame. V ďalšej nádobe si vymiešame suroviny na dresing. Ak je dresing príliš hustý, zriedime ho 2 – 3 lyžicami vody. Dresingom prelejeme pripravený šalát a dobre premiešame, aby sa ním listy šalátu obalili. Podávame vychladené. V chladničke vydrží šalát až dva dni. Výživové hodnoty na jednu porciu: kalórie: 381, sacharidy: 50,4 g, cukry: 21,8 g, soľ: 0,64 g, tuk: 17,5 g, nasýtené mastné kyseliny: 2,2 g, bielkoviny: 14 g Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020.

prejsť na článok

Užijte si léto s hudbou z para.světů

Nechte se unést na vlně pohodové hudby skupiny Tibet a prohlédněte si komiksový příběh doprovázející jejich nové CD PARA.SVETY. Zpříjemněte si léto díky našemu speciálnímu dárku.

prejsť na článok

Léto s neonem!

Některé trendy se mění, jiné zůstávají. Je jasné, že klasickou červenou nic nezkazíte, ale kdy jindy se v barvách na nehtech odvázat než v létě? Poradíme vám, jaké laky toto léto budou trendy, a které musíte rozhodně vyzkoušet

prejsť na článok

Ateliér Artevie leto 2019

The post Ateliér Artevie leto 2019 appeared first on Artevia | Umelecká škola v Bratislave | Umelecké kurzy, workshopy, tábory.

prejsť na článok

Pedikúra - gél lak na nohách. Ako na to?

Ako pripraviť nohy na leto? Ako urobiť pedikúru s gél lakom? Toto je skutočne veľmi aktuálna otázka. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov ako pripraviť nohy na leto a získať efekt dokonalej pedikúry. Ak ich budete dodržiavať, čoskoro si budete môcť užíva

prejsť na článok

Se žlutou barvou léto nekončí!

Nejvíc in barvička je právě kanárková, kterou můžete sladit i s oblečením a doplňky.  Víte o tom, že žlutá je povzbuzující a rozveseluj...

prejsť na článok