Vianočný drink

Sychravina. Nikomu sa nechce ísť von, tobôž nie, ak sa sneh premenil počas oteplenia tohto týždňa (vraj v Alpách namerali 20 stupňov!) na hnedú kašu. Alebo zmizol úplne. Napriek tomu stále treba mať stretnutia. Vyriešiť posledné pracovné záležitosti pred Štedrým dňom. Povedať obchodným partnerom, aby vám cez sviatky v žiadnom prípade nevolali. Nakúpiť vianočné darčeky. Vidieť sa s priateľmi predtým, než sa zavriete v dome s rodinou. Na to potrebujete drink. Aj v Banskej Štiavnici. Historické centrum ponúka plejádu podnikov, kde si môžete vychutnať už klasické varené víno. Medzi iným aj "okienko" na Trotuári, kde v lete predávali zmrzlinu a teraz v zime vianočný punč, varené víno či horúcu čokoládu. Varené víno údajne vzniklo v 2. storočí. Rimania sa ním v zime zahrievali a pri ich dobyvateľských snahách ho rozšírili po celej Európe. V štiavnickej lokalite Glanzenberg - Trblietavá hora - archeológovia objavili keramiku, ktorá sa vyrábala v Rímskej ríši a považujú to za dôkaz obchodovania pradávnych Štiavničanov, ktorí ešte Štiavničanmi neboli, s Rimanmi. Logicky si v zime na sviatok Saturnalie (predchodca Vianoc) museli spolu pripíjať vareným vínom. Lebo ako sa vraví: najlepším nástrojom mieru je obchod. Rímska ríša padla, avšak jej odkaz a základy ostali v našej civilizácii dodnes. Víno sa varilo naprieč celým Stredovekom. Ľudia doň začali pridávať korenie a bylinky, pretože sa verilo, že chráni pred chorobami, čo si mnoho Slovákov myslí dodnes. Od Stredoveku začala sláva vareného vína upadať a väčšina Európy naň zabudla. Pamätali si ho jedine Švédi, ktorí vo svojom severskom pohraničí jeho silu iba umocnili. Klaret (víno, cukor, med a korenie) a Lutendrank (rôzne koreniny, víno a mlieko(!!)) boli iba dve z variácií, ktoré švédska monarchia v nasledujúcich storočiach preslávila. Až koncom 19. storočia sa varené víno začalo dávať dokopy s Vianocami. Európania svoje vianočné lákavé sviatky rozšírili do celého sveta a duch vianoc ovinul celú planétu bez ohľadu na to, v čo kto veril. Komu by sa tie ozbodené stromčeky nepáčili? A s nimi aj varené víno. Takže, dajte si varené víno, priatelia a oslavujte s ostatnými Európanmi Vianoce! Spoločníkom vareného vína je na Vianoce aj vianočný punč. Nevie sa, kedy presne a ako vznikol - niektorí vravia, že v Indii, pretože sa skladá z piatich ingrediencíí, pre ktoré je hinduistické slovo "punč". Iní zase vravia, že pochádza z námorných lodí, kde si morskí vlci potrebovali dať "úder", v angličtine "Punch" alebo jednoducho preto, že lodný sud na nápoje sa volal "puncheon". V priebehu storočí sa objavilo veľa mnohorakých variácií aj v Európe aj v Amerike, kde z väčšej časti pridávajú do nápoja vajcia (pre mňa to vyzerá, že skôr varia vaječný koňak ako punč). V našich európskych končinách sa do punču pridáva rôzne ovocie, rum, alebo niečo iné rovnako silné, či víno. Už v 18-19. storočí boli Američania ohúrení opulentnosťou britských a nemeckých vianočných osláv, kde sa priniesli celé misy plné vianočného punču, ktoré sa potom zapálili a horeli celé 4 minúty. Už Dickens varoval svojho amerického kamoša, aby na punč použil radšej starú nádobu, aby sa vyvaroval poškodenia ohňom. V Banskej Štiavnici máme zrejme variáciu pôvodného punču - najslávnejší banícky nápoj "krampampula". Podáva sa zákonite každý rok na Štyavnickom vjanočnom jarmoku a môžete ho dostať aj v reštaurácii Matej, kde vám ho aj zapália a prinesú rozhorený. Medzi tradičné pochúťky zimných mesiacov patrí asi najobľúbenejšia horúca čokoláda. Ako prví ju na americkom kontinente popíjali Aztékovia, až potom ju španielsky dobyvateľ Cortéz priniesol aj k nám. Pôvodne bol čokoládový nápoj studený a korenistý, až oveľa neskôr v devätnástom storočí sa z neho vyvinul sladký horúci nápoj, ktorý poznáme dnes. Veľmi dobrú horúcu čokoládu aj s ovocím si môžete dať v RUINbare alebo v Buddy's cafe, kde podávajú belgickú horúcu čokoládu aj so sebou. V Trotuart cafe hneď na Trotuári, si môžete vybrať medzi bielou, mliečnou a tmavou horúcou čokoládou a v Divnej pani máte hneď niekoľko desiatok príchutí a posypov, ktoré sa oplatí ochutnať. V Banskej Štiavnici si okrem tradičných zimných nápojov môžete dopriať aj horúce limonády - zázvorové, javorové, mätové a všelijaké iné, na ktoré si teraz nespomínam- ktoré dostať v RUINbare na Trojičnom námestí. Treba sa spýtať, aké horúce limonády ponúkajú, lebo tieto špeciálne drinky nie sú zalistované v klasickom lístku - iba pre VIP ;) Treba rozhodne vyskúšať Hacujuki! Hacujuki je nový miešaný nápoj, ktorý sa v slovenčine volá "Prvý sneh". Podáva sa so smotanou, mliekom alebo sypaným kokosom. Je plný alkoholu, čo si budeme navrávať, ale nezacítite ho- tak dobrý koktejl to je. Odporúčam! Vypýtajte si ho v RUINbare ;) Okrem týchto nápojov odporúčam ešte ochutnať tradičné hriatô a horúce pivo s bylinkami, ktoré vám naservírujú v reštaurácii Matej. Pekné opité Vianoce! :)

prejsť na článok

Air Drink

Air Drink [Pozrite si galériu obrázkov na gcorp.sk] Air Drink Spotrebič AIR DRINK premieňa tekutý alkoholický nápoj na paru s magickým efektom za 4 sekundy. Fľaše sa natlakujú vzduchom a alkoholom. Po otvorení fľaše vznikne aerosól s obsahom alkohol

prejsť na článok

Originálny vianočný darček vaše vyznanie lásky cez knihy z vydavateľstva Grada

Nápad na skvelý vianočný darček pre manžela, darček pre priateľa, darček pre vašu lásku, darček pre frajera, darček pre pár, vianočný darček pre skvelého muža, vianočný darček pre vášho chlapa - knižku Čo na tebe milujem z vydavateľstva Grada. A poviem vá

prejsť na článok

Čas vianočný

Čas vianočný je tu opäť, vonku je sneh hustý, nesmelo na dvere klope, musíme ho vpustiť.

prejsť na článok

Vianočný čas

Trblietajú sa vločky na tvári, mráz s oknami sa pohráva, chýba len pár strán v kalendári, Vianočný čas už nastáva.

prejsť na článok

Vianočný sen

Radosť a šťastie, krásu a nehu, nech Ti prinesie vianočný sen. Posielam Ti ho po vločkách snehu, zachyť ho v dlaniach v ten zázračný deň.

prejsť na článok