V časoch korony

Ocitli sme sa v zvláštnej situácii. Ešte pred nedávnom si celé Slovensko myslelo, že sa nás akýsi problém v Číne s vírusom netýka. Tesne po tom, ako sa tento vírus objavil v Taliansku, prijala naša vláda potrebné opatrenia. Z postupných dovolenkových nálad si celá spoločnosť rázom uvedomila, že tu ide o niečo iné, omnoho závažnejšie. O niečo, čo zasiahne verejnosť možno na dlhé mesiace. S napätím pozorne sledujeme situáciu, ktorá sa neustále mení a vyvíja každý deň. Všímame si, že naše obľúbené eventy, naplánované na najbližšie týždňe, sa kvôli šíreniu korovavírusu presúvajú na neskoršie obdobie, niektoré z nich sa dokonca úplne rušia. Napríklad Whiskey fest v Bratislave, ktorého sme každoročne súčasťou, sa bude konať v novom termíne 18.-19.6.2020, či Slovak speciality association @sca_slovakia hlási zrušenie Majstrovstiev Slovenska BARISTA2020 v Košiciach v pôvodne stanovenom termíne 27. 28. marca 2020 a presúva ich na neurčito. A o kongresoch, svadbách a konferenciách, kde by ste nás našli pripravovať miešané nápoje alebo ponúkať ich, ani nehovoríme… Ľutovať či rozhorčovať sa nad tým všetkým však nechceme. Ani písať tučné odstavce s neistými prognózami ako to bude vyzerať o mesiac či dva. Napriek tomu pociťujeme potrebu vyjadriť svoj postoj a hlavne empatiu za celú Dream Coctail & Academy s gastro biznisom, ktorý je postihnutý situáciou asi najviac. Práve v týchto časoch sa cítime byť najviac akýmsi medzičlánkom, pretože mnohí barmani, baristi, čašníci, či domáci nadšenci kávy a drinkov, ktorých sme u nás školili, sú teraz nútene doma, vrátane nás. V čase, keď vládne nariadenia zatvárali jeden podnik za druhým, sa správanie majiteľov podnikov zaujímavým spôsobom zmenilo. Niektorí sa rozhodli minimalizovať náklady firmy znížením zamestnancov a začali s hromadným prepúšťaním. Tu by som si dovolil citovať zaujímavú myšlienku, ktorú napísala členka krásneho konceptu z Českých Budějovíc s názvom Café Datěl: ,,Takýto počin zo strany majiteľa podniku je pre zamestnanca automatický signál, že pre zamestnávateľa nič neznamená a že je plne nahraditeľný. Ak vezmeme do úvahy fakt, že gastronómia stojí hlavne na ľuďoch zamestnancoch, tak to nie je ani férové, ani správne. Férový prístup v zamestnaneckom prostredí zo strany zamestnávateľa sa ešte aj dnes považuje za vysoký nadštandard. Často sa nad takýmto rizikom zamestnanci nezamýšľajú, a ak aj áno, často ich umlčí hotovosť − okamžité peniaze na ruku. Možno by sa práve táto pandémia mohla stať akýmsi mementom, aby si zamestnanci toto možné riziko uvedomili a poučili sa z neho. Môže to v budúcnosti prispieť k ozdraveniu trhu v prospech lepších podmienok pre zamestnancov v gastronómii. Iní sa rozhodli poskytnúť svoj podnikateľský priestor na zriadenie dočasnej prevádzky na šitie ochranných rúšok či skladovanie dezinfekčných prostriedkov. Postupne majitelia zisťujú, že takýto stav nebude trvať dva týždne, či mesiac, a pristúpili k opatreniam, ktoré im zabezpečia aspoň minimálny príjem, z ktorého by pokryli svoje náklady spojené s nájmom priestorov, či už s vyššie uvedenými platmi zamestnancov. Prvým krokom boli predajné okienka. Keďže podniky majú svoje zásoby tovarov, rýchlo sa rozmohol rozvoz kávy, kváskového chleba či iného jedla na objednávku. Do pár dní si mnohé podniky zabezpečili rôzne platformy na bezkontaktné platby, či možnosť objednať si tovar online cez webstránku. Jeden z prvých na Slovensku, ktorý reagoval na potrebu domácich konzumentov kávy, bol Adrián Krišák z @needforespressoground v spolupráci s @coffeeholics. Od prvej chvíle sa podujal na rozvoz kávy a kávového príšlušenstva v BA a jej okolí. Krátko na to sa pridala aj kaviareň @bombabarista z bratislavskej Dúbravky a mnoho ďalších. Viaceré bary začali s fľaškovaním miešaných nápojov a ich rozvozom až ku dverám. Chceme vyzdvihnúť skvelý nápad mladých Slovákov Dalibora Slávika a Juliany Gubišovej, ako podporiť a dlhodobo udržať svoj obľúbený podnik. Projekt s názvom #neviemzitbezkavy je o spolupatričnosti a súdržnosti hlavne kávovej komunity. Vytvára virtuálny priestor na podporu toho svojho konceptu v podobe predplatného na daný kávový nápoj alebo balíček kávy. Našou náplňou práce je vzdelávať ľudí a motivovať ich k lepším pracovným návykom. Momentálna situácia nám, žiaľ, v najbližších dňoch nedovoľuje pokračovať v tom, čo máme tak radi organizovať kurzy a stretávať sa s vami na školeniach, a preto sme všetky kurzy a workshopy naplánované na marec až jún presunuli a na týchto stránkach ich budeme priebežne aktualizovať. V čase, keď všetci sedíme doma, bezúčelovo scrollujeme na fejsbúku a rozmýšľame, čo ďalej po umytí okien a dopečení chleba, sme sa konečne dostali aj ku knihám kúpeným na Bar Convente v Berlíne pred 7 rokmi a starším vydaniam magazínu Standart, na ktoré stále „nebol čas“… Upravujeme a aktualizujeme učebné materiály, hľadáme nové inšpirácie, vzdelávame sa a pracujeme na sebe aj teraz, aby sme sa mohli vrátiť lepší a silnejší než kedykoľvek predtým. Odporúčame aj Vám, barmani, baristi či domáci nadšenci venujte sa rodine a následný voľný čas pracuje na sebe. Či sa jedná o techniku miešania, ladenie receptúry na V60 alebo prehlbujte svoje teoretické vedomosti pozrite si všetky referencie na zadných stranách učebných materiálov, ktoré ste dostali počas kurzu, sledujte svoje vzory na sociálnych sieťach, inšpirujte sa a pripravte sa čo najlepšie na nový začiatok. PS: Tu prikladáme aj inšpiratívny článok, ktorý vás určite nakopne, o tom ako nestagnovať, ktorého autorom je Ľuboš Rácz, majiteľ baru Záhir a @barkultur.

prejsť na článok

Ako sa zamestnať v ťažkých časoch dneška?

Niet hdam odvetvia, ktor by nepoznačila pandmia v roku 2020 vo vetkch smeroch. Ako sa zamestnať v čase pandmie pr ... The post Ako sa zamestnať v ťažkých časoch dneška? appeared first on Eva Šnircová.

prejsť na článok

Marketing v časoch krízy: Ako sa na ňu pripraviť [INFOGRAFIKA]

Z finančného trhu a médií prichádzajú už nejakú dobu jasné signály – o chvíľu nastane v ekonomike recesia. V mnohých firmách je v momente uťahovania opaskov starým dobrým zvykom ako prvé škrtať rozpočty na marketing a média. Keď sa pozrieme na vývoj inves

prejsť na článok

Silné výkyvy pH

Nezriedka pH v koi jazierku počas dňa robí veľké výkyvy. Pre porovnanie pH si ho skúste premerať v rôznych časoch počas dňa alebo v noci. Skúsenosti ukázali, že najnižšia hodnota pH je v skorých ranných hodinách, tesne pred východom slnka. Počas popoludni

prejsť na článok

Smútočné kytice

V časoch smútku a rozlúčky, keď slová už nestačia, smútočné kytice a ikebany hovoria za nás. Poradíme vám, ako vybrať vhodné smútočné kytice a ikebany zo živých kvetov - s dôrazom na význam a symboliku. V tomto blogu sa budeme venovať prevažne tradičných

prejsť na článok

Prenosy svätých omší, počas pandémie

V časoch, keď nebezpečný koronavírus zrušil všetky spoločenské akcie a objednané zákazky sa rušia jedna za druhou, prinášame veriacim priame prenosy svätých omší z rímskokatolíckeho kostola v Nižnej nad Oravou. Tieto sväté omše vysielame každý utorok, štv

prejsť na článok